رئیس پژوهشکده سرطان جهاد دانشگاهی، عوامل زیادی از جمله سبک زندگی مردم را دلیل اصلی بروز موج سرطان در کشور دانست.
به گزارش فارس، کیوان مجیدزاده عواملى چون تغذیه نامناسب، سموم موجود در مواد غذایی و امواج الکترومغناطیسی را در بروز سرطان در کشور مؤثر دانست و با انتقاد از مسئولان و بی برنامگی آنها از مردم خواست تا در برابر این امر بسیج شوند.
بنا بر این گزارش، برآورد می شود که حدود سه چهارم کل مرگ های جهان در سال ۲۰۳۰ مربوط به بیماری های غیر واگیر و در رأس آنها سرطان باشد این در حالی است که در کشور ما نیز سرطان در خط مقدم علت مرگ و میر قرار گرفته و آنچه نگرانکننده است افزایش نرخ سرطان در افراد جوان کشور و سرعت بالای ابتلا به این بیماری کشنده است که در سالهای اخیر شتاب سریعی گرفته است.”
رئیس پژوهشکده سرطان جهاد دانشگاهی گفت: “چنانچه می دانیم وقتی به محصولات کشاورزی سم میزنند باید اجازه دهند زمانی از پروسه سم پاشی بگذرد و بعد محصول را وارد بازار کنند اما به نظر می رسد در بسیاری از موارد محصولات بدون تاخیر زمانی مطلوب مورد نظر وارد بازار میشوند که این موضوع میتواند یکی از علل زمینه ساز ایجاد سرطان قلمداد شود.”
این کارشناس در پاسخ به سئوال فارس در مورد اینکه آیا موضوع به عدم نظارت مسئولان برمیگردد؟ این امر را منوط به مطالعات بیشتر و تحقیقات گسترده کرد و افزود:” به هر حال به نظر می رسد در این خصوص نیازمند سیستم نظارتی تعریف شده و منظم تری در کشور هستیم. هرچند گروه های پژوهشی در ابتدای مسیر قراردارند و هنوز زود است که راجع به نتایج بررسیهای انجام شده صحبتی کنیم اما رویکرد، این است که به فاکتورهای محیطی توجه بیشتری کنیم، توصیه ما نیز به سایر مراکز دانشگاهی این است که بیشتر روی مسائل تحقیقاتی سرطان سرمایهگذاری کرده و به نیازهای مردم بپردازیم و ببینیم اصلیترین فاکتورهایی که زمینه ساز ایجاد سرطان در کشور میشوند چه عواملی هستند.”
عوامل سرطان زا؛ اشعهها و امواج محیطی
رئیس پژوهشکده سرطان جهاد دانشگاهی همچنین عوامل خطرساز را در ایجاد سرطان برشمرد و گفت:”به طور کلی دو دسته فاکتور خطر وجود دارد. فاکتورهای محیطی و فاکتورهای بیولوژیکی از جمله فاکتورها می توان به انواع محیطی و مواد سمی موجود در مواد غذایی یا اشعه ای سرطان زا اشاره نمود که نقش امواج مختلف موجود در محیط هنوز مورد بحث است. در مورد فاکتورهای بیولوژیک نیز یکی از مهمترین جنبه ها زمینه های ژنتیکی و توارثی افراد است که اتفاقاً با عنایت به کشف ژن های مربوطه انجام اقدامات پیشگیرانه را میسر و مقدور ساخته است.”
به گفته وی به طور کلی نقش برخی از امواج در ایجاد سرطان در مستندات علمی ذکر شده است.مثلاً امواجRadio Freqvency و Microwave آثار سرطان زایی اش در مستندات مختلف ذکر شده. همینطور کابل های فشار قوی برق (۵۰ هرتز) با انتشار امواج الکترومغناطیس می توانند سبب برخی از انواع سرطان ها شوند.
نهادهای مردمی بسیج شوند
کیوان مجیدزاده همچنین افزود:”یکی از مهمترین ابعاد سرمایه گذاری در زمینه تحقیقات و پژوهش های گسترده بُعد مردمی است. در تمام دنیا هزینه پژوهش در سرطان توسط نهادهای مردمی تأمین میشود بنابراین این حوزه نیاز به آموزش و فرهنگسازی دارد چراکه مردم تمایل دارند در جای درستی هزینه کنند و ما باید آنها را راهنمایی کنیم. حتی در بسیاری کشورهای غربی، با وجود اقتصاد بالاتر دولت ها، بخش قابل توجهی از هزینه پژوهش بیماریهای مزمن از جمله سرطان را نهادهای مردمی تامین می کنند.
ما نیز معتقدیم، این موضوع باید مورد توجه نهادهای مردمی و خیرین در کشور نیز قرار گیرد تا مردم بتوانند در این زمینه مؤثر باشند. البته نقش دولت در جای خود باقی است اما هزینههایی که در بحث سرطان به خصوص درمان و صدمات ناشی از ایجاد این بیماری در لایه های مختلف فعالیت های کشور به دولت تحمیل میشود بسیار بالاست بنابراین اگر تمرکز را روی مردم بگذاریم وضعمان بهتر خواهد شد.”
فارس در ادامه مصاحبه خود با طرح این سئوال که تا چه میزان برنامههای سازمان جهانی بهداشت در کنترل سرطان در کشور عملیاتی شده است؟ گفت: “این را باید از وزارت بهداشت پرسید. سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۲ پیشگیری از سرطان و بالا بردن کیفیت زندگی بیماران سرطانی را مورد تاًکید قرار داده است. با کنترل عوامل خطر نزدیک به ۴۰ درصد مرگ ناشی از سرطان قابل پیشگیری خواهد بود و با درمان و تشخیص به موقع یک سوم بار آن کاهش خواهد یافت. بنابراین در زمان فعلی تدوین برنامه های ملی پیشگیری و کنترل سرطان ها از ضرورت های بهداشتی هر جامعه و مؤثرترین عامل در راستای کاهش بروز و بار بیماری سرطان محسوب می شود.