
عکس از فارس
تنها یک روز پس از آنکه سران نظام برای مهار فساد اقتصادى در نشست «ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد » شرکت کردند و هر یک با کنایه، دیگرى را مقصر دانستند، خبرگزارى فارس (وابسته به سپاه) گزارشى را از تخلف چهارمیلیاردى دولت حسن روحانى در برداشت از صندوق توسعه ملى منتشر کرد؛ این گزارش که در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تهیه شده، پیش از آنکه در خبرگزارى مجلس منتشر شود در خبرگزارى وابسته به سپاه منتشر شده است. همچنین خبرگزارى تسنیم، دیگر ارگان خبرى وابسته به سپاه نیز مصاحبهاى را در این زمینه با سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه منتشر کرده.
حسن روحانی در آن نشست در بیان دلایل گسترش فساد، تلویحا سپاه را متهم کرده و گفته بود که « اگر اطلاعات، تفنگ، پول، روزنامه، خبرگزاری و دیگر مظاهر قدرت در یک نهاد جمع شود، ابوذر و سلمان هم باشد، فاسد میشود.» به گزارش جرس، در بافت سیاسی ایران این سخنان بیش از همه متوجه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که بدون هیچ نظارت جدی از سوی قوه سهگانه و با بهرهمندی از حمایتهای آقای خامنهای بسیاری از شریانهای اقتصادی را قبضه کرده و به انحصار خود درآورده اند. سپاه در طول دوران ۸ ساله ریاست جمهوری احمدینژاد قدرت اقتصادی خود را افزایش داد و موفق به گسترش حوزه نفوذ خود شد.
تحریمهای جامعه جهانی علیه برنامه هستهای هم برای این نهاد در حکم هدیهای بزرگ بود. صدها شرکت صوری برای دور زدن تحریمها شکل گرفت و رانتهای اطلاعاتی به کمکشان آمد تا در وانفسای اقتصادی ایران پول روی پول بگذارند. در ادبیات سیاسی ایران عنوان « کاسبان تحریم » برای آنها استفاده میشود.واژهای که برای پرهیز از خطاب قرار دادن مستقیم به سپاه پاسداران استفاده میشود. در این ادبیات سیاسی پر کنایه حتی محمود احمدینژاد هم زمانی که رابطهاش با سپاه پاسداران تیره شد از عنوان «برادران قاچاقی» درباره آنها استفاده کرد. سخنان او در ارتباط با اسکلههای خارج از کنترل گمرک انجام شد که از آنجا جابجایی غیر قانونی و گسترده کالا صورت میگیرد. علیرغم همه این اتهامها هنوز هم سپاه به شکلی بیپروا خواهان افزایش نقش خود در پروژههای کلان اقتصادی است. محمدعلی جعفری فرمانده این نهاد در فروردین ماه از این موضوع ابراز تاسف کرده بود که دولت از پیشنهادها و اقدامات آنها برای اقتصاد مقاومتی استقبال نکرده است.
اکنون اما خبرگزارى سپاه در اقدامى که برخى ناظران، آن را واکنش به سخنان حسن روحانى تلقّى مىکنند
متن گزارش کمیسیون برنامه و بودجه مجلس را منتشر کرده که در آن آمده: مسوولان دولتی، برداشت چهار میلیارد دلارى از صندوق توسعه ملى را “به دلیل تنگناهای مالی ناشی از عدم امکان جابجایی منابع ارزی ناشی از تحریمها و نیاز کشور به ویژه طرحهای عمرانی به تزریق منابع عنوان نمودند”.
خبرگزارى تسنیم، دیگر ارگان خبرى وابسته به سپاه هم به سراغ غلامرضا کاتب٬ سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه رفت و به نقل از او نوشت: “برداشت ۴.۱ میلیارد دلاری از حساب صندوق توسعه ملی خلاف مفاد بند ۲-۲ قانون بودجه سال ۱۳۹۲ کل کشور است و دولت در برداشت از این صندوق در انتهای سال گذشته تخلف قانونی انجام داده است”.
پیشتر دولت ارتکاب تخلف در این زمینه را تکذیب کرده بود؛ با اینهمه اما به نظر مىرسد که تلاش نهادهاى مختلف کشور بیش از آنکه معطوف به مهار فساد و تخلف باشد به دوئل اتهامات در زمین افکار عمومى تبدیل شده است.