
بیستمین دوره از نمایشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاریها روز گذشته در مصلای شهر تهران افتتاح شد. این نمایشگاه که تا روز جمعه ۲۳ آبان ماه دایر خواهد بود، با شعار «رسانه؛ آزادی مسئولانه» در حال برگزاری است.
بیستمین دوره نمایشگاه بین المللی مطبوعات و خبرگزاریها پس از دو سال و در حالی که سال گذشته برگزاری آن در ابتدا به تعویق و سپس از سوی وزارت ارشاد منتفی شد، روز گذشته آغاز به کار کرد.
روز گذشته در افتتاحیه این نمایشگاه علی جنتی، وزیر ارشاد دولت یازدهم و علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به سخنرانی پرداختند. علی جنتی در سخنرانی افتتاحیه این نمایشگاه با اشاره به شعار «رسانه؛ آزادی مسئولانه» که شعار نمایشگاه امسال مطبوعات است، گفت: آزادی مسئولانه شعار هوشمندانهای است که برای این دوره از نمایشگاه مطبوعات انتخاب شده است. این شعار آزادی را در چارچوب قوانین و عرف رایج تعریف میکند. آزاده بودن یعنی صرف نظر نکردن از حقیقت و استقلال در تصمیمگیری بدون وابستگی و قید و بندهای گروهی و جناحی.
وزیر ارشاد اضافه کرد: آزادی مسئولانه را بسیاری از اصحاب مطبوعات در دنیا مطرح میکنند و پایبندی به قانون را هم همه آنها ابراز میکنند. آزادی مسئولانه به معنای آزادی انتشار اخبار با رعایت چارچوبهای قانونی و عرفی و اخلاقی و پرهیز از دروغ و تهمت و شایعه سازی و بزرگ نمایی و کوچ نمایی.
از آزدی مطبوعات تا تاخیر لاریجانی
گفتنی است علی جنتی بر لبه تیغ استیضاح نمایندگان مجلس گام بر میدارد در این سخنرانی مدعی شد دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران به آزادی رسانهها در چارچوب قانون عمیقا اعتقاد دارد و این دولت هم تلاش میکند که به این اصل جامه عمل بپوشاند.
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید یادآور شد: آزادی مسئولانه به معنای این است که رسانهها بدنبال فضای آزادی البته نه آزادی بدون قید و شرط هستند. رسانهها همواره خود را پرسشگر و دولت را پاسخگو میدانند اما این به آن معنا نیست که خود آنها نباید به هیچ کس پاسخ بدهند و یا هر خلافی را مرتکب شوند وگاه تا حد پیاده نظام برخی جریانات سیاسی خود را تنزل بدهند و در عین حال ادعای نمایندگی افکار عمومی را داشته باشند.
همچنین بر اساس گزارش مهر نمایشگاه بیستم در روز نخست البته عمدتاً تحت الشعاع مراسم افتتاحیه بود که در فضایی نه چندان متناسب با این عنوان و در بالکن شبستان و با حضور علی لاریجانی برگزار شد. تاخیر حدوداً ۳۰ دقیقهای رئیس مجلس و هیئت همراه در این مراسم و همچنین ازدحام عکاسان خبری روی سِن برپایی برنامه، حاشیههای البته کمرنگی را پدید آورد.
لاریجانی در آئین افتتاحیه نمایشگاه مطبوعات، در یک سخنرانی نسبتاً مفصل خود علاوه بر مسائل مرتبط با رسانهها، به مسئله هستهای ایران، ادعای نیروهای ائتلاف برای مقابله با داعش، وضعیت سوریه و… هم پرداخت. وی سپس از یکی از ورودیهای شبستان وارد این محل شد و از برخی غرفههای مستقر در آن دیدن کرد. طبق عادت مالوف، لاریجانی در غرفه خبرگزاری مجلس حضور یافت و تنها در آنجا بود که به چند سوال خبرنگاران پاسخ داد.
اظهارات جالب معاون وزیر ارشاد
از سوی دیگر حسین انتظامی، معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روز گذشته در گفتگو با خبرنگاران اظهار نظرات جالبی پیرامون مطبوعات و همچنین احزاب در ایران داشته است. وی در حاشیه مراسم مراسم افتتاحیه بیستمین دوره نمایشگاه بین المللی مطبوعات و خبرگزاریها گفت: هیچ کدام از همکاران رسانهای ما مدعی این نیستند که در اعلام نظر و انتشار اخبار و اطلاعات، آزادی بیقید و شرط داشته باشند اتفاقا این ادعا را کسانی به رسانهها میچسبانند نمیخواهند آنها به خوبی فعالیت کنند در حالی که رسانههای ما عمدتا معتقد به رعایت قانون هستند.
وی همچنین گفته است: ما برای توسعه سیاسی کشور مبتنی بر چهارچوبهای الهامبخش جمهوری اسلامی به احزاب نیازی داریم؛ البته توسعه سیاسی با تأسیس حزب و نهادسازی میسر نمیشود. شاید در حال حاضر تعداد احزاب ما از کشورهای دیگر بیشتر هم باشد.
او افزود: نباید حوزه رسانه را با حوزههای دیگر قاطی کنیم. ما حق نداریم وقتی به عنوان یک فعال سیاسی وارد رسانهای شدیم پشت فرمان رسانه با قواعد حوزه سیاست کار کنیم. در حوزه رسانه بنا بر اقناع است اما در سلسله مراتب، فرد ارشد دستوری میدهد و افراد دیگر اجرا میکنند.
صرفا ثبت کردن اسم و تشکل درست کردن کافی نیست. باید ضوابط دموکراتیک حاکم باشد. برای توسعه سیاسی نیازمند این هستیم که روابط درست تعریف شود. اگر احزاب درست کار بکنند نشتی آنها به مطبوعات نمیرسد و رسانهها مرغ عزا و عروسی نمیشوند و نقش کیسه شن جنگهای خیابانی سیاستمداران را نخواهند داشت.
در پایان گفتنی است در طی سال گذشته و از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم وضعیت مطبوعات نسبت به زمان دولتهای نهم و دهم تفاوتی نکرده است و تنها تفاوت در شعارها و وعدههای دولتمردان یازدهم بوده است. روند بازداشت و تهدید روزنامه نگاران و توقیف روزنامهها و مسدود کردن سایتهای خبری همچنان در ایران ادامه دارد و مطبوعات کشور از نبود آزادی بیان رنج میبرند.