
تعمیرات تئاتر شهر و عدم اطلاع رسانی در مورد نحوه تعمیرات، اعتراضاتی را از سوی فعالان این حوزه در پی داشت. حرف و حدیثهای پیرامون وضعیت تئاتر شهر تا آنجا پیشرفت که صبح روز گذشته علی جنتی، وزیر ارشاد دولت یازدهم با حضور تعدادی از هنرمندان و مدیران هنری، از مجموعهٔ تئاتر شهر دیدن کرد و گفت: هنر تئاتر یکی از نمادهای فاخر است که از گذشته برای نسل امروز به یادگار مانده و تئاتر شهر نیز محلی برای تمرین گروهها و فعالان هنری تئاتر است و باید به آن توجهی ویژه داشت.
وی با تاکید بر این نکته که فعالیت دستاندرکاران حوزهٔ تئاتر در مجامع بینالمللی، جزیی از دیپلماسی فرهنگی کشور محسوب میشود و باید در این زمینه همت گمارد، گفت: همواره دربارهٔ بازسازی ساختمان تئاتر شهر انتظارهایی بوده و براساس بررسیهای انجامشده، طرح کامل بازسازی این ساختمان در دست اجراست. اجرای این طرح نزدیک دو هفته است که آغاز شده است. امیدوارم با بازسازی بخشهای مختلف ساختمان تئاتر شهر، در آیندهٔ نزدیک شاهد ادامه یافتن تمرین و اجرای هنرمندان رشتهٔ تئاتر در این ساختمان باشیم.
جنتی ادامه داد: بنا بر توصیههای موکد دربارهٔ تسریع بازسازی ساختمان تئاتر شهر، قول تکمیل این کار را در مدت سهماه گرفتهایم و امیدوارم بهزودی این کار پایان یابد و مورد قبول اهالی تئاتر و مخاطبان این هنر واقع شود.
پس از این دیدار پریسا مقتدی، مدیر مجموعهٔ تئاتر شهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مدتی بود از وزیر ارشاد تقاضا داشتیم که از تئاتر شهر بازدیدی داشته باشد تا اینکه بازسازی و شروع تعمیرات، بهانهٔ خوبی بود تا او در مجموعهٔ تئاتر شهر حضور و از روند انجام بازسازی اطلاع یابد. وی در ادامه افزود: آنچه که خانواده تئاتر در این دیدار از وزیر ارشاد خواست، راهاندازی و شناسایی سالنهایی در خارج از مجموعه تئاتر شهر بود تا اگر بنا باشد سالنهای این مجموعه کاهش پیدا کند هنرمندان مشکلی از بابت سالن اجرا نداشته باشند. وزیر ارشاد نیز اعلام کرد که در این رابطه کارهای بزرگی در دست انجام است و سالنهایی که مهجور بودهاند و یا اینکه هنرمندان به دلیل امکانات نامناسب و یا غیر استاندار بودن اعتنایی به آنها نمیکردند در طول یک سال اخیر شناسایی شده و قرار است به بهره برداری برسند.
ابراز نگرانی هنرمندان
دیدار علی جنتی از مجموعه تئاتر شهر و اظهار نظر پیرامون تعمیرات آن در حالی صورت گرفت که در طی روزهای گذشته بحث وضعیت نامشخص تعمیرات این مجموعه و اظهار نگرانی هنرمندان در این باره تیتر روزنامهها و رسانههای خبری کشور شده بود.
هنرمندان تئاتر خبر داشتند که تئاتر شهر درگیر تعمیر و ترمیم خواهد شد، اما در آغاز قرار بود این تعمیرات از تالار اصلی آغاز شود. با این حال کمی بعدتر، تعمیر تالار اصلی به بعد از برگزار جشنواره تئاتر فجر موکول شد تا اینکه روزهای پاییزی تئاتر شهر با تعمیرات دیگر سالنهای این مجموعه، گره بخورد.
همیشه بعد از برگزاری هر جشنوارهای، سکوتی چند روزه بر سالنهای تئاتر سایه میافکند، سکوتی در تضاد با روزهای پر شور و حال جشنوارهای که سپری شده است ولی بعد از جشنواره تئاتر عروسکی که ۲۹ شهریور به پایان رسید، سکوت تئاتر شهر با سر و صدای بیل و کلنگ شکست. بیرون از مجموعه اما کسی خیلی در جریان اتفاقات درون تئاتر شهر نبود.
پس از مدتی از سوی این مجموعه، خبری درباره تعمیرات منتشر شد، اما این خبر بسیار کلی بود و هیچ جزییاتی در آن به چشم نمیخورد. در این خبر اعلام شد که عبدالخالق مصدق، سیامک احصایی و جلال تهرانی سه هنرمندی هستند که بر تعمیرات نظارت خواهند داشت. در شرایطی که همه مدیران درباره تعمیرات تئاتر شهر سکوت کرده بودند، مصدق هم مهر سکوت بر لب زد و اعلام کرد که بزودی جزییات عملیات در نشستی مطبوعاتی تشریح خواهد شد. در این میان سیامک احصایی هم در گفتوگویی غیر رسمی اعلام کرد مسئولیت رسمی در این پروژه ندارد و همکاریاش دوستانه خواهد بود و همین مسایل نیز موجب افزایش ابهامات شد.
حسن کیانی نخستین هنرمندی بود که درباره وضعیت مبهم تعمیرات تئاتر شهر واکنش نشان داد. او بعد از جشنواره تئاتر عروسکی برای دیدن نمایش «فرجام سفر طولانی طوبی» کار محسن حسنزاده که در تالار چهارسو تئاتر شهر روی صحنه است، به تئاتر شهر رفت اما دیدن وضعیت تخریب تالارهای «قشقایی»، «سایه» و «کارگاه نمایش»، او را آنچنان سراسیمه کرد که فردای همان شب لب به سخن گشود و خواستار معلوم شدن چشمانداز تعمیرات تئاتر شهر شد.
هنرمندانی دیگر مانند نیما دهقان و حمیدرضا نعیمی هم دیدگاههای خود را بیان کردند و خوستار ارایه جزییات در این زمینه شدند. همه این هنرمندان تاکید داشتند مدیری هنری باید بر این کار نظارت داشته باشد و پیش از انجام هر تغییری، باید موضوع اطلاع رسانی شود تا نتیجه فاجعه بار تعمیرات تئاتر شهر در سال ۸۶ تکرار نشود.
همچنین هیات مدیره خانه تئاتر روز شنبه ۱۹ مهر ماه در جلسه فوقالعادهای، بازسازی تئاتر شهر را مورد بررسی قرار داد و به دنبال تشکیل این جلسه در خانه تئاتر اطلاعیهای از سوی این تشکل صنفی تئاتر منتشر شد. در بخشی از این اطلاعیه آمده بود «خانه تئاتر ایران ضمن ابراز نگرانی مجدد کماکان بر این نگرانی تاکید نموده و همچنان از نحوه شروع شتابزده تخریب بدون اطلاع رسانی قبلی و با کمال تاسف در فقدان طرح و نقشهٔ اعلام شده و نیز عدم اعلام قطعی برنامه زمان بندی، همانگونه که مرسوم پروژههای عمرانی است امیدوار است».
در ادامه این اطلاعیه آمده بود «مدیر عامل و هیات مدیره با عنایت به تجربه تلخ گذشته نگرانی خود را از بیبرنامهگیهای رایج در این گونه تعمیرات که با شتاب آغاز و در مسیر انجام دچار تعویق به دلایل متعدد، از جمله مالی میگردند، خواهان عزم جدی و نظارت عالیه وزیر محترم ارشاد، معاونت محترم هنری و مدیر کل مرکزهنرهای نمایشی و نماینده ایشان از یکسو و مجریان پروژه به ویژه مهندس معتمد معاونت محترم وزیر در امور مالی -اداری میباشد».
این اطلاعیه در پایان گفته بود «هیات مدیره خانه تئاتر و مدیرعامل مطابق با وضایف اخلاقی، صنفی خود ضمن حفظ موضع انتقادی به تک تک همکاران و اعضا اطمینان میدهد کلیه فعل و انفعالات مسیر بازسازی را از لحظه اطلاع مسئولانه پیگیری نموده و نتایج را از طریق مطبوعات و رسانههای عمومی به اطلاع همه اهالی فرهنگ و هنر ایران رسانده و به وظایف خویش درباره آینده تئاتر ایران و ساختمان تئاتر شهر به عنوان یک اثر ملی و نماد فرهنگی همچنان اعلام دلبستگی و پایبندی مینماید».
بیخبری میراث فرهنگی
بیخبری سازمان میراث فرهنگی از تعمیرات تئاتر شهر از دیگر نکات جالب توجه است. ازآنجاکه تئاتر شهر به ثبت ملی رسیده است، هر گونه دخل و تصرف در بنای آن باید با تایید میراث فرهنگی باشد اما این سازمان در دولت گذشته، در حالی که نسبت به مشکلات تئاتر شهر و ساخت و سازهای بیرویه اطراف آن سکوت کرده بود، فقط نسبت به سازهای که به طور موقت بر پشت بام تئاتر شهر ساخته شده بود، واکنش نشان داد و حالا هم یکی از کارشناسان آن از تعمیرات تئاتر شهر اظهار بیاطلاعی کرده است.
بنای تئاتر شهر تهران در سال ۱۳۸۴ به عنوان میراث ملی کشور به ثبت رسید که طبق قانون، هرگونه ساخت و ساز و تجاوز به آن بدون تأیید میراث فرهنگی، خلاف است؛ اما معاونت سازمان میراث فرهنگی استان تهران تا دو هفته پس از آغاز تعمیرات این مجموعه، از این موضوع خبر نداشته است!
سپیده سیروسنیا درباره حضور نداشتن نماینده سازمان میراث فرهنگی در جلسات تعمیر ساختمان تئاتر شهر به ایسنا گفت: ما اصلا از تعمیرات مجموعه خبر نداشتهایم و به ما اعلام نکرده بودند که قصد تعمیرات دارند تا نمایندهمان را برای نظارت معرفی کنیم.
معاون میراث فرهنگی استان تهران ادامه داد: این موضوع را از مدیر مجموعه تئاتر شهر پیگیری کردم و خانم مقتدی گفتهاند که تنها در حال تغییرات جزئی در این زمینه هستند و تاکنون هیچ تغییراتی در مجموعه صورت نگرفته است. قرار شده نامهای تنظیم شود تا نماینده میراث فرهنگی برای نظارت معرفی شود.
در پایان گفتنی است تئاتریها همچنان میترسند به نام تعمیرات تئاتر شهر، بار دیگر جیب عدهای پر شود و نه تنها مشکلی از مشکلات تئاتر شهر کم نشود، بلکه مشکلات تازهای به آن اضافه شود. هنرمندان معتقدند وقت آن رسیده که نگاه دولت به تئاتر تغییر اساسی داشته باشد و ماجرای تئاتر خصوصی به معنا و مفهوم واقعی کلمه در عرصه تئاتر کشور خودنمایی کند.