
سید احسان باقری طی حکمی از سوی محمد حمزهزاده معاون هنری حوزه هنری به عنوان مدیر خانه عکاسان ایران منصوب شد.
سید احسان باقری، متولد ۱۳۶۰ و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد روانشناسی مشاوره بوده و برای اولین بار در ایران پایان نامه کارشناسی ارشد خود را با موضوع «بررسی اثربخشی عکس درمانی (phototherapy) برای افزایش خودپنداره دانشجویان» ارائه کرده است.
وی از سال ۱۳۸۷ تاکنون مدرس دانشگاه بوده است و در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران عضویت دارد. باقری مدیر هنری شرکتهای «مکین دریا» و «تیواصنعت» را نیز به عهده داشته و به عنوان مشاور در فرهنگسرای دانشجو فعالیت کرده است.
گفتنی است رسول اولیازاده که پیش از این به عنوان مدیر خانه عکاسان ایران فعالیت داشت، طی حکمی در حال حاضر در سمت مشاور محمد حمزهزاده معاون هنری حوزه هنری فعالیت میکند.
همچنین رسول اولیازاده در گفتوگو با ایسنا، دربارهٔ اینکه چرا از مدیریت خانهٔ عکاسان ایران استعفا کرده است، اظهار کرد: دلیل ویژهای برای استعفای من از خانه عکاسان ایران وجود نداشته است. من در این سازمان ۹ سال است که مدیرم و با خود فکر کردم که بهتر است فکر و نیروی جدیدی با راهکارهای تازه در سیستم مدیریتی وارد شود.
او افزود: من آنجا مدتهای طولانی مدیر بودم و ترجیح دادم که اشخاص جدیدی به این مجموعه اضافه شوند و اکنون نیز در مقام مشاور معاون هنری در حوزه هنری شروع به کار کردم و درباره برنامههای جدیدم نیز اطلاعرسانی خواهم کرد.
بیست سال فعالیت خانه
خانه عکاسان ایران در سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را آغاز کرد. خانه عکاسان ایران در ۲۳ شهریور سال ۱۳۷۳ و بنا به گفته موسسان آن با هدف تحکیم و تقویت مبانی فرهنگ و ارتقا کیفی هنر عکاسی و سواد بصری، فراهم آوردن زمینههای مناسب برای رشد و تعالی هنرمندان و برانگیختن ذوق عکاسی در افراد علاقمند جامعه فعالیت خود را آغاز کرد.
خانه عکاسان ایران اولین مکان دایمی و مستمر نمایشگاهی عکس در کشور است. برپایی نمایشگاههای دایم از عکاسان ایرانی و خارجی در این محل و نمایشگاههای سیار در مراکز فرهنگی هنری تهران و شهرستانها از فعالیتهای این بخش است. تالارهای مختلف خانه با ظرفیت نمایش یکصد قاب زمینه مناسبی برای برپایی نمایشگاههای عکس عکاسان حرفهای و آماتور و مراکز متقاضی بر پایی نمایشگاه عکس است.
در معرفی خانه عکاسان ایران پیرامون توجه به آموزش در این حوزه آمده است اعتقاد به آموزش به عنوان یکی از مبانی ارتقا دانش در تمامی علوم موجب تشکیل کلاسهای آموزش خانه شده است. این بخش تلاش میکند با استفاده از تجارب عملی اساتید و ترکیب آن با فنآوری جدید کلاسها را با شیوهای نوِن و در عالیترین سطح بر پا کند. آموزش مکاتبهای از برنامهریزیهای آینده این بخش است.
امید به بهبود شرایط عکاسی
بنا به اعتقاد فعالان حوزه عکاسی خلاقیت، سواد بصری، مطالعه و تحقیق و پشتوانه فکری از خصوصیات بارز یک عکاس است. عکس زبان رسایی دارد و خیلی سریع پیامش را به مخاطب منتقل میکند. اگر تصویر و ارتباط تصویری را خوب نشناسیم اثری را که باید بر مخاطب گذارد نخواهیم داشت به همین دلیل یک عکاس خوب باید خوب مطالعه و یادگیری داشته باشد.
بنا بر گفته عکاسان فعالیتهای زیادی در خانه عکاسان ایران مبنی بر اینکه عکاسی هویت مستقلی داشته باشد صورت گرفته است. اکنون احسان باقری دربارهٔ برنامههایش برای خانه عکاسان ایران میگوید در نظر دارم فعالیتهای شهرستانها را بیشتر کنم و از پتانسیلهای بچههای عکاسی در شهرستانها استفاده کنم. همچنین علاقهمندم که خانهٔ عکاسان در سراسر کشور فضایی را برای شناخت و همکاری ایجاد کند و بیش از پیش در برنامههای ملی از عکاسان چه به صورت شخصی و چه به صورت گروهی حمایت شود. ضمن اینکه برنامههایمان با اهداف حوزهٔ هنری هم منطبق باشد و در راستای هنر انقلاب قدم برداریم.
باقری در پاسخ به این سوال که چه ارتباطی میان رشتهٔ تحصیلیاش – روانشناسی – و عکاسی وجود دارد گفت: هنر و علوم انسانی همیشه با هم در ارتباط بودهاند و پشتوانهٔ هنر هم علوم انسانی است. هیچ هنری بدون هدف تولید نمیشود و هنر هر کشوری باید برگرفته و متاثر از علوم انسانی آن کشور باشد و طبیعتا در کشور ما هم همینطور است.
او افزود: من سالهای سال در تحلیل آثار هنری فعالیت کردم و در پایاننامهٔ کارشناسی ارشد خود هم از رابطهٔ بین روانشناسی و عکاسی استفاده کردم و معقدم که در آثار هنری افراد، ویژگیهای شخصی آنها قابل تحلیل است. ضمن اینکه من از زمانی که عکاسی آنالوگ رایج بود عکاسی میکنم و به اندازه تحصیلاتم تا کارشناسی ارشد در زمینه عکاسی هم مطالعه کردم و دو رشته روانشناسی و عکاسی، هر دو در کار به من کمک کردهاند و همواره در کار حرفهای عکاسی من پشتوانهای از علوم انسانی وجود داشته است.
در پایان گفتنی است مشکلات هنرمندان برای برگزاری نمایشگاه، تعطیلی نمایشگاهها، مشکلات اقتصادی عکاسان و حتی هزینه سنگین تجهیزات و وسائل از جمله مصائبی است که عکاسان در ایران با آن دست و پنجه نرم میکنند. حال با توجه به اینکه خانه عکاسان ایران یکی از مهمترین مراکز حرفه ای و تخصصی حوزه عکاسی، از این پس با مدیریتی جوان فعالیت خود را آغاز می کند بسیاری از هنرمندان امیدوارند این سکان دار جدید بتواند در برطرف شدن مشکلات آنان نیز نقشی مثبت ایفا کند.