
به گزارش مهر، خانه سینما و سازمان سینمایی جشن مشترکی را در ۲۱ شهریور ماه مصادف با روز ملی سینما برگزار میکنند. در ابتدا قرار بود خانه سینما به طور مجزا شانزدهمین جشن سینمای ایران را به طور مستقل و در ۶ شهر مختلف برگزار کند؛ جشنی که قرار بود بسیار کوچکتر از دورههای قبل برگزار شود تا هزینه صرفهجویی شده برای کمک به راه اندازی صندوق تامین بیمه بیکاری هنرمندان استفاده شود.
حال آنکه همزمان خبر برگزاری جشن سازمان سینمایی برای روز ملی سینما و بزرگداشت بازگشایی دوباره خانه سینما نیز در رسانهها منتشر شد. اما بر اساس آخرین اخبار قرار است جشن ملی سینما که توسط خانه سینما تدارک دیده شده بود در هتل پارسیان به طور مشترک با سازمان سینمایی برگزار و تندیسهای جشن نیز در آن مکان اهدا شود. در واقع اهالی خانه سینما در روز ملی سینمای ایران مهمان سازمان سینمایی میشوند و تندیسهای شانزدهمین جشن سینمای ایران در این محل به برگزیدگان تعلق میگیرد.
تنگ نظریها ادامه دارد
جالب اینجاست سازمان سینمایی که هدف نهایی آن را «نظارت بر کلیه مراحل ساخت فیلم از جمله فنی، هنری و محتوایی» عنوان کرده بودند، دو هفته پس از اعلام انحلال خانه سینما رسما کار خود را آغاز کرد و از همان زمان تلاش شد جایگزینی دولتی برای خانه سینما شود.
روند به تعطیلی کشاندن خانه سینما را میتوان ادامه منطقی تشکیل سازمان سینمایی کشور در دولت دهم تلقی کرد که هدف اصلیاش کنترل و جهتدهی تمام فعالیتهای سینمایی بود. پیش درآمد راهاندازی سازمان سینمایی نیز، تشکیل شورای عالی سینما بود که «تصویب سیاستهای کلان سینمای ایران» و «حمایت و هدایت سینمای ایران در جهت تحقق اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی» از هدفها و وظیفههای آن اعلام شد.
طرح تشکیل شورای عالی سینما را جواد شمقدری، مهرماه سال ۸۸، در مراسم معارفهاش به عنوان معاون سینمایی وزارت ارشاد مطرح کرد. تشکیل شورای عالی ۲۴ آبان ۸۹ در نشست هیات وزیران تصویب و نخستین نشست آن دهم دیماه همان سال برگزار شد.
مناقشات بر سر بازگشایی خانه سینما در تیرماه سال گذشته به اوج خود رسید و در نهایت با روی کار آمدن دول یازدهم این نهاد صنفی بازگشایی شد. اما در طی سال گذشته حملات و حساسیتها نسبت به خانه سینما از سوی برخی جریانات ادامه داشت بطوریکه حتی شایعه شد خانه سینما مبلغ هنگفتی از دولت دریافت کرده که این موضوع از سوی مدیر خانه سینما تکذیب شد. مدیر خانه سینما پس از انتشار این شایعات در مصاحبه با ایلنا بیان کرد اگر کسی مدعی است که خانه سینما پولهای زیادی گرفته؛ مدارک خود را ارائه کند و گفتهٔ خود را اثبات کند. آنچه خانه سینما دریافت کرده؛ رقمی حدود ۶۰۰ میلیون تومان در دو سال اخیر آنهم برای کارهایی است که پیش از این انجام داده و برای بدهیهایی است که در سالهای گذشته بر دوش خانه سینما بوده است.
او همچنین تاکید کرد هنوز وزارت ارشاد و سازمان سینمایی خود؛ بودجهای را که باید دریافت میکردند؛ دریافت نکردند. آنها خودشان گرفتاریهای مالی دارند.
خانه سینما خودش را پیدا کرد
محمد مهدی عسگرپور در آستانه ۲۱ شهریور ماه و یک سالگی بازگشایی خانه سینما در گفتوگویی با ایسنا به برخی انتقادات، وضعیت امنیت شغلی سینماگران، مدیریت سینما و وضعیت این نهاد صنفی در یک سال گذشته پاسخ داده است.
وی پیرامون بسته شدن خانه سینما در دولت احمدینژاد میگوید: ما دورهای را مشخصا در سینما تجربه کردیم که به حریممان تجاوز شد و دیگر فقط بحث ممیزی و سانسور و محدود کردن فیلمسازان مطرح نبود. این تجاوز به حریم باعث نوعی اتحاد شد که سابقه هم نداشت و بعید میدانم تا مدتها، اتحادی به آن شکل تکرار شود.
وی میافزاید وقتی کسی به حریم خانه شما تجاوز کند و بخواهد شما را بیرون کند ولی شما ایستادگی کنید و از قضا موفق هم شوید، اگر در طول مدت درگیری موفق به انجام کاردیگری هم نشوید در تاریخ ثبت میشود که شما بزرگترین کار را انجام دادهاید. ولو اینکه حتی آب و نان کسانی که تحت تکفل شما هستند را هم نتوانسته باشید فراهم کنید.
یکی از اثرات مثبت بازگشایی خانه سینما را میتوان از سرگیری فعالیت دیگر اصناف مرتبط دانست. بطور مثال غلامرضا موسوی رییس شورای عالی تهیهکنندگان خانه سینما درباره آخرین وضعیت فعالیتهای این صنف میگوید بعد از بازگشایی خانه سینما، صنف تهیهکنندگان هم مانند صنوف دیگر فعالیتهای خود را آغاز کرده است.
وی که روز گذشته با مهر گفتگو کرده است، اذعان داشته شورایعالی تهیهکنندگان برنامههای متعددی را پیشروی خود دارد، یکی از برنامههایی که به طور جدی در شورایعالی تهیه کنندگان به آن پرداختیم مساله تکثیر غیر مجاز فیلمهای ایرانی است که متاسفانه هنوز شاهد این هسیتم که کپی رایت فیلمها رعایت نمیشود و ستاد صیانت از محصولات فرهنگی هم اقدامهای اجرایی در این زمینه انجام نمیدهد.
وی همچنین با تاکید بر این نکته که امنیت شغلی مهمترین دغدغه مدیران خانه سینما است، اظهار کرد: امنیت شغلی یکی از بحثهای مهم این روزهای سینما است و در شورایعالی تهیه کنندگان هدف ما این است که از تهیه کنندگانی که عضو خانه سینما هستند در جریان تولید فیلمهای سینمایی بهره بگیریم.
به نظر میرسد خانه سینما یکسال پس از بازگشایی دوباره، خود را بازسازی کرده و امید میرود که دولتمردان یازدهم نیز علارغم خلف وعدههایی که تا کنون در حوزه فرهنگ داشتهاند عملکرد مثبتی از خود در تعامل با هنرمندان و اهالی فرهنگ نشان دهند.
هر چند گفتنی است بازگشایی مجدد خانه سینما، آنهم چند روز پس از حضور در سازمان سینمایی، را میتوان یکی از مهمترین اقدامات ایوبی، رییس سازمان سینمایی و دولت یازدهم برشمرد.
اولین مشکل ایوبی برای بازگشایی خانه سینما ابراز عقیدههای سلیقهیی دولتمردان قبلی درباره این نهاد صنفی بود که حساسیت بازگشایی آن را در حد یک معضل ملی و امنیتی بالا برده بود! تا جاییکه برخی از مدیران سابق وزارت ارشاد بازی را طوری طراحی کردند که یک خانه سینمای جایگزین تاسیس شود اما هوشیاری بسیاری از سینماگران باعث شد که آن خانه سینمایِ خودساخته، نهتنها پا نگیرد، بلکه به راحتی به ورطه فراموشی بیفتد.