
یکسال از آغاز به کار دولت یازدهم گذشت و و به نظر میرسد عملکرد یکساله این دولت چندان باب میل آیت الله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نبوده است، به گونهای که وی در دیدار با اعضای هیات دولت یکبار دیگر دغدغهها و حساسیتهای خود را مطرح و جلسهای برای توجیه و رفع ابهام از عملکرد آینده دولت برگزار کرد.
در این دیدار که به مناسبت هفته دولت برگزار شد وی بار دیگر خطوط قرمز را مشخص و مساله فتنه و فتنه گران خط قرمز نظام نامید و تصریح کرد: آقایان وزرا باید همانگونه که در جلسهی رأی اعتماد خود بر فاصلهگذاری با فتنه تأکید کردند، همچنان بر آن پایبند باشند.
این سخنان نشان از این مساله دارد که استیضاح و برکناری رضا فرجی دانا وزیر علوم که مهترین اتهام وی عدم مرز بندی با جریانات سال ۱۳۸۸ بوده، مورد حمایت شخص اول کشورقرار دارد و روشن میکند که رهبری از برکناری رضا فرجی دانا از سمت وزارت علوم خرسند است و به نوعی بر برکناری وی توسط تندرویان مجلس مهر تایید گذاشته است.
بدون تردید جنبش اعتراضی مردم پس از کودتای انتخاباتی سال ۸۸ بزرگترین چالشی بوده که نظام جمهوری اسلامی با آن روبرو گردیده است و تاکید چند باره رهبر بر مرزبندی با این اعتراضات و سران آن نشان از احساس خطری دارد که تا امروز و پس از گذشت بیش از پنج سال هنوز برطرف نشده است.
فارغ از تبیین دوباره خطوط قرمز، رهبر جمهوری اسلامی در این دیدار عملکرد آینده دولت را نیز برای آنان باز خوانی نمود و در بخشی از سخنانش از حسن روحانی و اعضای کابینهاش خواست از جناح بندیها در مسایل سیاسی پرهیز کنند و اسیر جناحبندیها نشوند.
هرچند وی میگوید علایق اعضای دولت به برخی جناحهای سیاسی اشکالی ندارد اما عملا در ترسیم خطوط قرمز وزرا را از وابستگی به طیف اصلاح طلب که حامی اصلی جریانات اعتراضی بودند نهی کرده و تاکید میکند: در موضوع جناح بندی های سیاسی همواره تأکید بر رفاقت و اُنس با یکدیگر است، اما در برخی موارد هم مسئله متفاوت است و باید حتماً خطوط قرمز و خطوط فاصل رعایت شوند.
البته در این جلسه ادبیات حسن روحانی در قبال تندرویان هم مورد انتقاد رهبر جمهوری اسلامی قرار گرفت و خطاب به وی تاکید کرد پاسخ انتقادها باید منطقی و خونسرد داده شود.
آیت الله خامنهای گفتمان تندرویان در قبال عملکرد دولت را نیز گاها غیرمنصفانه خواند و گفت: انتقاد باید باشد، اما انتقاد باید با لحن خوب و منصفانه باشد و هدف از آن نیز بیآبرویی و سبک کردن طرف مقابل نباشد که این روش قطعاً غلط است.
یکی دیگر از نکات مهم در این دیدار روش کابینه یازدهم در انتقاد از دولت احمدی نژاد بود که آن را مناسب ندانست و گفت: دولت در انتقاد از اقدامات و سیاستهای دولتهای گذشته، انصاف را رعایت کند و انتقاد از گذشته نباید حالت اغراق آمیز و تخریب پیدا کند. اگر برخی سیاست ها یا عملکردهای دوره گذشته را قبول نداریم، بهترین شیوه، اصلاح آن در عمل است و این روش، بهتر از اظهار نظر است.
با بررسی نکات محوری خواستههای آیت الله خامنهای در جلسه توجیهی اعضای هیات دولت، بار دیگر مشخص میشود که شخص اول کشور تمایلی به باز شدن فضای سیاسی و شنیده شدن صدای منتقدان ندارد و عملا راههای رسیدن به آشتی ملی را سخت میکند.
وی بار دیگر عملکرد افراطیون در قبال دولت را تایید کرده و عملا آنان را تشویق به ادامه حملات به دولت حسن روحانی می کند و تندرویان اینبار با پشتوانه سخنان رهبر بر کابینه یازدهم خواهند تاخت و مطمئنا گسترش دامنه انتقادات از دولت راه را برای حسن روحانی برای تحقق وعدههای انتخاباتی اش سخت و دشوار خواهد کرد و بنا به توصیه رهبر لب به انتقاد هم نباید بگشاید.
سخنان آیت الله خامنهای در حمایت از دولت یازدهم نسبت به دولت نهم و دهم در تناقضی آشکار قرار دارد، بجز دو سال آخر ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد که دایره حمایت رهبر از وی کمرنگ شد در شش شال ابتدایی حمایت بی حد و حصر رهبر به گونهای بود که هیچ کس اجازه نداشت کوچکترین انتقادی را متوجه دولت احمدینژاد کند، اما با گذشت یکسال از عمر دولت اعتدالگرا دایره انتقادات به خواست رهبر در حال افزایش است.
هرچند حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور و شخص دوم کشور و رئیس قوای مجریه شناخته میشود اما شرایط نشان از این مساله دارد که رهبر جمهوری اسلامی قصد دارد نظارت بیشتری را بر عملکرد کابینه یازدهم داشته باشد و مطمئنا تخطی از خطوط قرمز تبیین شده تبعات بیشتری را برای دولت یازدهم به وجود خواهد آورد.
در خاتمه باید گفت حسن روحانی در تبلور وعدههای انتخاباتی خود چندان موفق عمل نکرده است و سیاستهای انقباضی مشخص شده نیز راه را برای حصول به این مقصود سختتر خواهد کرد اما وی نباید فراموش کند که با اعتماد مردم به چنین جایگاهی دست یافته و جامه عمل پوشاندن به خواستههای مردم مهترین وظیفه حسن روحانی است.