
خبرگزاری ایسنا روز گذشته ضمن اعلام توقف فعالیت خانه مد ایران از قول دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس نوشت اقدام خانهٔ مد مبنی بر اجرای زندهٔ لباس ایرانی برای جام جهانی فاقد مجوز بوده است، ضمن اینکه برنامهٔ اجراشده با ضوابط کارگروه ساماندهی مد و لباس هم منطبق نیست.
جلوگیری از فعالیت «خانه مد» ایران پس از بالا گرفتن انتقاد رسانههای محافظهکار از نمایش زنده رونمایی از چهار مدل مانتو با طرح پرچم ایران و نشانههایی مثل یوزپلنگ ایرانی در مراسمی که زنان و مردان حضور داشتند، صورت گرفته است. در این مانتوها از طرح پرچم ایران، تصویر یوزپلنگ ایرانی و برازوکا (توپ جام جهانی) استفاده شده است و «پانچو یوز، مانتوزا، آرک ایرانی و مانتو یوز» نامگذاری شده است.
حمید قبادی در این زمینه به خبرگزاری ایسنا گفت: «خانه مد برای برگزاری اجرای زنده مجوز دارد، ولی این نمونه فاقد مجوز قانونی برای اجرا بوده است و با این مرکز برخورد قانونی هم شده است. چنانچه تا اطلاع ثانوی از ادامهٔ فعالیتش جلوگیری شد».
او افزود: «وقتی ما از اخبار تخلف این مجموعه مطلع شدیم و این موضوع به ما بهصورت مکتوب گزارش شد، به این موضوع رسیدگی کردیم. انتظار داریم که تخلف این موسسه به گردن کارگروه ساماندهی مد و لباس نیافتد. ما در ابتدای راه هستیم و اقدامات ما در این زمینه نیز نشان میدهد که فعالیتهای ما قانونی است و ما کار خود را درست انجام میدهیم. اگر موسسهای خطا کند، ما مسئله را پیگیری میکنیم.»
مانتوهای جنجالی جام جهانی
پس از انتشار اخبار و تصاویر مراسم رونمایی از مانتوهای جام جهانی رسانههای محافظه کار نسبت به این مراسم مواضع سختی گرفتند. سایت محافظهکار «فرهنگ نیوز» در گزارشی انتقادی نسبت به اجرای این برنامه نوشت: «بزرگترین مشکل این طرحها از سویی عدم طراحیهای مناسب و منطبق با ارزشها و هنجارهای اسلامی و از سویی دیگر کپیبرداری ناشیانه آنها از طرحهای غربی موجود در بازار است.»
سایت تابناک در واکنش به نمایش این مانتوها این سوال را مطرح کرده بود که «با توجه به عدم امکان حضور بانوان در مسابقات فوتبال و والیبال مشخص نیست این طرحها دقیقاً برای استفاده بانوان در محیطهای ورزشی نظیر ورزشگاهها طراحی شده یا استفاده در اماکن عمومی؟»
مطلبی نیز با عنوان «آیا رژه زنهای بزک کرده در برابر مردها مجوز دارد؟» از سایت اصولگرای بولتننیوز که نمایش زنده این مدلها را «اشاعه بدحجابی» نامیده بود در کلیک گوگل پلاس بارها بازنشر شد.
پس از این واکنشها بود که خانه مد ایران با انتشار بیانیهای در وبسایت خود اظهار داشت: در هیچ یک از طرحهای مانتوهای ورزشگاهی از اسماء جلاله وعلامت جمهوری اسلامی استفاده نشده است چرا که اصولا قرار نبوده از هیچگونه پرچمی برای طراحی مانتوها استفاده نماییم، برای ایجاد هویت بصری تنها رنگهای سبز، سفید و قرمز با فامهای متفاوت رنگی مورد استفاده قرار گرفتهاند.
برخی سایتهای اصولگرا پس از انتشار این بیانیه با «عذر بدتر از گناه» خواندن آن این سوال را مطرح کردند که خانه مد در این بیانیه نگفت که چرا در این طراحیها دقیقا سر یوز پلنگ جایگزین کلمه الله و نماد ایران اسلامی شده است.
«کارگروه ساماندهی مد و لباس» به دنبال تصویب آئیننامهای با همین عنوان در سال ۱۳۸۷در مجلس شورای اسلامی، تشکیل شد. حمید قبادی از سال ۱۳۹۲ مدیر این کارگروه است که عمده فعالیت آن به حوزه پوشش زنان و دختران محدود میشود.
ساپورتپوشان در صحن مجلس
به نظر میرسد طی ماههای اخیر پوشش زنان در ایران با اینکه چهارچوب حجاب را نیز در بر دارد به یکی از نگرانیهای دولتمردان و نمایندگان مجلس در آمده است.
ماه گذشته نیز نمایش تصاویر بانوان ساپورتپوش از مانیتور مجلس، با واکنش نمایندگان و همهمه زیاد در صحن علنی مجلس همراه شد.
علی مطهری با اشاره به همهمه ایجاد شده در مجلس، به مزاح گفته بود: «به نظر میرسد دوستان از دیدن این تصاویر به وجد آمدهاند.»
پخش این عکسها به درخواست مطهری بود که در مورد وضعیت عفاف و حجاب در جامعه از وزیر سوال کرد اما پاسخ وزیر او را قانع نکرد. مطهری و سید نادر موسوی لارگانی، نماینده فلاورجان درباره بانوان ساپورتپوش و اینکه چرا وزارت کشور نسبت به بروز این پدیده در تهران و برخی از شهرهای دیگر بیتفاوت است و به آن رسمیت داده است و اینکه چرا بودجه ناچیز اجرای قانون عفاف و حجاب در لایحه بودجه سال ۱۳۹۳ حذف شده است، پرسیدند و «رحمانی فضلی»، وزیر کشور به آنها پاسخ داد اما پاسخ وزیر کشور نمایندگان را قانع نکرد.
بلافاصله پس از نمایش تصاویر بانوان ساپورت پوش در مجلس، رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری اعلام کرد به دستور حسن روحانی نشستی برای بررسی مسئله حجاب برگزار شده که نتایج آن هنوز مشخص نیست. او همچنین گلایه کرد که ارادهای برای اجرای قانون حجاب وجود ندارد.
این در حالیست که رحمان فضلی، وزیر کشور پیش از آن در پاسخ به نمایندگان مجلس پیرامون پوشش بانوان با استناد به گزارش سازمان بسیج گفت که ۹۵ درصد بانوان کشور اخلاقگرا، با اعتقاد و حافظ حجاب خود هستند و باید موضوع امر به معروف و نهی از منکر به خیریهها، NOGها و سمنها سپرده شود.
در هر حال به نظر میرسد در کنار مشکلات و بحرانهای ریز و درشتی که کشور را فراگرفته است، پوشش بانوان برای نمایندگان و دولتمردان یازدهم از الویت ویژهای برخوردار است و طی ماههای گذشته به طور متناوب در صدر اخبار قرار دارد.