
روز گذشته عضو هیات رییسه کمیسیون صنایع و معدن مجلس دلیل بی کیفتی خودروهای داخلی را کمبود نظارت عنوان کرد و گفت: “خودروسازان داخلی توان رقابت با محصولات وارداتی را ندارند،مگر اینکه با خودروهای بی کیفیت چینی قصد رقابت داشته باشند.”
به گزارش خبرگزاری مجلس شورای اسلامی، سیدمحمد بیاتیان در واکنش به گفته برخی مدیران خودروسازی مبنی بر اینکه دلیل کیفیت پایین خوردوهای داخلی، مواد اولیه بی کیفیت است، گفت: “در یک مقطع زمانی، قیمت تمام شده قطعات خودرو در کشوری مانند چین پایین تر از ایران بود که این موضوع باعث شد بسیاری از کارخانه های قطعه سازی در داخل کشور تعطیل شوند.”
نماینده بیجار و گروس در مجلس شورای اسلامی افزود: “بسیاری از قطعه سازان ترجیح دادند که محصولات را وارد و به اسم تولید داخلی روانه بازار کنند ، هرچند که به دلیل نوسان قیمت ارز، نرخ واردات هم افزایش یافت، اما همچنان این روند ادامه دارد. اگر تلاش ما در راستای فعال سازی کارخانه های قطعه سازی داخلی باشد بطور حتم کیفیت قطعات و خودروها افزایش خواهد یافت، چرا که به عقیده بنده مواد اولیه موجود در کشور با کیفیت هستند.”
توان رقابت با خودرو وارداتی نداریم
وی در مورد پایین بودن کیفیت تولیدات داخلی در صنعت خودرو سازی گفت: “در حال حاضر یکی از دلایل تولید خودرو و قطعا بی کیفیت در کشور، مباحث نظارتی بوده و می توان با بالا بردن سطح استانداردها، کیفیت را افزایش داد.”
عضو هیات رییسه کمیسیون صنایع و معدن مجلس در مورد اینکه آیا با برداشتن تعرفه واردات، خودرو سازان داخلی قادر به رقابت با محصولات خارجی هستند بیان کرد: “بعید می دانم که خودروسازان داخلی توان رقابت با محصولات وارداتی را داشته باشند، مگر اینکه با خودروهای بی کیفیت چینی قصد رقابت داشته باشند.”
وی افزود: “همچنین اگر بنا به صفر کردن تعرفه واردات باشد اجازه ورود به خودروهای بی کیفیت داده نخواهد شد، اکنون خودروهای ما به روز نبوده و توان رقابت با محصولات با کیفیت خارجی را ندارند، پس باید تلاش ها در راستای نوآوری و افزایش کیفیت باشد.”
بی توجهی تولیدکنندگان به کیفیت تولید
این در حالیست که روز شنبه گذشته؛ عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس در دیدگاهی متفاوت با بیاتیان، با انتفاد از کیفیت و قیمت خودرو های تولیدی کشور، گفته بود: “ارتقاء کیفیت خودروهای تولیدی با ایجاد محیط رقابتی در تولید خودرو امکان پذیر است که انجام این مهم با واردات خودرو با تعرفه پائین ممکن می شود.”
الیاس طاهری در گفت و گو با خبرگزاری مجلس شورای اسلامی، ضمن انتقاد از کیفیت پائین خودروهای تولیدی در کشور گفت: “باید پذیرفت اکثریت مردم از کیفیت خودروهای تولیدی در کشور راضی نیستند بنابراین باید در صنعت خودورسازی تحول ایجاد کرد. قیمت خودروهای تولیدی تناسبی با کیفیت آن ها ندارد و در این میان خودرو سازان نیز به این امر برخلاف گفته و ادعاهای خود توجهی نمی کنند و باید مدیران این صنعت کیفیت را در عمل ارتقاء دهند.”
این نماینده مجلس نهم ادامه داد: “برای منطقی شدن قیمت خودرو و ارتقاء کیفیت باید نظارت نهادهای نظارتی موثر و کاراتر شود.”
راه حل؛ واردات با تعرفه پائین و کیفیت بالا
طاهری در پاسخ به این سئوال مبنی بر اینکه راهکار عملی برای ارتقای کیفیت خودروهای تولیدی چیست؟گفت: “تنها راه برای افزایش کیفیت خودروهای تولیدی ایجاد محیط رقابتی در تولید خودرو است که انجام این مهم با واردات خودرو با تعرفه پائین امکان پذیر می شود.”
وی تشریح کرد: “در واردات خودرو نیز باید ملاحظاتی انجام شود و نباید شرایط را برای واردات خودروهای خارجی با کیفیت پائین فراهم کرد.”
طاهری ادامه داد: “واردات خودرو بصورت هدفمند، علاوه بر ارتقای کیفیت خودروهای تولیدی شرایط را برای رقابتی شدن قیمت خودرو فراهم می کند که این موضوع به کنترل قیمت خودرو در بازار منتهی می شود.”
عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس یادآور شد: “در بازار تقاضا برای خرید خودرو بالاست بنابراین باید خودروسازان با تولید بیشتر و عرضه به نیاز بازار پاسخ دهند.”
حذف پراید از ارزیابی کیفی
روز دوشنبه اما خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان “جدیدترین ارزیابی کیفی خودروها” نوشت:”گزارش جدید سازمان بازرسی کیفیت در ارزیابی کیفی خودروها در حالی منتشر شد که پراید از این ارزیابی حذف شده است.”
به گزارش این خبرگزاری، در حالی که ماه گذشته شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران بدون ارزیابی کیفی پراید در گزارش خود، علت این امر را عدم همکاری سایپا با این شرکت و عدم ارائه آمار تولید پراید عنوان کرد، امروز در جدیدترین گزارش ارزیابی کیفی خودروها، باز هم ارزیابی در مورد پراید انجام نشده و البته هیچ اشارهای به دلیل حذف این محصول از جدول ارزیابی کیفی خودروها نشده است. به این ترتیب باید دید دلیل عدم ارزیابی کیفی پراید برای دومین ماه پیاپی چیست و آیا توقف تولید این خودرو اتفاق افتاده که در فروردین ماه آماری از تولید آن به شرکت بازرسی ارائه نشده و در اردیبهشت نیز ارزیابی در این زمینه انجام نشده است؟
به نوشته این گزارش، در جدیدترین ارزیابی کیفی خودروها مربوط به تولیدات اردیبهشت امسال، آمده است: “مجموع خودروهای تولید شده در داخل کشور، اعم از سبک و سنگین نسبت به ماه قبل با رشد ۱۱۸٫۱ درصدی و در مقایسه با زمان مشابه سال قبل با افزایش جزئی ۰٫۵ درصدی (بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی شرکتهای خودروساز) روبرو شده است. در این ماه ۹۹ درصد از حجم خودروهای تولید شده در داخل کشور مختص خودروهای سبک (سواری و وانت) و یک درصد نیز مربوط به خودروهای گروه سنگین (مسافری و باری) بوده است.”
تولید مجدد خودروی تندر ۹۰
فارس همچنین نوشت:”در بخش ارزیابی خودروهای سواری شاهد رشد ۱۲۹٫۱ درصدی تیراژ تولید نسبت به فروردین ماه بودیم. این امر به دلیل تعطیلات نوروزی فروردین ماه است که تعداد خودروهای تولیدی در ماه جاری نسبت به فروردین ماه افزایش قابل توجهی داشته است. از دیگر نکات مهم و حائز اهمیت در مورد تیراژ تولید خودروهای سواری ساخت داخل میتوان به تولید مجدد خودروی تندر ۹۰ ایران خودرو اشاره کرد.”
براین اساس، با توجه به افزایش تولید خودروهای سواری در اردیبهشت ماه، تعداد خودروهای ارزشیابی شده نیز نسبت به ماه قبل از آن ۹۳٫۲ درصد رشد داشته است، به طوری که جمعاً ۱۸ مدل خودرو مورد بازرسی قرار گرفت که ۱۶ مدل در سطح کیفی خیلی خوب و ۲ مدل در سطح کیفی خوب قرار گرفتهاند. از سوی دیگر، به طور قطع شاخصهای قیمت و کیفیت با هم دارای رابطه مستقیم هستند، به این معنا که به طور طبیعی انتظار میرود با افزایش قیمت، کیفیت نسبی محصولات نیز افزایش یابد.
ارزیابی خودروهای سبک
به نوشته فارس، جدیدترین ارزیابی کیفی خودروها با در نظر گرفتن ۴ دسته قیمتی خودروهای ساخت داخل انجام شده است. بر این اساس، با توجه به تنوع خودروهای ساخت داخل در دسته قیمتی ۲۰ تا ۴۰ میلیون تومان، بیشترین تعداد خودروهای ارزیابی شده در این دسته قرار دارند که بر اساس نتایج حاصل از ارزیابیهای اردیبهشت ماه ۱۳۹۳ خودروی پارس تندر با ۲۰٫۶ نمره منفی در صدر جدول کیفی این دسته قیمتی قرار گرفته است. پس از آن، تندر ۹۰ در رده بعدی این جدول قرار دارد.
از سوی دیگر خودروی جک J5 با ۴۷٫۸ نمره منفی در بین خودروهای بین ۴۰ تا ۶۰ میلیون تومانی بهترین کیفیت را دارا بوده است. خودروهای این دسته قیمتی در سطح کیفی خیلی خوب قرار دارند، اما هیچ خودرویی در این دسته قیمتی در رده A+ قرار نگرفته است.
همچنین رنو مگان با ۱۹٫۲ نمره منفی بین خودروهای ۶۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان بیشترین کیفیت را به خود اختصاص داده است. نکته قابل توجه وجود یک خودرو با رده کیفی B+ در این گروه است.
سوزوکی گرند ویتارا نیز که جزء دسته قیمتی بالای ۱۰۰ میلیون است، تنهای خودروی ارزیابی شده در این دسته قیمتی است که با ۱۶٫۴ نمره منفی موفق به دریافت رده خودروهای خیلی خوب شده است.
در نمودار مربوط به روند تغییرات میانگین نمره منفی خودروهای گروه سواری در اردیبهشت نسبت به فروردین امسال، پژو ۲۰۶ صندوقدار بیشترین میزان بهبود و پژو پارس خراسان هم بیشترین میزان تنزل را داشته اند.
در ارزیابی کیفی وانت نیز شاهد افزایش ۸۷٫۸ درصدی تولید (بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی شرکتهای خودرو ساز) در اردیبهشت نسبت به فروردین ماه هستیم. با توجه به این موضوع تعداد ارزشیابی این خودروها نیز ۱۲۲٫۴ درصد رشد داشته است و از ۵ مدل خودروی ارزشیابی شده، ۲ مدل در سطح کیفی خوب و ۳ مدل نیز در سطح کیفی قابل قبول قرار گرفتهاند.
بر این اساس، وانت وینگل ۵ محصول شرکت سازههای خودرو دیار در صدر و وانت پیکان محصول شرکت ایران خودرو تبریز در انتهای جدول قرار گرفتهاند.
همچنین تغییرات میانگین نمره منفی خودروهای گروه وانت را در اردیبهشت نسبت به فروردین ماه مشاهده میکنیم.
وانت کاپرا بیشترین میزان بهبود را در این بخش به خود اختصاص داده است.
همچنین از آنجا که وانت وینگل ۵ و نیسان Z24i در رده بندی ماه پیش وجود نداشتند، در جدول مربوطه مقایسه قرار نگرفته اند.
ارزیابی خودروهای سنگین
در بخش خودروهای تجاری مسافری نیز در اردیبهشت ماه مانند ماه قبل از آن هیچ گونه خودرویی تولید نشده است.
در بخش خودروهای تجاری باری، تیراژ تولید نسبت به فروردین ماه رشد قابل توجهی داشته که مربوط به افزایش تولید کشنده البرز و کامیون بنز WH و تولید مجدد کشنده ماز و کامیونت الوند است.
از دیگر نکات مهم و حائز اهمیت در مورد تیراژ تولید خودروهای تجاری باری ساخت داخل میتوان به تولید محصول جدیدی با نام کامیون اسکانیا P410 در شرکت ماموت دیزل اشاره کرد.
در نمودار روند تغییرات میانگین نمره منفی خودروهای گروه تجاری در اردیبهشت نسبت به فروردین ماه کامیون بنز WH و کشنده البرز روند رو به بهبود داشتهاند.