
پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری روز گذشته اعلام کرد چارچوب کلی فرآیند مدیریت راهبردی فضای مجازی کشور در جلسه روز شنبه شورای عالی فضای مجازی به ریاست حسن روحانی مورد بررسی قرار گرفت و با اجماع به تصویب رسید.
اقدامات دارای فوریت فضای مجازی کشور پیش از این در ۲۷ موضوع کلان در مرکز ملی فضای مجازی و براساس اسناد بالا دستی تدوین شده و در این جلسه شورا از سوی اعضاء مورد بحث قرار گرفت و در نهایت با اجماع اعضا، چارچوبی کلی برای نحوه تدوین برنامهها، اهداف و متولیان اجرایی این ۲۷ موضوع از قبیل نقاط تبادل ترافیک، ضدبدافزار، بازیهای رایانهای و آیپیمدیا به تصویب رسید.
مرکز ملی فضای مجازی در اسفند ۱۳۹۰ به فرمان آیت الله سید علی خامنهای تشکیل شد و موظف است که مرکز ملی فضای مجازی کشور را راه اندازد.
در بخشی از فرماننامهٔ وی آمدهاست که «گسترش فزاینده فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطاتی بهویژه شبکهٔ جهانی اینترنت و آثار چشمگیر آن در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی و لزوم سرمایه گذاری وسیع و هدفمند در جهت بهرهگیری حداکثری از فرصتهای ناشی از آن در جهت پیشرفت همهجانبهٔ کشور و ارائه خدمات گسترده و مفید به اقشار گوناگون مردم و همچنین ضرورت برنامهریزی و هماهنگی مستمر به منظور صیانت از آسیبهای ناشی از آن اقتضا میکند که نقطهٔ کانونی متمرکزی برای سیاستگذاری و تصمیم گیری و هماهنگی در فضای مجازی کشور به وجود آید. به این مناسبت شورای عالی فضای مجازی کشور با اختیارات کافی به ریاستِ رئیس جمهور تشکیل میگردد و لازم است به کلیهٔ مصوبات آن ترتیب آثار قانونی داده شود».
در ادامه گفتهاست که شورا وظیفه دارد «مرکز ملی فضای مجازی کشور» را درست کند تا کامل و بهروز بر فضای مجازی درونی و بیرونی اشراف داشته و درباره نحوه رویاروئی با آسیبهای اینترنت تصمیم بگیرد. او همهٔ دستگاههای کشور را موظف به همکاری با مرکز کردهاست.
بلوک فارسی ایرانیان
حسن روحانی و دولتمردانش از ابتدای عمر دولت یازدهم نسبت به شبکههای اجتماعی و ارتقا سرعت اینترنت در ایران و رفع فیلتر موضعی مثبت نشان دادند. برخی از اعضای کابیته در شبکههای مجازی از جمله فیس بوک و توییتر فعال شدند که این امر از همان ابتدا با موضع گیری شدید محافظه کاران روبرو شد.
حسن روحانی طی سخنرانی در جشنوارهای با عنوان ارتباطات و فناوری اطلاعات که در اواخر اردیبهشت ماه برگزار شد از مردم و بخش خصوصی خواست «بلوک فارسی» را در شبکههای اجتماعی تقویت کنند و حضوری فعال داشته باشند.
رئیسجمهور در جمع کارکنان وزارت ارتباطات گفته است: «از شرایط پهنای باند اینترنت در کشور راضی نیستم. قرار ما با وزارت ارتباطات این است که هرچه زودتر به نسل سوم و چهارم برسیم و پهنای باند نه تنها برای منازل و تجارتخانهها بلکه حتی برای موبایلهایی که در دست مردم است، افزایش پیدا کند.» همچنین روحانی در سخنانش حق ارتباط با شبکه اطلاعات جهانی را به عنوان یک حق شهروندی در کشور به رسمیت شناخت. او پیشتر هم از وزارت ارتباطات خواسته بود فیلترینگ واتساپ را متوقف کند. واتساپ یکی از برنامههای نرمافزاری است که کاربران از طریق آن ارتباط متنی و تصویری برقرار میکنند.
رئیسجمهوری ایران در حالی از شبکههای اجتماعی و حضور در فضای مجازی حمایت میکند که بعضی روحانیون محافظهکار مانند احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد از سیاستهای ارتباطی دولت به شدت انتقاد میکنند. سخنان اخیر روحانی هم فضای تقابل محافظه کاران را بر روی سیاستهای دولت وی بازتر کرده است.
در همین زمینه گفتنی است محمدرضا نقدی٬ رئیس سازمان بسیج پنجشنبه، هشتم خرداد ماه در مجمع بسیج لاهیجان که با عنوان «اقتصاد مقاومتی» برگزار شد با تاکید بر این نکته که شبکههای ماهوارهای و اینترنتی فاسد موجب فروپاشی خانواده، ناهنجاری، اخلاقی و اجتماعی هستند، گفت: «مدیری که مردم را به فیسبوک میخواند و تبلیغ آن را انجام میدهد باید بداند چه بلایی به سر خانواده و بنیان آن میآورد.»
بیم و امیدهای رفع فیلتر
بنا بر گزارش شرق پارسی اگرچه بارها از رفع فیلتر فیس بوک و توییتر در ایران صحبت شده است اما همچنان این شبکه پر طرفدار در ایران فیلتر است و حتی چندی پیش که زمزمههایی مبنی بر رفع فیلتر این شبکهها به گوش میرسید با اظهار نظر محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات ایران، که گفته بود فیس بوک و توییتر رفع فیلتر نمیشوند، اندک امیدی که برای رفع فیلتر در دولت امید و تدبیر میرفت نقش بر آب شد.
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران، میگوید چهار میلیون ایرانی عضو فیس بوک هستند. اما بنا بر آماری که پایگاه World Internet Stats منتشر کرده، جمعیت کاربران فیس بوک در خاورمیانه در حدود ۲۳ میلیون نفر اعلام شده است که کاربران ایرانی ۴۶ درصد آن را تشکیل میدهند. بنابراین آمار کاربران ایرانی رقمی درحدود ۱۱ میلیون نفر میشود.
اگر فقط رقم یازده میلیونی کاربران ایرانی که از فیس بوک استفاده میکنند را در نظر بگیریم باید اعتراف کرد که با جمعیت نسبتا قابل توجهی در ایران رو به رو هستیم که پتانسیل بسیار بالایی برای تاثیرگذاری در فضای مجازی و اطلاع رسانی دارند..
از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقدند حمایت از حضور در شبکههای اجتماعی و عضویت دولتمردان یازدهم در شبکههای اجتماعی برای کسب محبوبیت و پایگاه اجتماعی است. به طور مثال در آخرین اقدام روحانی در این زمینه میتوان به عضویت او در شبکه کلوب اشاره کرد. پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری در اولین مطلبی که در این شبکه منتشر کرده است با اشاره به دولت تدبیر و امید کرده و نوشته: «دولت تدبیر و امید راه خود را در همه زمینهها با کمک و حمایت شما مردم ادامه خواهد داد.
در هر حال به نظر میرسد روحانی با تحقق شبکههای اجتماعی فارسی زبان به دنبال این است که یاران بسیاری در این فضا داشته باشد و به تعبیر خود که گفته بود اگر لازم بدانم مردم به میدان میآیند مقصود کدام میدان است؟ آیا کف خیابان است و یا شبکههای اجتماعی؟ در همان روزی که روحانی از حضور در شبکههای اجتماعی سخن گفت وی در سایت کلوب هم عضو شد. این در حالی است که روحانی در تمامی شبکههای اجتماعی از فیس بوک تا تویتر و اینستاگرام و واتس آپ و غیره حضور دارد و مشاورانش به او خط خوبی را نشان دادهاند