
خوشحالی تندرویان تمامی ندارد و ناموفق بودن مذاکرات هستهای موسوم به وین ۴، موجی از شادی و شعف را برای این افراد که منافع ملی برای آنان هیچ معنایی پیدا نمیکند به ارمغان آورده است.
حسین شریعتمداری٬ مدیرمسوول روزنامه کیهان و نماینده آیتالله خامنهای در این موسسه٬ روز شنبه در سرمقاله کیهان از به بنبست رسیدن مذاکرات وین ابراز خشنودی کرد و در این باره نوشت: مذاکرات سه روزه ایران و۵+۱ در وین، خوشبختانه بینتیجه مانده است.
وی همواره توافقات انجام شده در ژنو توسط دولت یازدهم را ترکمانچایی دیگر خوانده و توافقات را وادادگی به غرب نام نهاده و در مقابل میگوید جمهوریاسلامی تنها دلخوش به وعدههای نسیه است.
در این رابطه اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، با انتقاد از این مواضع راستگرایان افراطی مىگوید: امروز فساد مثل خُوره به جان نظام افتاده و مردم میبینند که در میادین مشترک گازی و نفتی، دهها میلیارد دلار را دیگر کشورها برداشت کردهاند و در چنین شرایطی برخی خوشحالی میکنند که مذاکرات شکست خورده است.
البته باید گفت این موضع مدیر مسئول روزنامه کیهان انعکاس تفکر محافظه کارانی است که حیات و ممات خود را در نتیجه این مذاکرات جستجو میکنند و چنان از عدم موفقیت این دور گفتگوها خوشحال هستند که گویی بزرگترین موهبتها را دریافت کردهاند.
در طول حیات جمهوری اسلامی، منافع ملی همانند مفاهیمی چون دموکراسی و حقوق بشر، جایی در گفتمان و رویکرد این طیف تمامیتخواه ندارد، تلاش دولت برای حل بحران هستهای و همراهی مردم از این مساله، خواب آرام آنان را آشفته کرده است.
تضاد منافع این طیف تندرو با منافع ملی و تلاش برای سرو سامان دادن وضع نابسامان اقتصادی که حاصل عملکرد این همین گروه بوده است براستی موجب دلواپسی آنان گردیده و توافقات احتمالی هستهای را پایانی بر استمرار منافع خود میبینند.
شکست سیاسی در عرصه انتخابات و احتمال بسته شدن راههای منافع اقتصادی بیشمار از ادامه تحریمها، چنان تفکری را برای این طیف از سیاسیون رقم زده که منافع ملی و خواسته مردم دیگر اهمیتی ندارد.
راست گرایان افراطی در طول حیات سی و چند ساله جمهوری اسلامی همواره خود را در جایگاه قدرت دیده و در طی دوره هشت ساله ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد حاکم بلامنازع ایران گردیده بود که تغییر دولت و آمدن اعتدالگرایان به مسند قوای مجریه کشور، به واقع بزرگترین تهدید و مانع برای آنان محسوب میشود.
گفتنی است بازگویی فساد اقتصادی گسترده بین انحصار طلبان و تلاش در جهت حل بحران هستهای نقطه قوت دولت حسن روحانی در مواجه با این راست گرایان است و از این رو تلاش میکنند با فرافکنی و سنگ اندازی، مسیر اذهان و افکار عمومی را از واقعیات موجود به سمت دیگری منحرف کنند.
دولت یازدهم مسیر را به درستی تشخیص داده است و می داند به ثمر رساندن مذاکرات هستهای و بسامان کردن اقتصاد کشور که نیاز امروز جامعه و خواسته اصلی مردم است، به واقع شریانهای حیاتی افراطیون را قطع خواهد کرد و نباید در این مسیر با آنان مماشات شود.
آنان نیک میدانند به ثمر رسیدن مذاکرات هستهای و تعامل با جامعه بینالملل منافع اقتصادی آنان را به خطر خواهد انداخت و ادامه اقتصاد ویران و آشفته در کشور رابطه مستقیمی با حیات افراطیون دارد لذا باید از نقطه قوت دولت که در مقابل نقطه ضعف آنان است حمایت کرد.
دکترین محافظه کاران بر اساس تحصیل منافع مادی بدون در نظر گرفتن منافع کشور تبیین گردیده است و بر اساس این استراتژی، تمامیت خواهی به هر روشی، حتی کنار زدن افرادی که روزگاری خود از ارکان نظام بوده اند مجاز شمرده می شود.
این مساله حتی با انتقاد شدید حسن روحانی مواجه شده و وی در روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در مراسم تجلیل از استادان و نخبگان ایران که در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، گفت: چطور همه را کنار میزنیم؟ یکی به دلیل قومیت، یکی به دلیل مذهب، یکی به دلیل اعتقادات سیاسی، یکی به دلیل روش و یکی دیگر به دلیل ویژگیهای اخلاقی.
یازدهمین رئیس جمهور ایران با بیان اینکه ما به بهانههای مختلف همدیگر را کنار میگذاریم و با انگهای مختلف عدهای را منزوی میکنیم تاکید کرد: اصولاً جریانهای افراطی در شرایطی که قانونمندی بر آن حاکم نباشد، میتوانند به خوبی تحرک داشته و منافع خود را تامین کنند.
لازم به ذکر است قدرت راست گرایان افراطی با منافع اقتصادی گره خورده است و اگر دولت یازدهم بتواند این شریان را قطع یا تحت کنترل درآورد میتوان گفت به بخش عمدهای از شعارهای انتخاباتی خود جامه عمل پوشانده است.
کار هنوز تمام نشده و قرار است دور بعدی مذاکرات ایران و گروه ۵+۱ اواخر خرداد ماه در وین برگزار شود و در این مسیر باید سیاسیونی که دل در گرو سربلندی کشور دارند، تیم مذاکره کننده حسن روحانی با تدبیر و منطق حمایت کنند تا هر آنچه به صلاح ملت است اتفاق افتد.