
موج حملات و روشهای هجمه به دولت یازدهم هر روز رنگ بویی تازه به خود میگیرد و به نظر میرسد استراتژی خاصی برای این حملات از سوی افراطیون و منتقدان دولت باز تعریف گردیده است و میتوان هفته گذشته را هفته انتقاد از عملکرد وزارت ارشاد و مسائل فرهنگی نام نهاد.
سیاستهای فرهنگی وزرات ارشاد و دولت یازدهم در هفت ماه گذشته موج انتقادات برخی از مراجع تقلید و به تبع آنها افراطیون را به دنبال داشته است و در این زمینه ناصر مکارم شیرازی و جعفر سبحانی دو مرجع تقلید با انتقاد از عملکرد وزارتخانه زیر نظر علی جنتی خواستار برخورد سریع با عواملی هستند که مبانی اسلام را زیر سوال میبرند.
مکارم شیرازی روز چهارشنبه گذشته با بیان این مساله که ” اخیرا یک مشت کتابهایی برای برآمدن حاجات منتشر و از فروش آنها درآمدی کسب میکنند” خواستار برچیده شدن برخی کتابهای مشکوک شده و از مسئولان وزارت ارشاد پرسیده که چرا به این کتابها اجازه نشر دادهاند واظهار کرده است: برخی هنوز گویا ماهیت آمریکا و غرب را نشناختهاند و شیفته آنها هستند در حالی اگر به پرونده و عملکرد آنان نگاه کنند دست از شیفتگی برمیدارند.
جعفر سبحانی نیز با انتقاد از مطالب برخی روزنامهها خواستار برخورد قاطع و محکم وزارت ارشاد با این گونه نشریات گردیده است.
نقطه اوج این انتقادات را میتوان در سخنان آیت الله خامنهای در دیدار با برخی از اعضای مجلس خبرگان مشاهده کرد که با ابراز نگرانی از عملکرد دولت روحانی در مسائل فرهنگی گفته است: “مسئولان فرهنگی باید توجه داشته باشند که چه میکنند، زیرا در مسائل فرهنگی نمیتوان بیملاحظهگی کرد”.
این انتقاد رهبر ایران به نظر میرسد که موج جدیدی را در انتقاد از عملکرد دولت یازدهم ایجاد کند، در طول حیات هفت ماهه دولت روحانی،رهبر ایران در ابتدا از برخی سیاستهای خارجی دولت انتقاد کرده بود و به دنبال آن برای حل مسائل اقتصادی دستورالعمل اقتصاد مقاومتی را برای اجرا ابلاغ کرد و اینبار در بخش فرهنگی به مسئولان دولت یازدهم هشدار داده است.
این انتقادات با واکنش سریع علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد دولت یازدهم مواجه و با اعلام این مساله که وزارتخانه زیرنظرش برای تحقق منویات رهبر تلاش میکند گفت: اظهارات حکیمانه، عالمانه و واقع بینانه رهبر جمهوری اسلامی راهگشای مدیران فرهنگی کشور و همه اهل فرهنگ و هنر است.
در حالی این انتقادات از سوی علمای دینی مطرح میشود که تندرویان حکومتی باز شدن فضای فرهنگی، سیاسی، اجتماعی را تقبیح و عملکرد دولت در این زمینه را تهدیدی برای تمامیت جمهوری اسلامی قلمداد میکنند و ادامه تنگ نظریها و محدودیتهای گذشته را در عرصههای مختلف فرهنگی و رسانهای خواستارند.
این افراد به دلیل اختلاف در جهت گیریهای سیاسی، انتقاد از مباحث فرهنگی را در دستور کار خویش قرار داده و با فعال شدن در مقابل دولت حسن روحانی، بحرانزائی را تنها راه حل برای بدست آوردن هر آنچه از دست دادهاند، میدانند و در این زمینه فتنه گر یا حامی فتنه کمترین اتهام هر آنکسی است که با آنان همراه و همفکر نیست.
عملکرد فرهنگی وزارت ارشاد به دلیل چاپ و انتشار کتب و مقالات انتقادی، امروز مورد هجمه این تندرویان قرار گرفته است و این جریانهای افراطی با بهرهگیری از مبانی دینی سعی دارند با تضعیف جایگاه اعتدال گرایان، بحرانی تازه را متوجه دولت یازدهم کنند.
در این زمینه محمدتقی مصباح یزدی، مدیر و بنیانگذار موسسه آموزشی و پژوهش امام خمینی و رئیس معنوی جبهه پایداری که در انتخابات ریاست جمهوری قافیه را به اعتدال گرایان باخته است، امروز به منتقد جدی دولت یازدهم تبدیل شده و دولت حسن روحانی را به تلاش برای کاشتن نهالی فرهنگی در ایران متهم کرده که ثمره آن فتنه دیگری خطرناکتر از فتنه ۸۸ خواهد بود.
وی با اظهار تاسف از دور شدن برخی از مسئولان فرهنگی دولت از فرهنگ اسلامی گفته است: مشکلات فرهنگی بلای جان نظام شده و دولت روحانی متأسفانه همان سخنی را میگوید که دولت محمد خاتمی هم آن را بیان میکرد.
اما در این میان این سوال مطرح است که چرا دولتی که با شعار اعتدال گرایی و در شرایطی که کشور با انواع مشکلات ناشی از بی کفایتی بعضی از مدیران قبلی با مشکلات داخلی و تحریمهای بینالمللی دست به گریبان است و قصد دارد امید را به جامعه بازگرداند این گونه مورد حمله و تیغ تیز انتقادات تندروها و افراطیون قرار میگیرد؟
سالهاست که بهره برداری سیاسی ازفرهنگ برای بسته کردن فضای فکری- سیاسی و سرکوب مخالفان مورد استفاده مسئولان نظام جمهوری اسلامی قرار گرفته و آنان باز شدن فضای فکری و فرهنگی را سرآغاز کنشهای سیاسی و اجتماعی می دانند و از این رو تلاش میکنند به هر نحو ممکن از باز شدن فضا در عرصه فرهنگ جلوگیری شود و در این زمینه ابرازهای رسانهای بی شماری در اختیار این افراطیون قرار دارد.
نمونه بارز این مساله را میتوان در عملکرد صدا و سیما به عنوان فراگیرترین رسانه در کشور به خوبی مشاهده کرد و به نظر میرسد هنوز این رسانه پیام ۲۴ خرداد مردم را دریافت نکرده است و در همان فضای دولت گذشته سیر میکند.
رسانهای که نام رسانه ملی را یدک میکشد در کنار دیگر رسانههای این جریان تندرو، با اتخاذ مواضع نخ نما و بدون منطق و به دلیل اینکه نمیتوانند در فضای اعتدال به حیات خود ادامه دهند و احساس به حاشیه رانده شدن آنان را مجاب کرده است که دائما تلاش کنند تا بحران و رادیکالیسم را به جامعه تزریق کنند و فرصتی که دولت یازدهم برای تحقق وحدت و آشتی ملی را به وجود آورده است را بی اعتبار گردانند.
در خاتمه باید گفت انتقادات شدید و هجمههای گستردهای که به دولت حسن روحانی وارد میشود توهین به شعور مردمی است که توانستهاند مصلحت خود را تشخیص و جریانهای افراطی را متوجه این مساله کنند که دیگر جایگاهی در بین مردم ندارند.