
عکس از خبرگزاری فرانسه
نخستین روز از دور تازه مذاکرات هسته اى در وین در حالى برگزار شد که یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا گفتوگوهای معاونان وزیر خارجه ایران و آمریکا را مفید ارزیابی کرد.
به گزارش ایسنا یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا با اشاره به دیدار عصر سهشنبه سیدعباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران و وندی شرمن همتای آمریکاییاش در چارچوب مذاکرات ایران و ۵+١ گفت: هیاتهای ایران و آمریکا دیدار دوجانبهای را در هتل محل اقامتشان برگزار کردند. این دیدار یک ساعت و ٢٠ دقیقه طول کشید. وی افزود: این گفتوگوها مفید بود و بیشتر بر چگونگی ادامه گفتوگوهای جامع متمرکز شده بود.
دور جدید مذاکرات در حالى آغاز شده است که رهبر جمهورى اسلامى یک روز پیش از آن بار دیگر تکرار کرده بود که امیدى به نتایج آن ندارد. مسئولان نظامى و خطیبان نماز جمعه هفته گذشته در اظهاراتی هماهنگ به تفسیر گزینههای روی میز نظام در مقابل گزینه نظامی امریکا پرداخته اند؛ واکنشی به هشدار ایالات متحده مبنی بر اینکه استفاده از گزینه نظامی در صورت ناکام ماندن مذاکرات جاری روی میز قرار دارد.
مقامها و رسانههای حکومتی ایران میخواهند نشان دهند که هشدار آمریکا را جدی نگرفتهاند. آنها در مقابل این تهدید، با بسیجِ هواداران خود از آمادگی برای مقابله نظامی با آمریکا سخن گفته اند. حتى در راهپیمایىِ ٢٢ بهمنِ گذشته نیز پلاکاردهایی با عبارت «ما مشتاق گزینههای روی میزیم» به راهپیمایان سپرده شد تا مانورى باشد در مقابل دوربین های گزارشگران.
به گزارش جرس، «احمد جنتی» دبیر شورای نگهبان حتى از تهدید امریکا استقبال کرده و گفته است: «ملت ایران مشتاق همه گزینههای روی میز آمریکاییها هستند تا ببینند آمریکاییها چه تصمیمی دارند».
در کنار گزینههای روی میز خطیبان جمعه، مسئولان حکومتی هم وارد گود شده و در باره گزینههای روی میز نظام صحبت کردند از جمله «سعید جلیلی» دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی که هدایت تیم قبلى مذاکره کننده را بر عهده داشت و در انتخابات اخیر ناکام ماند؛ او هم با اشاره به گزینههای روی میز امریکا گفت که «تهدید، تحریم و گزینه نظامی گزینههای روی میز استکبار است اما گزینه ملت ایران نیز یکی است و آن حضور همیشگی و دفاع از ولایت است».
در این میان، دست اندرکاران نظامی ایران هم گزینههایشان را رو کردند. به عنوان نمونه «محمد اسلامی» معاون تحقیقات صنعتی وزارت دفاع گفته که نیروهای مسلح ما در آمادگی کامل هستند و گزینه نظام، پاسخ پشیمانکننده به تهدیدات است.»
اظهار نظرهای مسئولان رسمی و غیر رسمی در باره گزینههای روی میز نظام در برابر امریکا همچنان ادامه دارد و با آغاز دور جارىِ مذاکرات اتمی هم این گونه اظهارات در فضای رسانهای و سیاسی ایران بیشتر شنیده شود.
اما به نظر مى رسد آنچه تعیین کننده است گزینه هاى روى میز نیست حتى اگر دو طرف از تهدید و ادبیات غیرمسالمت آمیز استفاده کنند؛ زیرا همان طور که رهبر جمهورى اسلامى به تازگى گفته قرارست او علیرغم نارضایتى مخالفتى نکند.
کنگره آمریکا هم علیرغم هشدارها راه را براى سیاست اوباما در برابر ایران گشوده است؛ این بدان معناست که گزینه هاى زیر میز در دو سوى ماجرا، فعالتر از گزینه هاى روى میز در حال تاثیر گذارى اند و سرانجام همان صورتِ پنهان ماجراست که سرنوشت پرونده هسته اى را تعیین مى کند.