
عکس از نسیم
روز گذشته تقریبا تمامی خبرگزاری های کشور، تیتر اصلی خبرهای اقتصادی خود را به اظهارات وزیر صنعت، معدن و تجارت اختصاص داده و به نقل از وی پرده از برخی مشکلات اقتصادی کشور برداشته و حتی در مواردی دلیل عدم سرعت بخشی به اقدامات دولت را در استناد به سخنان وی منتشر کردند.
این در حالیست که مخالفان دولت و طیف تند اصولگرایان در مجلس و دیگر نهادهای نزدیک به این جریان، ضمن مطرح کردن مشکلات و معضلاتی که تقریبا ۹۰ درصد آنها مربوط به دوران دو دولت پیشین و تحت حمایت آنها بوده است، در تمام مدت بر سرکار آمدن کابینه اقتصادی دولت حسن روحانی، سعی در زیر سوال بردن این دولت داشته و طوری به مشکلات پرداخته اند که گویی در تمام مدت دو دولت نهم و دهم هیچ مشکلی در هیچ کجا نبوده و دولت نوپای حسن روحانی در ابتدای امر توانایی برطرف کردن معضلات فعلی را ندارد.
اگر چه در سخنان نعمت زاده اشاره هایی به بسته شدن برخی دکان ها و نادیده گرفتن برخی منافع گروهی یا شخصی شده که به واسطه آن نیز برخی ناراضی هستند، اما کارشناسان معتقدند که دولت روحانی نیز در برخورد با مشکلات توانایی بیش از آنچه در برابر وی قرار داده شده نخواهد داشت و به طور حتم مشکلات این دولت در آینده به دلیل عدم همکاری بخش های منتقد و رقیب بیش از این خواهد بود.
از سوی دیگر ناظران مطبوعاتی نیز بر این عقیده اند که با روی کار آمدن دولت روحانی و مطرح شدن تقریبا بی پرده برخی مشکلات موجود و سوءمدیریت های انجام شده از سوی دو دولت پیشین، طیف اصولگرا و انحصار طلب در کشور قصد دارد تا با این گونه تبلیغات و اعمال فشار بر دولت حسن روحانی، اذهان عمومی را به این سمت سوق دهد که این مشکلات به دلیل عدم کارآیی و توانایی پایین دولت یازدهم است، نه سوءاستفاده ها و مفاسد پاکترین دولت تاریخ کشور!
در چند ماه گذشته فقط پاکسازی کردیم
روز گذشته خبرگزاری دولت با اشاره به سخنان وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد اینکه طی چند سال گذشته مشکلات متعددی برای اقتصاد کشور ایجاد شده است، به نقل از وی نوشت: “در چند ماه اخیر نزدیک به ۲۰ مصوبه و ۹۶ کارگروه تشکیل شده در دولت های نهم و دهم را لغو کردیم.”
به گزارش ایرنا، محمدرضا نعمت زاده روز یکشنبه در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه این مصوبات و کارگروه ها، جز ایجاد مشکل تاثیری در بهبود فرآیند اقتصادی کشور نداشته است، اظهار داشت: “از ابتدای فعالیت دولت یازدهم تاکنون زمان زیادی را به پاکسازی قوانین و مقررات اختصاص داده ایم. کمبودها و نارسایی های ایجاد شده از سوی دولت های مذکور شرایطی را فراهم آورد که کشور آن را تجربه نکرده بود به طوری که برخلاف ادعای صورت گرفته مبنی بر ایجاد چند میلیون شغل در آن دوران، رشد صنعت منفی ۱۲ درصد و رشد اشتغال صنعتی نیز منفی ۳۶ درصد بوده است.”
رتبه های بین المللی ایران به قهقرا رفته
نعمت زاده با بیان آنکه رتبه های بین المللی ایران نیز نه تنها ثابت نبود بلکه به قهقرا و عقب رفته است، اظهار داشت: “نباید منتظر ماند که در چه وضعیتی کشور را تحویل گرفته ایم بطور قطع با ایجاد امید در مردم و وجود کارآفرین هایی نظیر شما می توان کشور را نجات داد. اولین گام برای حل مشکلات بوجود آمده تلاش و برنامه ریزی برای خروج از شرایط فعلی است. باید تصمیم بگیریم رویکردهای گذشته را تغییر دهیم و این کار بطور قطع شدنی و عملی است.”
نعمت زاده دولت را همفکر و همگام با بخش خصوصی دانست و اظهار داشت: “در این مدت تلاش شده موانع تولید رفع شود که در این خصوص ۶۰ مورد را به دولت پیشنهاد دادیم که نصف آن تایید شده و مابقی هم در دست اقدام است.”
افزایش اعتبار کارت بازرگانی به ۵ سال
وی سپس از پیشنهاد افزایش مدت اعتبار کارت بازرگانی به ۵ سال خبر داد و گفت: “برای دریافت کارت بازرگانی ضرورتی ندارد که مفاصاحساب مالیاتی اخذ و این رویه باید هرچه سریعتر حذف شود.”
نعمت زاده با بیان اینکه صدور جواز تاسیس و پروانه بهره برداری یک فرآیند سخت پیش روی تولیدکنندگان ایجاد کرده، گفت: “این شرایط هم اکنون تسکین یافته هرچند که معتقدم جواز لازم نیست.”
وی سپس تصریح کرد: “کار ما در چهار ماه گذشته تنها این بود که جارو برداشتیم تا کارهای گذشته را پاک کنیم.”
نعمت زاده، یکی از اساسی ترین کارهای دولت که صورت پذیرفت و باید ادامه یابد را بحث رفع تحریم ها دانست و افزود: “به گونه ای که همین مختصر تصمیمی که در مذاکرات ژنو گرفته شد، آثار مطلوب آن را همه مشاهده کردند. فضایی ایجاد شده که می توان با دنیا تعامل داشت و امیدواریم در مذاکرات پیش روی یازدهم درهای بهتر باز شود تا تحریم خارجی برداشته شود.”
تحریم تنها ناشی از عملکرد خودمان بود
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه هرچند تحریم تنها ناشی از عملکرد خودمان بود، افزود: “در آن زمان گفته می شد تحریم ها اثر ندارد و غربی ها نیز تحریم را تشدید کردند تا تاثیر آن بیشتر شود اما در این خصوص دروغ گفتیم در حالی که مسلمان نباید دروغ بگوید. کار به جایی رسید که غرب اعلام کرد تحریم های داخلی بیشتر از تحریم های خارجی بر بخش اقتصادی کشور اثر گذاشته است. باید موانع را به دست خود رفع کنیم.”
تملک ۸۴۱ واحد صنعتی توسط بانک ها
ایرنا همچنین به نقل از وی از تملک ۸۴۱ واحد صنعتی توسط بانک ها خبر داده و نوشت:”در حالی ۸۴۱ واحد صنعتی در شهرک های صنعتی کشور توسط بانک ها تملک شده که از این تعداد ۱۹۲ واحد فعال و ۶۴۹ واحد دیگر تعطیل بوده اند. بانک ها به جای آنکه واحدهای صنعتی بدهکار را تحت تملک خود درآورند، به آن واحدها کمک کنند تا زودتر به بدهی های خود دست یابند.”
وی سپس به نامه خود خطاب به وزیر دادگستری اشاره کرد و گفت: “از پورمحمدی درخواست کردم تا لیست افرادی که بخاطر بدهی در زندان هستند را به من ارایه دهد.”
باید مشکل بدهی واحدهای صنعتی حل شود
نعمت زاده سپس از جلسه خود با وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس کل بانک مرکزی و نمایندگان چند تشکل در اتاق بازرگانی ایران در آینده نزدیک خبر داد و گفت: “در این جلسه باید مسایل مربوط به بدهی واحدهای صنعتی به بانک ها مورد بحث و بررسی قرار گیرد تا مشکل بدهی این واحدها به نوعی حل شود. به طور قطع تعطیل کردن واحدها و تملک راه حل تسویه بدهی واحدهای صنعتی نیست و باید رویکردها نسبت به حل این موضوع اصلاح شود.”
بدهکاران باید بتوانند بدهی خود را تقسیط کنند
نعمت زاده در ادامه به اصلاح ماده ۱۱ مصوبه دولت اشاره کرد و گفت: “براساس این ماده افرادی که بیش از ۵۰ میلیون تومان بدهکار باشد، از خدمات بانکی محروم خواهند شد که حدود چهار ماه است، بدنبال لغو این ماده هستم. متاسفانه موفق به لغو این مصوبه نشدم اما موادی به آن اضافه شد که وضعیت را کمی بهتر کرد و به افراد بدهکار این فرصت داده شد تا بدهی های خود را تقسیط و یا به نوعی استمهال کنند.”
دکان برخی ها تعطیل شد
وی درباره شایعات رفتن خود از وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز گفت: “ما پوست کلفتی داریم و گوشمان به این حرفها نیست و کار خود را دنبال می کنیم.”
نعمت زاده سپس به سخنان رییس جمهوری در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن اشاره کرد و گفت: “رییس جمهوری در این سخنان گفت که علت اینکه برخی به ناروا هر روز اختلاف یا استعفای این مسئول یا آن مسئول را به نادرست شایع می کنند، به خاطر این است که امروز یک مدیریت منسجمی در این کشور برقرار شده است.”
وی افزود: “همه ناراحت هستند که این انسجام اکنون بوجود آمده و دکان برخی ها هم اکنون تعطیل شده است.”
کشوری که دولت یازدهم تحویل گرفته
خبرگزاری دانشجویان ایران نیز در گزارش روز گذشته خود سخنان نعمت زاده را کنایه ای به دولت احمدی نژاد دانسته و به نقل از وی نوشت:”رشد اشتغال صنعتی منفی ۳۶ درصد است. این در حالیست که دولتمردان در دولت دهم ادعا میکردند که هرساله ۲٫۵ میلیون شغل ایجاد کردهاند.”
به نوشته ایسنا، وی با بیان این که کاری نداریم دولت جدید کشور را در چه وضعیتی تحویل گرفته است، گفت: “ولی به کمک مردم میشود این وضعیت را بهبود بخشید. باید از این شرایط خارج شویم و ما نیز به فکر برون رفت از آن هستیم. آثار عملکرد بخش خصوصی برای خروج از این شرایط مشهود است. باید جهت گذشته را تغییر و رویکردها را عوض کنیم.”
دکان ثبت سفارش
بنابراین گزارش، وی با اشاره به این که ثبت سفارش اولین بار در زمان شهید رجایی مطرح شد، گفت: “این موضوع ابتدا برای جمعآوری آمار و اطلاعات مطرح شد و من از همان ابتدا با آن مخالف بودم و معتقد بودم که این موضوع به طور تدریجی به دکان تبدیل میشود.
جلوی صادرات غیر نفتی را گرفتند
نعمتزاده ادامه داد: “رفع موانع از تولید باید یکی از کارهای ما باشد. به طور مثال در دولت قبل برای حساب و کتاب ارز صادراتی اعلام کردهاند که باید جلوی آن را گرفته و لذا بخشنامه تعهدنامه ارزی را صادر کردند ولی در ازای آن صادرات کاهش یافت. انگار صادرکنندگان محصولات غیر نفتی کار خلافی انجام میدهند که باید جلوی فعالیت آنها را گرفت.”
برنامه حمایت از تولید چیست؟
به گزارش ایسنا، نعمتزاده در جمع خبرنگاران نیز در پاسخ به این سوال که برنامهی دولت در فاز دوم هدفمندسازی یارانهها برای حمایت از تولید چیست گفت: “کارگروهها در این زمینه تشکیل شده و در این زمینه در حال رسیدگی و بررسی هستیم و هنوز تصمیم دقیقی گرفته نشده است. صلاح نمیدانیم قبل از اینکه چیزی تصویب شود آن را مطرح کنیم. از آنجایی که ما عضو کارگروه صنعت، معدن و تجارت بودیم راهکارهایی را در نظر گرفته و شرایط را بررسی میکنیم.”
نعمتزاده با بیان اینکه ستادی زیر نظر رییس جمهور در این زمینه تشکیل شده است، گفت: “به زودی جزییات آن اعلام میشود و سعی ما این است که صنعت لطمه زیادی از هدفمندسازی یارانهها نبیند، ولی تصمیم نهایی با دولت است.”
روابط بین المللی بانکی و بیمه لازمه سرمایهگذاری گسترده
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه دربارهی افزایش چند میلیارد دلاری سرمایهگذاری خارجی در کشور گفت: “سرمایهگذاری خارجی از نظر من ممکن است در بخشهای کوچک انجام شود، ولی تا روابط بانکی بینالمللی برقرار نشود، بعید است سرمایهگذاریهای جدی انجام شود. بالاخره سرمایهگذار میخواهد سرمایهی خود را آورده و سود ببرد و بدون روابط بانکی و بیمه سرمایهگذاری امکان این سرمایهگذاری گسترده وجود ندارد.”
از واگذاری سبد کالا در سال آینده بی خبرم
وی در ادامه دربارهی اینکه آیا قرار است اختصاص سبد کالا در مرحلهی دوم به سال آینده موکول شود بیان کرد: “من در مورد این موضوع هیچ نمیدانم. همه چیز به دولت بستگی دارد، اما در حال حاضر تصمیمی گرفته نشده است. هر کسی که در مورد این موضوع اظهارنظری کرده از خودش گفته است.”
نعمتزاده در پاسخ به این سوال که چرا دولت واردات کالاهای اولویت ۱۰ به جز خودروهای بالای ۲۵۰۰ سیسی آزاد شده است بیان کرد: “واردات خودرو در حال حاضر تا ۲۵۰۰ سیسی آزاد است. بحث آزادسازی واردات خودروهای ۲۵۰۰ سیسی به بالا مطرح است که بیشتر شامل خودروهای گرانقیمت میشود. قرار شد واردات خودروهای ۲۵۰۰ سیسی فعلا مطرح نباشد، این موضوع ممکن است بر افزایش نرخ ارز تاثیرگذار باشد لذا قرار شده که بررسی بیشتری در این زمینه انجام شود تا اثر سوء به جای نگذارد.”
نعمتزاده در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه مجلس خواستار ورود وزیر صنعت، معدن و تجارت به موضوع ویژهخواران در اتاق بازرگانی شده است، بیان کرد: “من چیزی در این مورد نشنیده و اطلاعی از این تذکر کتبی و شفاهی نمایندگان مجلس ندارم.”
به نوشته ایسنا، او در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا احتمال رفتنش از وزارت صنعت، معدن و تجارت و جایگزینی محمد نهاوندیان در این وزارتخانه با وی صحت دارد یا خیر تصریح کرد: “من این خبر را تکذیب میکنم.”
باید براى آبروی کشورمان عمل کنیم
از سوی دیگر خبرگزاری کار کشور نیز به نقل از وزیر صنعت، معدن و تجارت نوشت:”در ستاد تدابیر ویژه در دولت گذشته برای حساب و کتاب ارز تصمیم گرفتند و تعهد ارزی ایجاد کردند که این اقدام باعث کاهش صادرات کشور شد این موضوع نیز رفع شد البته بیشتر از۳۰ مورد دیگر نیز به عنوان موانع تولید آماده شده که به دولت ارائه میدهیم.”
نعمتزاده افزود: “در همه جلساتی که داشتهایم در مورد چگونگی خروج از این شرایط صحبتهای متعددی شده و بخشی از آثار آن را هماکنون شاهد هستیم به نوعی که بدون هیچ ارز و یا کمکی تغییر شرایط گذشته را شروع کردهایم و تغییر مصوبات دولت گذشته نیز یکی از اقدامات است.”
به نوشته ایلنا، نعمتزاده در مورد تبادل تجارت و سرمایه با کشورهای همسایه ادامه داد: “تجارت ایران با کشورهای همسایه در سال ۲۰۱۲ به میزان ۵ میلیارد دلار بود که امکان افزایش آن به ۱۰ میلیارد دلار وجود دارد ولی باید سرمایهگذاری و اقداماتی که در کشورهای همسایه انجام میدهیم مطابق استانداردهای بینالمللی بوده و آبروی کشورمان را حفظ کند.”
وی با بیان اینکه باید تحریمهای داخلی را برطرف ساخت تصریح کرد کشورهای خارجی که به ایران میآیند به ما اعلام میکنند که باید علاوه بر تحریمهای خارجی، به فکر رفع تحریمهای داخلی نیز باشیم که یکی از آنها بخشنامههای بانکی بود که سال گذشته صادر میشد.
نعمت زاده همچنین با اشاره به اینکه اتاق بازرگانی به عنوان یک بخش موثر میتواند در رفع تحریمهای داخلی نقش موثری داشته باشد گفت:”دولت تنها میتواند بخشی از کارها را انجام دهد اما شما به عنوان بخش خصوصی میتوانید حرف حق را در هرجایی اعلام کنید و مسئولان نیز آن را اجرا کنند و از زدن حرف حق نترسید”.