
گروه موسیقی پالت، شامگاه ۲۸ دی ماه مقابل دوربین برنامه تلوزیونی «رادیو۷» قطعهای را با پانتومیم نواختن ساز، اجرا کرده است. همین موضوع باعث شده است تا کاربران بسیاری در شبکههای اجتماعی به این موضوع بپردازند. به گزارش رسانه های ایران گروه موسیقی پالت اما برای به سخره گرفتن موضوع نشان ندادن ساز، در مقابل دوربین صدا و سیما با اینکه نمیتوانستند سازهای خود را نشان دهند و نوازندگی کنند، وانمود کردند که ساز در دست دارند و با اجرای پانتومیم نوازندگی، قطعه خود را اجرا کردند.
چندی پیش نیز همایون شجریان به پخش نشدن تصویر ساز در تلویزیون اشاره کرده و گفته بود: «رسانه ملی که میتواند نقش بسیاری در موسیقی داشته باشد ساز را نشان نمیدهد اما اگر نشان بدهد، موسیقی در این سرزمین دگرگون میشود. در برنامه «دستان» هم که به موسیقی میپردازد یک گلدان جلوی نوازنده میگذارند».
مقوله موسیقی همواره در عمر سی و اندی ساله حاکمیت جمهوری اسلامی مورد بحث بوده و فارغ از صدا و سیما که سیستمی با محوریت جدای از دولت دارد، ممیزی وزارت ارشاد نیز همواره در این بخش با قوت عمل کرده است.
اکنون پس از هشت سال نفس گیر برای هنرمندان به ویژه اهالی موسیقی و با کار آمدن دولت یازدهم امیدها برای گشایش فضای موسیقی در کشور افزایش یافته است. حسن روحانی، رییس دولت یازدهم در اواسط دی ماه سال جاری طی دیدار با هنرمندان جملاتی چون هنر بدون آزادی معنا ندارد، هنرمند جهان را باز آفرینی میکند، هنرمند نه زینت المجالس و نه اپوزیسیون، وظیفه دولت مداخله در هنر نیست، دولت مانع هنرمندان نخواهد بود و ممیزی باید در چارچوب قانون باشد را بر زبان آورد.
روحانی در ادامه ضمن اشاره به کارت زرد نمایندگان مجلس به علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته بود که کارت زرد مایه نگرانی دولت او نیست. او در جمع هنرمندان تالار وحدت تأکید کرد که به وعدههای انتخاباتی خود وفادار است و آنها را عملی خواهد کرد. رئیس دولت یازدهم همچنین وعده داد که دولت او ارکستر سمفونیک تهران و ارکستر سمفونی ملی را احیا میکند، حتی اگر «وزیر فرهنگ و ارشاد باردیگر از مجلس کارت زرد بگیرد».
امیدواری به تدبیر دولت
پس از این دیدار که بسیاری از هنرمندان کشور از جمله اهالی موسیقی حضور داشتند، جامعه هنرمند کشور به فضای آینده هنری کشور در دولت تدبیر امیدوار شدند.
شهرام ناظری پس از این دیدار اذعان داشت: «همین امید، همین لبخند، دریچه بزرگی است که سالیان سال به روی مردم این کشور بسته بود. اما یکشبه نه میتوان به سرمنزل مقصود رسید و نه به عملی شدن تمامی وعدهها امید داشت. تا ساخته شدن بنای دوباره هنر بر خرابههایی که از سالهای گذشته بجا مانده چند گام بلند دیگر فاصله است. اما تا به اینجا، با همین امید که در دل مردم و به طبع هنرمندان این کشور زنده شده، میتوان به استقبال روزهای روشن آینده رفت».
حسین علیزاده اما معتقد است هنوز در عرصه موسیقی اتفاق خاصی نیافتاده است. او طی گفتگویی با فرارو در اینباره گفت: «از آمدن آقای روحانی خوشحال شدیم زیرا پس از آن آقای مرادخانی روی کار آمد این خبر خوب بود اما در حد یک خبر خوب باقی ماند زیرا هنوز اتفاق خوبی برای موسیقی نیفتاده است و صحبتی هم در این راستا نشده است. متاسفانه اتفاقات به کندی در حال روی دادن است مدت زیادی از انتخابات گذشته اما میگویند هنوز بودجه نداریم به زعم بنده مسئولان باید سریعتر قدم بردارند».
اما اردشیر کامکار به بهبود شرایط اشاره داشته و میگوید: «در مدت زمانی کمی که وزارت ارشاد دولت یازدهم کار خود را آغاز کرده است ما شاهد تسهیل فعالیت، فعالان عرصه موسیقی هستیم. وی هچنین با تاکید بر اینکه موسیقی محلی کشور نیاز به حمایت بیشتر دارد، میگوید: ایجاد سالنهای تخصصی برای موسیقی و پرداخت تسهیلات به گروههای موسیقی از جمله دیگر مواردی است که میتواند به ترویج موسیقی محلی کمک کند».
استقبال از انتصاب مرادخانی
یکی از اتفاقاتی که هنرمندان کشور را به بهبود شرایط امیدوار کرده است انتصاب «علی مرادخانی» به عنوان معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم است. به خاطر کارنامه قابل قبول وی در عرصه موسیقی طی سالهای گذشته، باعث خرسندی و استقبال بسیاری از هنرمندان و بازگشت اعتماد آنها به فعالیتهای هنری و همچنین نخستین اقداماتش نوید بخش گشایش درهای دنیا به روی هنرهای تجسمی ایران شد.
مرادخانی نام و چهرهای آشنا برای اهالی فرهنگ و هنر بود و بسیاری از آنها از انتخاب وی در عرصه هنر استقبال کردند. علت این امر آن بود که مرادخانی پیشتر مدیریت دفتر امور موسیقی وزارت ارشاد را به عهده داشت و راه اندازی خانه موسیقی نیز مدیون اقدامات وی بود.
علاوه بر این از وی به عنوان عضو موسس جشنواره فیلم فجر نیز یاد میکنند. مدیریت چهارده دوره جشنواره موسیقی فجر (۶۹ تا ۸۲) و مدیریت، طراحی و نظارت بر تولید ۹۶ ساعت آثار موسیقی نواحی ایران در انجمن موسیقی ایران (۱۳۷۵) از دیگر مسئولیتهای مرادخانی بود که همین کارنامه پربار هنری باعث شد که انتخاب وی به این سمت با استقبال و واکنش مثبت هنرمندان روبرو شود.
با آغاز فعالیت مرادخانی و تاکید وی بر سیاستهایی چون «کاهش تصدیگری دولتی»، «واگذاری امور به هنرمندان»، «تاکید بر اقتصاد هنر»، «تاکید بر اهمیت بخش خصوصی»، «تقویت دیپلماسی فرهنگی»، «تعامل با هنرمندان سایر کشورها» بتدریج بارقههای امید به گشوده شدن فضای جدید در عرصه هنر کشور شکل گرفت و هنرمندان با اشتیاق بیشتری به فعالیت در عرصه تجسمی پرداختند. مرادخانی در مراسم معارفه خود در دهم شهریور ماه عنوان کرد که یکی از محورهای حکم وزیر برای او، ایجاد رابطه با هنرمندان و ارتباط در سطح جهانی است که امیدوار است بتواند به خوبی در این راستا حرکت کند. وی همچنین تاکید کرد اگر به ارتباطات بین المللی فکر نکنیم، بتدریج تبدیل به جزیره خواهیم شد و امیدوارم که با کمک شما به این اهداف دست پیدا کنیم.
حال باید منتظر ماند و دید با انتخاب مدیران جدید و همچنین برنامه ریزی و تعیین سیاستهایی متناسب با نیاز جامعه هنری، شاهد باز شدن قفل درهای بسته دنیای موسیقی با دستان علی مرادخانی، خواهیم بود یا نه.