
در حالیکه مردم قشم و برخی رسانه های داخلی و خارجی در زمان کسى که مدعى اداره پاکترین دولت نظام جمهوری اسلامى بود،بارها از مشکلات در این منطقه انتقاد کرده اند و خواستار رسیدگی و نظارت مدیران کشور شده اند؛ از سوى دیگر با توجه به حساسیت های موجود در منطقه بر سر جزایر ایرانی در خلیج فارس، این روزها خبرها از بروز فساد گسترده ای در این منطقه محروم در زمان دولت های نهم و دهم حکایت دارد؛ به شکلی که گویی مدیران کشور در زمان دولتی که مورد تأیید و حمایت بزرگان نظام قرار داشته، به اتفاقات وحشتناکی که افتاده بی تفاوت بوده اند. فساد و تبانی های اقتصادی که اگر مخربتر و سهمگین تر از بزرگترین اختلاس تاریخ کشور نبوده باشد، دست کمی از آن ندارد.
اگرچه در آخرین گزارشات منتشر شده تیم مدیریت جدید دولت اعتدال از جزئیات بیشتر این فساد گسترده و ظلم وارد شده به مردم منطقه پرده برداشته و قول پیگیری و بازگشت اموال بیت المال را داده است، اما همانطور که در گزارش روز گذشته و چند هفته پیش مطرح شده است، حجم امول و نحوه کلاه برداری ها با حضور و دخالت برخی مسوولان و مقامات آنچنان گسترده است که به گفته ناظران عملا چنین اتفاقی آنهم به شکلی صد در صد دور از واقعیت خواهد بود.
روز گذشته خبرگزاری مهر در مطلبی با اشاره به دستور ویژه ترکان برای بازپسگیری اراضی واگذار شده در قشم از جزئیات سوءاستفاده کلان مالی در این جزیره خبر داده و به نقل از مدیرعامل منطقه آزاد قشم در خصوص بازگرداندن اراضی فروخته شده قشم به افراد خاص و سازمانهای دولتی در دولت گذشته نوشت: “حجم اموالی که باید به بیت المال برگردد، چندین هزار میلیارد تومان است.”
حیات خلوت برخی مقامات
به نوشته این خبرگزاری اصولگرا، شهریار مشیری ضمن باین اینکه دستور ویژه دولت برای مبارزه با مفاسد اقتصادی در قشم صادر شده، گفت: “متاسفانه در دولت قبل، منطقه آزاد قشم محلی برای فروش زمین، املاک و اراضی به اشخاص خاص بوده و هیچ فکری برای توسعه جزیره صورت نگرفته است، به این معنا که قشم حیات خلوتی برای برخی مقامات و سازمانهای دولتی بوده است.”
بازگرداندن هزاران میلیارد تومان به بیت المال
بنابراین گزارش، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم افزود: “در سالهای گذشته، قشم به باراندازی برای واردات کالا به منظور فرار از مالیات و سوءاستفاده های مالی بوده است؛ ولی هم اکنون به شدت با مفاسد اقتصادی مبارزه بی امانی صورت می گیرد. تمام تلاش ما بازگرداندن اموال به جیب بیت المال است، این در حالی است که برآورد شده که حجم این اموال بیش از چندین هزار میلیارد تومان است.”
غارت منطقه توسط جریان های مشخص مافیایی
این در حالیست که در مهر ماه گذشته نیز برخی خبرگزاری ها از فساد و تخلف اقتصادی در منطقه آزاد قشم خبر داده و با اشاره به شروع به کار تیم مدیریتی جدید در این منطقه، از کشف مستنداتی دال بر اعمال تخلفات اقتصادی بسیار گسترده در این منطقه خبر دادند.
روزنامه اعتماد در گزارشی بخش عمده این تخلفات را در قالب واگذاری زمینهای منطقه به افرادی مشخص دانسته بود که از بعد مالی حجمی وسیع را شامل میشود.
به نوشته اعتماد، مدیرعامل جدید سازمان منطقه آزاد قشم که با شروع تصدی وی بر سازمان این منطقه از کشف فساد و تخلفات گسترده اقتصادی در دل این جزیره خبر داد. تخلفاتی که توسط جریانهای مشخص در طول دوره مدیریتهای قبلی در سازمان این منطقه آزاد صورت گرفته است.
بنابراین گزارش، در مهر ماه و درست سه هفته پس از تحویل پست مدیریتی در این منطقه، شهریار مشیری که به گفته خود از زمان حضورش در این منطقه با همراهی یک تیم کارشناسی از تهران و بندرعباس، مستنداتی مبنی بر فساد اقتصادی در این منطقه دست یافته است، در توضیح تخلفات کشف شده گفته است: “در واقع طی سالهای اخیر در این منطقه یک مافیای سردرگم اقتصادی شکل گرفته که به صورت گسترده به غارت اموال منطقه پرداخته است. طبق برآوردهای صورت گرفته اوج این تخلفات مربوط به دوره ماقبل از مدیریت پیشین منطقه قشم بوده است.”
به گفته وی؛ غالب تخلفات در حوزه خرید و فروش زمینهای منطقه بوده است. براین اساس بخش وسیعی از اراضی این جزیره با زد وبند و بستن قراردادهایی ترکمنچای گونه به صورت تقسیطی به افرادی فروخته شده اما در ازای آن پولی به حساب سازمان منطقه آزاد واریز نشده است.
مشیری با تاکید بر اینکه متن این قراردادها بسیار هوشمندانه منعقد شده است، افزود: “افرادی را که زمین به نام آنها واگذار شده، شناسایی کردیم اما برآوردها بر آن است که مالکان واقعی این افراد نبوده و اشخاص دیگری هستند که به دنبال شناسایی آنها هستیم. ما پرونده این تخلفات را پس از پیگیری گسترده به دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد ارسال میکنیم تا آنها از طریق قوه قضاییه آنها را پیگیری کنند.
قاچاق روزانه ۱۰۰ هزار لیتر سوخت
مدیرعامل منطقه آزاد قشم در ادامه به موضوع قاچاق سوخت در این منطقه نیز اشاره کرد و گفت: “یکی دیگر از مشکلاتی که بهشدت در این منطقه به چشم میخورد که ناشی از عدم مدیریت صحیح منطقه است، رشد قاچاق سوخت است به طوری که طبق ارزیابیها در آبهای این منطقه روزانه تا حدود ۱۰۰ هزار لیتر سوخت نیز قاچاق میشود. در این زمینه به دنبال انجام مذاکراتی با وزارت نفت برای ساماندهی این موضوع هستیم.”
کشف چکهای وصول نشده مشیری اخیرا در شورای اداری این شهرستان نیز به سوء جریانهای فراوان در این منطقه اشاره کرده و گفته بود: “اگر میدانستم که اوضاع سازمان منطقه آزاد قشم چنین است، هرگز این مسوولیت را نمیپذیرفتم.”
از تروریست های اقتصادی تا چهار گونی چک بی محل
به گفته وی، متاسفانه بسیاری از کسانی که در قشم به عنوان سرمایهگذار وارد ساخت وسازها شدند در واقع دلال بودند و مصداق عینی تروریست اقتصادی هستند. مشیری گلایه کرد که متاسفانه دستگاههای نظارتی در این مدت در قشم کاری انجام ندادند و حقوق مردم قشم، استان هرمزگان و ایران در این میان پایمال شد.
این مقام به آنچه سایر فسادهای اقتصادی در قشم نامید، اشاره کرد و به نحوه اخذ تسهیلات کلان از بانکهای منطقه آزاد قشم پرداخت و گفت: “افرادی با گرفتن موافقت اصولی و برگ مبایعهنامه مبادرت به اخذ تسهیلات کلان کردهاند و تاکنون افزون بر چهار گونی چک وصول نشده در این ارتباط کشف شده است.”
مانوردریایی برای گرفتن وام
رییس هیاتمدیره سازمان منطقه آزاد قشم به یک سناریو و صحنهسازی برای اخذ تسهیلات میلیاردی از بانکهای منطقه آزاد قشم اشاره کرد و گفت: فردی برای خریدن شش فروند کشتی با یک بانک وارد مذاکره شد و با برگزاری مانور کشتیها در دریا و قبولاندن تصویب گرفتن وام به کارشناس بانک، افزون بر ۵۰ میلیون دلار تسهیلات گرفت ولی بعد ادعا کرد که کشتیها دزدیده شده است.
مشیری با بیان اینکه کشتی مگر دوچرخه است که به این راحتی دزدیده شود؟ گفت: “کارخانههای سازنده کشتی، سریال کشتیها را دارند و درصورت سرقت یک کشتی، سریال آن اعلام میشود، ولی هیچگونه گزارشی از سرقت این شش فروند کشتی وجود ندارد.”
صندوق خالی بودجه سازمان
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح وضعیت بودجهیی سازمان منطقه آزاد قشم پرداخت و گفت: “درحال حاضر در صندوق این سازمان که یک هزار و ۲۰۰ نفر پرسنل دارد، یک ریال پول موجود نیست در حالی که هزینه ماهانه این سازمان افزون بر ۲۰۰ میلیارد ریال بوده است.”
مشیری با اعلام این مطلب که قرار است کل شهرستان قشم شامل همه روستاها و سه جزیره هرمز، هنگام و لارک تحت پوشش منطقه آزاد قشم قرار بگیرد، از برخی دیدگاهها در گذشته که با امنیتی جلوه دادن این منطقه مانع گسترش محدوده منطقه آزاد قشم میشدند، انتقاد کرد و گفت: “قشم برای دشمن چه خطری دارد که با این بهانه مانع توسعه این جزیره میشدند؟درحالی که دشمن قشم، کلاهبرداران و شیادانی هستند که به لطایف الحیل اموال مردم این جزیره را به غارت بردهاند. در تمام دنیا مناطق آزاد برای سرمایهگذاری سالم تاسیس شده و با توجه به تسهیلات و مزیتهای آن نسبت به سایر مناطق دیگر، سرمایهگذاران سالم در این مناطق مشغول کار شدهاند، افزود: با این اوضاع و احوالی که منطقه آزاد قشم داشته است، چگونه سرمایهگذاران خارجی که عادت به کار شرافتمندانه دارند، سرمایه سالم خود را به این منطقه منتقل میکردند؟”
حاتم بخشی به مقامات و بیمارستان نیمه کاره رها
وی همچنین از بخشیده شدن یک ساختمان چهار طبقه همراه با ۱۰۰ میلیارد ریال به یکی از افراد که سابقا دارای مقام در مناطق آزاد بوده از سوی منطقه آزاد قشم سخن گفت و افزود: “من نمیدانم نگاه به آینده داشته باشم یا به این گذشته سرتاسر مسالهدار بپردازم؟”
وی با ذکر این مطلب که به یاری خدا و با همت مردم و همه ساکنان با شرف و عزتمدار جزیره قشم این منطقه آباد خواهد شد، گفت: “اولویت مدیریت جدید منطقه آزاد قشم اتمام عملیات ساخت بیمارستانی که چند سال است نیمه کاره مانده و آغاز بهرهبرداری از آن است و اولویت بعدی آن رونق بخشیدن به کسب وکار مردم و تامین معاش آنهاست.”