
روز گذشته، بیست و ششم آذرماه دبیر سندیکای کاغذ و مقوا با بیان این مطلب که دولت در حوزه کاغذ باید صنعت موجود را استوار کند، گفت: سودهای نجومی و افراد غیرحرفهای که بازار کاغذ را دچار هیجانات سوداگری کردهاند، باید با اتخاذ سیاستهای صحیح از بازار خارج شوند.
سید طاهر شبیری همچنین گفته است در حوزه کاغذ نیز یک قیمت ثابت را در چند ماه گذشته در بازار شاهد بودهایم، این قیمت ثابت حتی با درصدی کاهش روبرو بوده است، خوشبختانه در بازار کاغذ نوعی آرامش ذهنی پدید آمده که موجب از بین رفتن هیجانات بازار که سوداگران به آن دامن میزدند، شده است، اکنون وقت آن رسیده که دولت کمک کند تا بازار به منطق برسد، زمانی پیش آمد که سودها از سطح مشخص دور شد و سودهای نجومی در بازار کاغذ ایجاد شد، اما اکنون سودها باید به حد ثابت و صحیح برسد و افراد غیرحرفهای از بازار کاغذ خارج شوند.
وی معتقد است دولت متأسفانه هنوز نگاه خود را برای بخشهای مختلف جامعه، اقتصاد و تولید تعریف نکرده است، که کاغذ نیز یکی از این بخشهاست، باید در رقم بودجه مشخص شود که برای صنعت چاپ و نشر چه رقمی در نظر گرفته شده است، در بحث تولید کاغذ دولت چه سرمایهگذاری مشخصی میخواهد انجام دهد، برای تعریف رقم بودجه نیز باید قبل از هر چیز نقش هر کدام از این صنایع را در تولید ناخالص ملی در نظر بگیریم.
حوزه نشر دستخوش بحران کاغذ
در طی سالهای گذشته افزایش قیمت کاغذ و انحصار این کالا به یکی از معضلات جدی حوزه نشر تبدیل شده است. نویسندگان، ناشران و فعالان حوزه نشر علاوه بر مشکل اصلی که ممیزی کتاب بود، با بحران کاغذ نیز به عنوان یکی از موانع نشر دغدغه آنان شده است.
بحران کاغذ از سال گذشته جدیتر شده و بسیاری از فعالان نشر را خانه نشین کرد و این روزها هم حال خوبی ندارد، قیمت کتاب گران شده و مشکلات تحریم و حمل و نقل رکورد را به ارمغان آورده است. تخصیص وام از صندوق توسعه ملی، اعطای اعتبارات به تولید کنندگان داخلی و هزاران وعده و وعید دیگر تنها در حل شعار مانده.
کاغذ گلاسه این روزها مشکلاتی برای ورود دارد و کاغذ تحریر هم موانع بسیاری دارد. اما مشکل اصلی حمل کاغذهای وارداتی خریداری شده است، این گروه از کالای استراتژیک که از کره و یا چین خریداری میشوند باید از طریق کشتی حمل شوند، اما ظاهرا کشتیهای کرهای حاضر به حمل کاغذهای خریداری شده نبوده و کشتیرانی جمهوری اسلامی این امر را برعهده دارد که طبیعتا کار از طریق یک کانال با کندی همراه خواهد بود و مشکلاتی را در داخل فراهم میکند.
از سوی دیگر دولت پیشین راه حلی ارائه کرد و وزارت ارشاد را به حوزه کاغذ وارد کرد. اما کارشناسان معتقدند این تصمیم از ابتدا اشتباه بود، چرا که وزارت ارشاد باید در بعد محتوایی عمل کند و نمیتواند در بعد صنعت وارد شود، وزارت ارشاد توان آن را ندارد که به ناشر بگوید، من قیمت کاغذ را کنترل میکنم. وزارت ارشاد در دورهای این حرف را بیان کرد، با چند تاجر قرارداد بست و با پرداخت پول به آنها گفت، کاغذ وارد کنید تا ما توزیع کنیم. اکنون مشخص است این کار یک راهحل موقت است و نتیجهای در بر نخواهد داشت.
گفتنی است ایران در گذشته دومین کشور در جهان بود که کاغذ تولید میکرد و امروز به یکی از واردکنندگان بزرگ این کالا مبدل شده است.
وعده بهبود شرایط در دولت یازدهم
در ابتدای هفته جاری محمدحسین نوشآبادی، معاون حقوقی، پارلمانی و امور استانهای وزارت ارشاد با بیان این مطلب که سقف بودجه فرهنگی سال ۹۳ افزایش پیدا کرده است، گفت: حوزه چاپ و نشر در میان سایر حوزههای فرهنگی از اعتبارات بهتر و مناسبتری برخوردار خواهد بود.
نوشآبادی همچنین گفت: باید در این حوزه در سال آینده بتوانیم تولید بیشتری داشته باشیم، تولید کتاب نیازمند ظرفیتهای مالی، اعتباری و بودجهای است. زمانی میتوانیم در حوزه نشر قدمهای بلند برداریم که پشتوانه داشته باشیم. خوشبختانه در دولت یازدهم با توجه به اهمیتی که به حوزه فرهنگ داده شده سطح بودجه و سقف آن هم افزایش پیدا کرده است، موضوع چاپ و نشر در وزارت ارشاد تحت نظارت معاونت فرهنگی مورد توجه ویژهای قرار دارد.
مشکلات حوزه نشر در حالی است که ایران در حال حاضر محتاج یک تحول عظیم در زمینه کتاب و کتابخوانی است چرا که با توجه به شرایط اقتصادی امروز کشور، متاسفانه جای کتاب در سبد خانواده ایرانی تنگ شده است.
در پایان گفتنی است توجه به واردات صحیح، خرید درست، راهاندازی کارخانههای داخلی تولید داخل، تجهیز کردن کارخانههای در حال تولید، توجه به نیروی انسانی و تامین هزینهها، استفاده حداکثری از آنچه در داخل وجود دارد، همکاری صنوف و اتحادیهها همه و همه فراروی دولت تدبیر و امید است تا با ورود صحیح و سریع بتواند بحران کاغذ را از پیش پای ناشران برداشته و از وارد شدن آسیب فرهنگی به جامعه جلوگیری کند.