
روز یکشنبه گذشته دو تن از مسوولان نظام جمهوری اسلامی که یکی بر کرسی رهبری جمهوری اسلامی تکیه زده دولت احمدینژاد را بار دیگر زیر چتر تعریف و تمجید میگیرد و دیگری که با رای مردم خود را آماده رفتن به پاستور و تصاحب مقام یازدهمین رییس جمهور ایران میبیند در مجلس از نابودی کشور و اقتصاد حاصل این دولت میگوید.
سید علی خامنهای در آخرین دیدار با اعضای دولت دهم به تعریف و تمجید از دولت احمدینژاد پرداخت و یکی از کارهای بزرگ این دولت را زنده کردن شعارهای انقلاب دانست و گفت: این دولت این شعارها را مطرح کرد، برجسته کرد، سر دست گرفت، به آنها افتخار کرد؛ در مجامع جهانى، احساس شرم از انگیزههاى انقلابى و از اهداف انقلابى و از شیوههاى انقلابى نکرد؛ این خیلى کار بزرگى بود.
خامنهای در حالی این سخنان را به زبان میآورد که رییس جمهور محبوب و خود خاسته قبلی دو سالی است که از جرگه حامیان رهبر طرد شده و اطرافیان ولایت خامنهای در حمایت از وی چندی است احمدی نژاد را خارج از خط ولایت خوانده و با نهادن نام جریان انحرافی بر رییس دولت دهم و اطرافیانش به تقابل با وی پرداختند و انتقادهای جدی را بر عملکرد دولت احمدینژاد وارد کردند و میکنند.
این سخنان رهبر در حالی گوش نواز اعضای دولت دهم بود که همان روز حسن روحانی رییس جمهور منتخب مردم در مجلس با انتقاد صریح از عملکرد دولت احمدینژاد و با اشاره به تورم و اقتصاد آشفته کشور گفت نیازی نیست آمار و ارقام دیگری را به نمایندگان ارائه کند و حجم و پیچیدگی مشکلات روشن است.
در این که احمدینژاد تنها با دستبوسی از خامنهای به مقام ریاست جمهوری رسید هیچ شکی وجود ندارد، رهبرایران در گذشته رابطهای مبتنی بر منفعت با احمدینژاد داشت و وی برگ برندهای در دست رهبری در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴ بود که وی را از دست هاشمی رفسنجانی نجات دهد و نگذاشت او دوباره بر مسند ریاست جمهوری بنشیند و در حمایت از او هزینه های گزافی نیز پرداخت.
اما در مقابل رئیس دولت دهم پس از کودتای ۸۸ به مرور احساس کرد که رسیدنش به پست ریاست جمهوری را مدیون هیچکس یا گروهی نیست، حتی اگر آن شخص یا گروه، رهبری نظام و یا نیروهای نظامی و امنیتی باشند.
در دو سال گذشته احمدینژاد در برخی موارد با خواست رهبر زاویه پیدا کرد و میخواست در راه تقابل با رهبر برای خود جایگاهی دست و پا کند، برکناری حیدر مصلحی از وزارت اطلاعات و بازگشت وی با حکم خامنهای و قهر ۱۱ روزه احمدینژاد؛ به کار گماردن اسفندیار رحیم مشائی در سمت رئیس دفتر ریاست جمهوری برای دهن کجی به حامیان رهبر؛ مجادله بی نظیر احمدینژاد و علی لاریجانی در مجلس شورای اسلامی و انتشار فیلم ملاقات سعید مرتضوی و فاضل لاریجانی؛ تاکید احمدینژاد بر مذاکره خودش با آمریکاییها آن هم دو روز پس از مخالفت صریح خامنهای با هر گونه مذاکره ایران و آمریکا؛ انتقاد تند و تیز احمدینژاد از قوه قضاییه در ماجرای درخواست بازدید از زندان اوین و حمله به سخنرانی علی لاریجانی در قم تنها بخش کوچکی از تقابل احمدینژاد و خامنهای در سالهای پس از انتخابات ۸۸ هستند.
حال چه شده است که امروز خامنهای دولت احمدینژاد را دولتی با حجم کار بسیار بالاتر و پر شتاب تر نسبت به دوره های دیگر میخواند و آنان را بانی زنده کردن شعارهای انقلاب مینامد؟
به اذعان تمامی کارشناسان و حتی اطرافیان رهبر در هشت سال گذشته، کشور بدترین تجربه را به لحاظ عملکرد مدیریتی تجربه کرد و عدم توانایی، سخنان ناسنجیده، تندروی و اقدامات تحریکبرانگیز احمدینژاد درعرصه سیاست داخلی و خارجی باعث گردیده سرنوشت و منافع ملی ایران بازیچه دست افرادی گردد که به جای تنش زدایی در سطح بینالملل همواره بر طبل تهدید زایی بکوبند.
به نظر میرسد رهبر کنونی انقلاب با تعریف و تمجید از دولتی که ناموفق ترین عملکرد را در عرصه مدیریت کلان کشور داشته، نمیخواهد نشان دهد که بزرگترین خطا را در حمایت و روی کار آوردن آن مرتکب شده است، زیرا روزگاری اعلام کرده بود نظرش به نظر احمدینژاد نزدیک است و امروز نمیتواند تحقیر مردم را که بسیار غیرقابل تحمل تر از خودسریهای رییس دولت دهم است، به جان بخرد.
درمقابل متصدی آینده پست ریاست جمهوری ایران نظر دیگری بر خلاف نظر رهبر دارد، وی با بیان مواردی نظیر تورم مهار گسیخته، بیکاری روز افزون قشر تحصیل کرده و سیاستهای اشتباه در عرصه جهانی، مدیریت دولت دهم را زیر سوال برده و در حالی باید یازدهمین دولت جمهوری اسلامی ایران را تشکیل دهد که بر خلاف تبلیغات صورت گرفته از سوی احمدینژاد که شاخصه های اقتصادی را در وضعیت مطلوب بیان میکند به اذعان همگان در آستانه سقوط قرار گرفته است.
حسن روحانی در حالی دولت را تحویل میگیرد که خود بیان کرده است “نرخ تورم از مرز ۴۲ درصد عبور کرده و نرخ بیکاری در حال افزایش است”. به گفته روحانی دولت در هشت سال گذشته به صورت میانگین سالیانه تنها ۱۴ هزار فرصت شغلی ایجاد کرده و موج جدیدی از فارغالتحصیلان بیکار در راهند.
اکبر ترکان، مشاور حسن روحانی نیز با فاجعه بار خواندن شرایط اقتصادی کشور میگوید: وضعیت اقتصادی کشور خرابتر از تصور قبلی ماست.
مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در گزارشی اعلام کرده است” ۸۱ درصد درآمدهای نفتی هزینه واردات کالاهای مصرفی شده است و با وجود هشدارهای متعدد کارشناسان اقتصادی به دولت در سالهای گذشته، دولت نظام بودجه ریزی کشور را به دلخواه خود تغییر داده، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و شورای عالی پول را منحل کرده است.
بر خلاف نظر آیت الله خامنهای که عملکرد دولت دهم را مطلوب میداند روح حاکم بر جامعه ایران امروز در جستجوی آرامش و فرار از فریبهای دولت احمدینژاد است و دست یابی به ارزشهای مثبت و دوری از التهاب افرینیهای هشت سال گذشته یکی از مهمترین خواسته های ملت ایران است و به راستی باید گفت مردم خسته هستند و می خواهند زندگی ارامی داشته باشند.
حسن روحانی در تبلیغات قبل از انتخابات خود را چهرهای برنامه محور و آرامش بخش معرفی کرده که به دنبال حل مشکلات و دغدغههای معیشتی و ایجاد فضای سیاسی و فرهنگی بازتر است، وی به خوبی میداند که دیگر جامعه تحمل جنگ و دعوا و شگردهای نمایشی احمدینژادی را ندارد، زیرا رییس دولت برخواسته از خواست رهبر با وجود تبلیغات گسترده در پخش پول بشکل یارانه، نه تنها مسبب افزایش تورم و فقر بیشتر در کشور گردید، بلکه با اتخاذ سیاستهای نادرست و سعی در تقابل مشکلات فراوانی را در سطح جهانی برای کشور به ارمغان آورد.
در حال حاضر با انتخاب روحانی جامعه بینالملل با نگاهی مثبت به منتخب مردم ایران مینگرد و امیدوار است که با عملکرد واقع گرایانه در جهت بازیابی اعتماد متقابل حرکت کند، بر این اساس حل مسئله تحریمها و تلاش برای تنشزدایی از سیاست خارجی را باید در اولویتهای کاری دولت روحانی به شمار آورد که چنانچه دولت وی بتواند رضایت غرب را برای کاهش تحریمها جلب کند، آنگاه میتوان امیدوار بود که بخشی از درآمدهای نفتی بار دیگر به اقتصاد تزریق شود.