
آوردن نفت سر سفرههای مردم، ایجاد اشتغال و اقتصاد پویا و حرکت در جاده پیشرفت و تعالی جامعه، شعارهایی است که در سال ۸۴ از زبان فردی شنیده شد که با بیان این وعدهها توانست نظرها را به خود جلب کرده و می خواست با تکیه بر جایگاه ریاست جمهوری ایران طرحی نو در زندگی ایرانیان اندازد .
محمود احمدی نژاد توانست با حمایتهای رهبر و دادن وعده به مردم ریاست دولت نهم و پس از آن دولت دهم را به دست آورد، ولی در این میان نه تنها به وعدههای خود عمل نکرد بلکه با اتخاذ تصمیمهای کارشناسی نشده و سیاستهای نابخردانه اقتصاد کشور را به ورطه نابودی و سقوط کشاند به گونهای که از اقتصاد کشور تنها نامی بر جای مانده است.
با نگاهی به کارنامه اقتصادی دو دوره ریاست جمهوری احمدینژاد و در آستانه آخرین روزهای سکانداری دولت دهم، آمار و ارقام رسمی موید این مساله است که میراث هشت سال گذشته وی برای دولت آینده، اقتصادی آشفته و شکننده است، هرچند خود وی اعتقادی به این مساله ندارد و در حالیکه تا پایان زمان تحویل کابینه فرصت زیادی باقینمانده است احمدینژاد و مسوولان دولت دهم بیآنکه نگاهی به واقعیتهای بازار کار و اشتغال داشته باشند، همچنان با سرعت مشغول ارائه آمارهای شگفتانگیزند.
در این روزهای پایانی ریاست دولت دهم بر دستگاه اجرایی کشور احمدینژاد و اطرافیانش چنان از پیشرفتهای اقتصادی و عملکرد خود صحبت میکنند که نمیتوان باور کرد که همین دولت در چند سال گذشته با عملکرد خود باعث افزایش نرخ تورم و بیکاری و همزمان با آن کاهش رشد اقتصادی، چنان آشفته بازاری در اقتصاد ایران ایجا کرده است که برون رفت از بحران آن به سادگی امکان پذیر نخواهد بود.
وجود پروژههای ناتمام اقتصادی و صنعتی یکی از میراثهایی است که برای دولت آینده به یادگار خواهد ماند به گونهای که برای برخی از آنها حتی ردیف بودجه مشخص نشده است و به همین دلیل بود که دولت دهم در آغاز سال ۹۱ طرحی را به نام “طرح مهر ماندگار” با هدف طرح تکمیل طرحهای نیمهتمام و پروژههای عمرانی کشور به ارزش بیش از یکصد و ۶۰ هزار میلیارد ریال، شامل بیش از ۹۰۰ پروژه در حوزههای مختلف همچون مسکن مهر، ساخت آزادراه، ساخت نیروگاه و همچنین اتمام فازهای در حال احداث پارس جنوبی به تصویب رساند که با وجود گذشت بیش از یکسال از تصویب این طرحها، امیدی به اتمام و به سرانجام رسیدن آنها نیست.
در این زمینه مرکز پژوهشهای مجلس طی گزارشی اعلام کرده است که دولت در به اتمام رساندن پروژههای پیشبینی شده در قانون بودجه ۹۱ تنها ۱۰ درصد پیشرفت داشته است و بالغ بر ۹۰ درصد از پروژهها به دلیل عدم اتمام در سال ۹۱ در ردیف های بودجهای سال ۹۲ قرار گرفتهاند.
به گزارش ایلنا، در تازهترین رخداد در این زمینه مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با طرح ادعای ایجاد اشتغال ۳۷ هزار نفری در «سال حماسه اقتصادی» در دولت دهم، اعلام کرده است که تا پایان سال ۹۲ ، دو هزار و ۷۰۰ واحد صنعتی دیگر به جمع واحدهای تولیدی کشور افزوده خواهد شد. اظهارات این مقام دولتی در حالی است که به گفته فعالان و مقامات کارگری از یکسو سال ۹۱ به دلیل عدم ثبات اقتصادی برای واحدهای تولیدی کشور بدترین سال کاری محسوب میشود و از سوی دیگر نیز به دلیل انتقال پس لرزه بحرانهای اقتصادی سال ۹۱ به سال بعد از آن، در کارنامه اقتصادی سال ۹۲ نیز تا به این لحظه هیچ نقطه عطفی ثبت نشده است.
احمدی نژاد در سال ۸۴ از پروژههای نا تمام دولت خاتمی گلایههای بسیاری را مطرح کرد و معتقد بود سیاستهای اقتصادی دولت هشتم میراث سنگینی برای دولت وی باقی گذاشته است در حالیکه تعداد پروژههای ناتمام بهجا مانده در دولت احمدینژاد بسیار بیشتر از پروژههای ناتمام دوره قبل است.
بر اساس گزارش منتشر شده در روزنامه اعتماد در حالی دولت یازدهم بر راس کار خواهد آمد که بهره برداری از ۲۰ پروژه عظیم افزایش تولید نفت و گاز (از ۲۵ طرح) به ویژه توسعه میادین مشترک در قالب طرح های مهر ماندگار تا پایان فعالیت دولت منتفی شده و تاخیر در راه اندازی، توسعه این طرح ها برنامه افزایش تولید روزانه ۲۰۰ هزار بشکه یی نفت و بیش از ۳۰۰ میلیون مترمکعبی گاز را مختل کرده است. اجرای ناموفق سیاست پروژههای مهر ماندگار دولت باعث شده تا میراث عظیمی از پروژههای نیمه تمام برای دولت آینده به یادگار بماند؛ اجرای این طرح در وزارتخانه هایی همچون راه و شهرسازی، نیرو، بهداشت و درمان، صنعت، معدن و تجارت منجر به افتتاح چندین طرح شد اما در وزارت نفت تنها منجر به شتاب شد.
دولت احمدینژاد در سالهای گذشته با وجود درآمدهای بسیار نفتی که بیشترین میزان را در سالهای پس از انقلاب شامل شده است همواره با کسری بودجه مواجه بوده و بی انضباطیهای مالی دولت وی باعث گردیده موجودی صندوق ذخیره ارزی در حال حاضر به حدود ۵۰ میلیارد دلار برسد، در حالیکه بر اساس برنامه چهارم و پنجم توسعه میزان اندوخته این صندوق در سال گذشته باید به ۴۵۰ میلیارد دلار میرسید.
با نزدیک شدن به روزهای پایانی دولت دهم فهرستی بلند بالا از بدهیها و عملکردهای مالی دولت طی سالهای اخیر در حال منتشر شدن است و بدهیهایی که ارقام آن آنچنان بزرگ است که به اعتقاد کارشناسان، دولت یازدهم را در بدو امر با مشکلات زیادی برای ساماندهی امور اقتصادی مواجه خواهد کرد و به همین دلیل ۴۳ اقتصاددان کشور در نامهای که اواخر سال گذشته به احمدینژاد نوشتند و با انتقاد از آشفتگی و تورم ناشی از سیاست های نادرست اقتصادی، میزان بدهی دولت را بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اعلام کردند که این تنها بدهیهای نمایان دولت در هشت سال گذشته است که به دولت آینده به ارث خواهد رسید.
با تمام انتقاداتی که نسبت به عملکرد احمدی نژاد در مبحث اقتصاد کشور میشود وی نه تنها دولت خود را بری از هر اشتباهی میداند بلکه با حضور در صدا و سیما دوران خود را دورانی طلایی برای کشور معرفی میکند و با سرپوش گذاشتن به رویکرد مخرب خود در زمینههای اقتصادی و سیاسی نمره خوبی به عملکرد دولتهای نهم و دهم میدهد.
عیسی کلانتری وزیر اسبق کشاورزی با انتقاد به آمارهای اعلام شده توسط احمدی نژاد در خصوص تولیدات کشاورزی با تاکید بر این نکته که” حسن روحانی کشور را با خزانه خالی، بندر خالی و انبار خالی و بانک مرکزی خالی تحویل میگیرد” می گوید: گویا مردم را حیوان فرض کردهاند که آمار تولید علوفه را هم در آمار تولیدات کشاورزی میآورند.
وی در گفتگو با روزنامه قانون در خصوص اعلام آمار “تولیدات کشاورزی مبنی بر ۱۱۸ میلیون تن” گفت: اگر این آمار حقیقت داشت ما جزو خوشبختترین مردمان جهان بودیم و میتوانستیم سالی بیست میلیارد دلار غذا هم صادر کنیم اما تولید کشاورزی تعریف دارد.
رییس کنونی قوه مجریه در حالی تا کمتر از یک ماه دیگر پرونده ریاستش به اتمام میرسد که اعلام نکرده است درآمد نفتی حدود ۵۴۰ میلیارد دلار در طی سالهای ۸۴ تا ۹۰ چرا نتوانسته اقتصاد ایران را شکوفا کند و چرا اقتصاد ایران در حال حاضر تورم ۴۰ درصدی را تجربه میکند.