
یک روز پس از اعلام پیروزی حسن روحانی، به عنوان یازدهمین رئیس جمهور ایران، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، گفت که سیاست اسرائیل در ایجاد فشار بر جامعه جهانی در برقراری تحریمهای فلجکنندهتر علیه ایران تغییر نمیکند. . او افزود، حسن روحانی به کلی با احمدی نژاد تفاوت دارد . انتخاب روحانی، خبر خوبی برای مردم ایران است؛ اما به نظر نمیرسد برای اسرائیل خبر خوبی باشد.
روزنامه هاآرتص نیز در مقاله ای در ارتباط با انتخاب حسن روحانی و خدا حافظی احمدی نژاد می نویسد: اسرائیل خداحافظی تلخی با محمود احمدی نژاد خواهد داشت که در دوره ریاست جمهوری خود، ناخواسته به تحقق اهداف دیپلماسی عمومی رژیم اسرائیل کمک کرد. هرچند وی دارای نقش اصلی در شکل دادن به دیپلماسی هستهای ایران نبود، مواضع خاص و اظهارات تهاجمی وی، سبب شد مقامات اسرائیلی راحتتر بتوانند از خطر دستیابی احتمالی ایران به سلاح هستهای دم بزنند.
از سوی دیگر صدای آمریکا به نقل از رئیس جمهور اسرائیل نوشته است: شیمون پرز در مقایسه با نتانیاهو لحن نرم تری داشت و نتیجه انتخابات ایران را نمایش عظیم عدم تایید خامنه ای و احمدی نژاد خواند. پرز در واکنش به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است ” به نظر من بیش از نیمی از ایرانیان به سبک و شیوه خاص خود نسبت به قدرت مطلق رهبری این کشور اعتراض کردند و به طور علنی صدای مردم و ندایی است که می گوید ما این گروه رهبران را تایید نمی کنیم”.
صدای آمریکا به نقل از پرز می افزاید، نتایج این انتخابات سرآغاز نوینی بود که می تواند راه برای یافتن یک راهکار مسالمت آمیز برای رویکرد مقابله جویانه برنامه اتمی ایران هموار کند.
اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که ار نتیجه انتخابات ایران چندان خوشحال به نظر نمی رسد می افزاید: انتخابات در ایران نوعی «کلاهبرداری» است؛ همه نامزدها مورد تأیید رهبر ایران بودهاند و انتخاب آنها، اصول سیاستهای ایران در عرصه خارجی را تغییر نمیدهد.
برخی از تحلیلگران و صاحبنظران براین عقیده اند که پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران تلاش های اسراییل برای توقف برنامه اتمی ایران را پیچیده تر خواهد کرد و عده ای نیز اعتقاد دارند، از اینکه نتانیاهو برای قانع کردن جامعه جهانی درباره خطرناک بودن برنامه هستهای ایران، کار سختی در پیش خواهد داشت و در مقابل این حسن روحانی است که از یک ماه عسل بین المللی لذت کافی خواهد برد. چرا که از این پس اسراییل برای جلب حمایت های جهانی با هدف اعمال تحریم های جدید و یا حتی اقدام نظامی علیه دشمن قسم خورده خود با دشواری هایی مواجه خواهد شد.
در این میان، به نظر می رسد موضوعی که بیشتر مورد توجه کارشناسان اسرائیلی قرار گرفته است، شناخت از سیاست های راه بردی روحانی است؛ شناختی که “هاآرتص” معتقد است انتخاب روحانی سبب جلوگیری از اجماع جهانی علیه ایران خواهد شد.
اینکه رئیس جمهور روحانی بر خلاف احمدی نژاد دیپلماسی هستهای ایران را به بیراهه خواهد کشید و یا با دادن هر گونه امتیازی به غرب ایستادگی خواهد کرد یا نه ، قطعا نیاز به گذشت زمان است. روحانی تجربه فراوانی در موضوعات هستهای دارد. او کسی بود که یک دهه پیش، مسئولیت مذاکره با غرب در موضوع هستهای را بر عهده داشته است.
نتانیاهو به اعضای کابینه خود یادآوری کرده است خامنه ای تعداد زیادی از نامزدهای میانه رو را رد صلاحیت کرد و روحانی نیز اظهارنظرهای خصمانه ای علیه اسراییل مطرح کرده بود. نخست وزیر اسراییل تاکید کرده است هنوز خامنه ای نظارت بر روند سیاست اتمی کشور را به عهده دارد.