
در حالیکه به زودی ماه رمضان آغاز خواهد شد و بسیاری از مردم کشور نیز برای انجام مراسم این ماه برنامه های خاصی خواهند داشت، اما خبرهای رسیده از بازار کالاهای اساسی و مایحتاج مردم از جمله مواد لبنی و پروتئینی، نشان از کمبود، گرانی و همچنین احتکار بسیاری از کالاها داشته و روند رشد قیمت ها نیز به شکلی چشمگیر خود را نشان داده است، تا جاییکه برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اعتراض به سیاست های دولت، خواستار رسیدگی و توجه به رفع مشکلات در بازار عرضه و تولید مواد لبنی شده اند.
روزگذشته رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، با انتقاد از عملکرد دولت در تنظیم بازار ضمن اشاره به شانه خالی کردن دولت از زیر بار مسئولیت و مقصر دانستن مافیا در تنظیم قیمت ها برای پوشش ناتوانی خود، این امر را دلیل اصلی آشفتگی بازار مواد لبنی معرفی کرد و از دولت بابت اینکه همواره از بیان اسامی متخلفان طفره رفته است، انتقاد کرد.
به نوشته خبرگزاری مجلس عباس رجایی در گفتو گو خود با تشریح عوامل دخیل در افزایش قیمت شیر در بازار، گفت:” عواملی چون قیمت مواد اولیه، عدم نظارتهای مناسب و تغییرات نرخ ارز از عوامل اصلی به بن بست رسیدن صنایع لبنی کشور است.”
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به نوسانات ارزی و تأثیر آن بر قیمت شیر تصریح کرد: “وابستگی صنایع شیر در برخی از زمینهها به واردات تأثیر مستقیمی بر قیمت نهادههای شیر دارد. دولت هم برای شانه خالی کردن از بار مسئولیت و پوشش ناتوانی خود در تنظیم قیمتها مافیا را مقصر اصلی آشفتگی بازار مواد لبنی معرفی میکند و این در حالی است که همواره از بیان اسامی متخلفان طفره رفته است.”
وی با اشاره به عوامل تأثیرگذار در قیمت شیر و سایر مواد لبنی، افزود: “مواد مربوط به پلاستیک و بسته بندی که خیلی از آنها وابستگی به نفت و پتروشیمی دارد و همچنین نوسانات ارزی در افزایش قیمت شیر دخیل است که نباید آنها را نیز به مافیا و حضورشان نسبت داد. همچنین برخی از این اقلام وارداتی که قطعا با توجه به نرخ ارز تغییرات بسیار زیادی داشتهاند در افزایش قیمت شیرمؤثر است.”
به گزارش ایکانا وی با اشاره به تعطیلی بیش از ۳۰درصد دامداریها به علت گرانی علوفه گفت: “اگر مسئولان خواهان حمایت از دامداریها با هدف جلوگیری از افزایش قیمت شیر یا مواد پروتئینی هستند باید در جریان تولید آنان کمک کرده و نهادهای تولید را در اختیار آنان قرار دهند. برخی از اقلام علوفه ای که با نرخی به جز ارز مرجع وارد کشور میشود خود عامل تغییر قیمت و نوسان آن هستند.”
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس همچنین به خبرگزاری مجلس گفت: ” در هر صورت بخش کشاورزی چون با موجود زنده سرو کار دارد باید دقتهای لازم در خرید اقلام مورد نیازشان صورت گرفته تا به موقع تحویل دامدار شود تا با این بهانه شاهد افزایش قیمت نباشیم.”
این در حالیس که پیش از این برومند داشقاپو عضو دیگر کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس،با اشاره به کمبود و گرانی علوفه خبر از تعطیلی بیش از ۳۰ درصد دامداریهای کشور داده و خواستار رفع مشکلات دامداریها در اولویت برنامههای دولت آتی شد.
حبیب برومند داشقاپو همچنین با بیان اینکه تعطیلی دامداریها وابستگی به واردات برای تأمین مواد پروتئینی و لبنی را برای کشور رقم می زند، افزود: “تولید بیشتر، کاهش وابستگی به واردات و پایین آمدن قیمتها نیازمند اقدام عملی برای حمایت از دامداریها است. گران شدن علوفه، وابستگی به واردات مواد لبنی و پروتئینی پیامدها و تبعات بیتوجهی به تولید ملی بوده که امروزه دامن کشور را گرفته است.”
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، با اشاره به تعطیلی بیش از ۳۰ درصد دامداریهای کشور در اثر گرانی علوفه، گفت: “برای رونق فضای تولید و کاهش وابستگی به واردات در کشور باید رفع مشکلات دامداریها در اولویت برنامههای دولت آتی قرار بگیرد. این دولت همچنین برای کاهش وابستگی به واردات و جلوگیری از خروج ارز باید توجه به تولید ملی را جدی بگیرد.
اما روز یک شنبه نیز هدایتالله میرمرادزهی از امتناع وزارت جهاد کشاورزی از معرفی مافیای محصولات لبنی گله کرده و با اشاره به افزایش قیمت شیر و به تبع آن مواد لبنی، گفت: “هرچند مسئولان عاملان افزایش قیمت شیررا مافیا معرفی کردند اما با توجه به وضعیت آشفته در بازار محصولات لبنی شاهد هستیم که سکان قیمتگذاری مواد لبنی همچنان در دست مافیای شیر قرار دارد.
نماینده مردم سراوان، سوران، سیب و زابلی در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه نتیجه تصویب قانون در مجلس و اجرایی نشدن از سوی دولت آشفتگی در جامعه خواهد بود، افزود: “در بحث شیر و جلوگیری از افزایش بیدلیل آن تاکنون بارها نمایندگان به مسئولان تذکر دادهاند اما متأسفانه گوش شنوایی وجود ندارد. حضور پررنگ مافیا و دست بردن در قیمت مواد لبنی تبعات بدی برای جامعه داشته است. یکی از مهمترین تبعات ورود مافیای شیر در تشکیلات مواد لبنی امتناع برخی از تولیدکنندگان به عرضه تولید خود در بازار است که این خود معضلات بسیاری را برای کشور رقم خواهد زد.”
عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، با اشاره به افزایش قیمت شیر و به تبع آن مواد لبنی، گفت: “هرچند مسئولان عاملان افزایش قیمت شیررا مافیا معرفی کردند اما با توجه به وضعیت آشفته در بازار محصولات لبنی نشان می دهد که سکان قیمتگذاری مواد لبنی همچنان در دستان مافیای شیر قرار دارد.”