
از نتایج اعمال تحریمها علیه ایران، کمبود دارو است، اما یکی از نمایندگان مجلس معتقد است که این تحریم سبب خلاقیت در عرصهی درمان نیز شده است. روز گذشته، “دکتر قربانی”، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: «خوشحالیم که اعمال این تحریمها ما را خلاقتر کرده است و متخصصان جوان، بسیاری از نیازمندیهای کشور را تامین کردهاند». به نظر میرسد که تحریمها، کمبود دارو و افزایش خلاقیتِ متخصصانِ جوان، نهایتا مسئولان این روزهای عرصه سلامت در ایران را به بازگشت به دوران “طب سنتی” وادار کرده است. روز گذشته، “مراسم رونمایی از سندهای طب سنتی و داروسازی سنتی”، در محل وزارت بهداشت برگزار شد. این در حالیست که استفاده از طب سنتی، از صد سال پیش، توسط کمیسیون صحت مجلس شورای ملی ممنوع اعلام شده بود.
طبابت دولت نهم
“وزیر بهداشت”، در حاشیهی برگزاری مراسم برشمرده، با ابراز خرسندی از این که دولت نهم، سدهای دستیابی به طب سنتی را شکسته است، به خبرگزاری “فارس” گفته: «قدرت سرمایهگذاری در حوزهی دارو، بعد از نفت، از بزرگترین سرمایهگذاریهاست و اشتباه است که هر چیزی که در این راستا ارائه میشود، وحی منزل بدانیم و فکر کنیم به غیر از آن چیزی وجود ندارد».
“محمد حسن طریقت منفرد”، با “برتر دانستن طب سنتی بر طب نوین”، گفت: «طب ایرانی و اسلامی، خیلی کمعارضهتر، کمهزینهتر و موثرتر از روشها و داروهایی است که در طب نوین استفاده میکنیم. به شرط آنکه واقعاً گردش کار، تعلیم نیروی انسانی و استفاده از این طب پایه علمی داشته باشد».
وی همچنین افزود: “طب نوین در دهههای اخیر تبدیل به تجارت شد که در پشت صحنه آن، سرمایهها و گروههای بسیار قدرتمندی قرار گرفتهاند”.
پیشگیری سنتی احمدینژادی
“محمود احمدینژاد”، نیز چندی پیش، دلایل لزوم بازگرداندن طب سنتی را چنین برشمرد: «در روش پزشکی جدید برای تشخیص بیماری، هزینههای فراوانی میشود و بدون آزمایش و اسکن، تشخیصها ناممکن است یا حتی دقیق نیست. اما در طب سنتی ما روشهای دقیقتری وجود دارد که با یک سلسله سؤالات و روشهای ساده، میتوان بیماری را تشخیص داد. علت این مسئله در آن است که در طب سنتی، با علتهای بیماری مقابله میشود، در حالی که در طب جدید این عوارض بیماری است که با آن مقابله میشود».
وی همچنین از دیگر مزایای راهاندازی طب سنتی را، “افزایش امکان فرصت شغلی” عنوان کرد. او با توضیح این که «سالانه بیش از ۳ میلیارد دلار صرف واردات دارو و تجهیزات میشود»، تصریح کرد: «اگر بتوانیم معادل همین مقدار گیاهان دارویی صادر کنیم، موفقیت خوبی کسب کردهایم و با استفاده از همین رشته میتوان بیش از ۲۰۰ هزار شغل ایجاد کرد».
برخورد پیشاپیش
تنها اندکی پیش از تدوین سند توسعهی طب سنتیِ ایرانی- اسلامی، “رئیس سازمان غذا و دارو”، از برخورد جدی با پزشکانی که زیاد داروی خارجی تجویز میکنند، خبر داد و گفت: «مصرف کنندهی دارو، در هر صورت پزشک است که دارو را تجویز میکند. نه بیمار و نه داروساز. بنابراین اگر مشاهده شود که پزشکی بیش از حد معمول از یک داروی بیگانه در نسخههایش تجویز کرده است، وزارت بهداشت با او برخورد میکند».
وی نوع برخورد با پزشکان را چنین توصیف کرد: «برخورد وزارت بهداشت هم به صورت برخورد قضایی، هم ارشادی و هم رسانهای خواهد بود» و افزود: «البته وزارت بهداشت، قاضی یا راشد خوبی نیست و پزشکان متخلف ابتدا دعوت میشوند و از آنها دربارهی علت تجویز زیاد یک دارو سؤال میشود و اگر توضیحات آنها قانع کننده نبود، برای برخورد قانونی به مراجع قانونی معرفی میشوند».