
هفتهی گذشته و در تعدادی از شهرهای استان کرمان، مسمومیت ناشی از نوشیدن الکل، صدها تن را راهی بیمارستان کرد؛ جان چندین نفر را گرفت و دهها تن را کور کرد. طبق آخرین آمار رسمی اعلام شده، ۷ تن در این ماجرا جان باختهاند؛ هر چند بنا بر ادعای شاهدان عینی، آمار مرگ و میر، بیش از ۴۰ تن عنوان شده است. طبق گفتهها، تاکنون ۳۴۸ نفر دچار مسمومیت شدهاند. پس از رسانهای شدن این قضیه و تشکیل ستاد بحران در این استان، بیش از ۲۰۰ تن دیگر از نوشندگان الکل، به مسمومیت مشکوک شده، به بیمارستانها مراجعه کردهاند، که معلوم شده خوشبختانه دچار مسمومیت نشدهاند.
قاچاق مرگ
در پی رویداد اخیر، “مدیر کل سلامت روان وزارت بهداشت” ضمن بیان این مطلب که «این مشروبات غیرقانونی و قاچاق بوده است» گفت: «با افزایش نرخ دلار، عدهای از سودجویان و قاچاقچیان، اقدام به تولید مشروبات الکلی دست ساز کردهاند و آنها را در شیشههای خارجی قرار میدهند و با عنوان مشروبات خارجی در بازار قاچاق به فروش میرسانند».
“عباسعلی ناصحی” تصریح کرد: «این مشروبات قاچاق به میزان زیادی آلوده به الکل چوب یا متانول است که بسیار خطرناک است».
امام جمعهی شهر رفسنجان اما، وقوع این حادثه را سیاسی دانست و گفت: «برای کمفروغ کردن ارزشهای والای انسانی این شهرستان و بحث انتخابات، عدهای، نابخردانه دست به این حرکت زدهاند».
تازیانه تا مرگ
برای شرب خمر، ۸۰ ضربه تازیانه؛ و برای خرید و فروش و مبادرت به ساختن، تهیه، خرید، فروش، حمل و عرضهی آن، ۶ ماه تا دو سال حبس، در قانون مجازات اسلامی در نظر گرفته شده است. همچنین، طبق مادهی ۱۷۹ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵، “هرگاه کسی چند بار شرب مسکر بنماید و بعد از هر بار، حد بر او جاری شود، در مرتبهی سوم کشته میشود”. اما طبق قوانین جدید قانون مجازات اسلامی، این ماده، نسخ شده است؛ ولیکن چندین مورد پیش آمده است که قضات، حکم بر اعدام محکومانی دادهاند که چند بار شرب مسکر کرده بودند و هر بار حد بر آنها جاری شده بود.
مرگ مخفی
گزارشهای روایت شده در این سالها، نشان میدهند که این ممنوعیتها و مجازاتها، نه تنها آمار مصرف کنندهها را کاهش نداده، بلکه به دنبال آن، مصرف مخفیانهی مشروبات الکلی رواج پیدا کرده است. چنان که میبینیم، تنها در یک استان و طی دو روز، بیش از ۳۵۰ نفر، آن هم تنها از یک فروشندهی مشروبات الکلی، مشروب تهیه و مصرف کردهاند. اما اعمال همین محدودیتها در در زمینهی خرید و فروش، با شرایط پدید آمده، سالانه، مرگ و میر بیش از صد تن را موجب شده است. به طوری که تنها طبق آمارهای رسمی ارائه شده، در سال ۸۹، ۱۴۵ تن، در سال ۹۰، ۹۳ تن و در سال ۹۱ و تنها در هفت ماه ابتدایی این سال، ۱۰۲ فوت ناشی از مصرف الکل مسموم، ثبت شده است.
مرگ ایرانی انحصاری
هر چند، مشروبات الکلی به خودی خود مسمومیت زا نیستند و بر طبق اقوال پزشکی، “اگر استعمال بیش از حد آن مسمومیت زا هم باشد، مرگ آور نیست”؛ اما محدودیتهای خرید و فروش و نتیجتا سوءاستفادهی سودجویان، موجبات مرگآور شدن این مایع را فراهم میآورد. مسمومیتهای ایجاد شده، ناشی از تزریق متانول به مشروبات است. متانول مادهای سمی است و نوشیدن آن موجب نابینایی و مرگ میشود. این مایع، به حدی سمیست که هنگام استفاده از آن، باید از ماسک و دستکش استفاده کرد؛ چون از طریق تنفس و پوست نیز میتواند جذب شود. این مادهی سمی بهعنوان ضدّیخ، حلّال و سوخت بکار برده میشود.از متانول برای تقلیب اتانول نیز استفاده میشود. این عمل، در کشورهای اسلامی، به منظور غیر قابل شرب ساختنِ اتانول انجام میشود.
مرگ و میر ناشی از مصرف الکل، در کشورهایی که شرب خمر، ممنوعیت قانونی و یا شرعی ندارد، وجود ندارد و تنها این محدودیتهای قانون ایران است که موجبات مرگ هموطنان را فراهم میآورد.