
طی نظرسنجی موسسهی گالوپ که از معتبرترین موسسات نظرسنجی جهان است، اعلام شده: «هشتاد و سه درصد از مردم ایران گفتهاند که “مذهب” در زندگیشان نقش پررنگی را ایفا میکند». با وجود اینکه کشورهای مصر، بنگلادش، سری لانکا، اندونزی و کنگو در طی همین نظرسنجی مذهبیتر از ایران شناخته شده اند، اما در این بین، این ایران است که “پرچمدار اعطای انواع کمک برای بازسازی مراکز مذهبی، به دیگر کشورهاست”. سالهاست که هزینههای هنگفتی، صرف ساخت و ساز و بازسازی مراکز مذهبیِ خارج از ایران میشود و اما کمبود امکانات و ساخت و سازهای غلط، همه روزه جان دانشآموزان ایرانیِ داخل کشور را تهدید میکند.
عراقسازی
“ستاد بازسازی عتبات عالیات”، با محوریت بازسازی اماکن مقدسه شهرهای نجف، کربلا، کاظمین و سامرا، از حدود ده سال پیش و پس از سرنگونی دولت صدام حسین، آغاز به کار کرد. حدود ۵۰۰ شعبه از این ستاد، در کمترین زمان، در شهرهای مختلف کشور، احداث شدند و فعالیتهای خود را جهت دریافت نذورات مردمی، آغاز کردند. بنا بر اساسنامهی این ستاد، سرمایه و منابع مالی مؤسسه، ازطریق قبول کمکهای داوطلبانه ازسازمانهای دولتی و غیردولتی و سایر اشخاص خیر و فعالیتهای اقتصادی تأمین میشود.
اولین اقدام این ستاد، عملیات اجرایی طلاکاری گنبد امام جواد بود. و رفته رفته، فعالیتهای خود را گسترش داد. تا آنجا که در سال ۸۹، با بودجهی ۱۲۶ میلیارد تومانی، اجرای ۱۶ طرح عمرانی را در کربلا، کلید زد.
میلیاردها خودجوشی
اسفند ماه سال گذشته نیز، اخبار رونمایی از ضریح حرم امام حسین منتشر شد. مدیر پروژهی ساخت و نصب ضریح امام حسین، در مورد هزینهی ساخت این ضریح گفت: «در مراسم رونمایی که همزمان با ولادت امام رضا در قم برگزار شد، ما هزینههای ریالی را ۱۴ میلیارد تومان برآورد کردیم، البته این مقدار هزینه نکردیم، زیرا هزینههای ریالی حدود ششمیلیارد تومان شده بود؛ اما ۱۲۰ کیلوگرم طلایی که مردم بهصورت خودجوش آورده بودند نیز مستقیما در ضریح به کار رفت. بنابراین روزی که ضریح از ایران خارج میشد، باید پروانهی گمرکی و برگهی سبز میگرفتیم. به این ترتیب ارزش مالی در تاریخ ۲۳ آذرماه، ۳۰میلیارد تومان بر مبنای نرخ دلار آن روز تعیین شد».
آیتالله مبتکر
محمود پارچهباف بیان کرد: «استفادهی مستقیم از طلاهایی که مردم اهدا کردهاند، در ضریح؛ ابتکار آیتالله “جوادی آملی” بود که طلاهای همسر و صبیههای خود را تقدیم کردند و پیغام دادند که اگر ممکن است همین طلاها را در ضریح به کار ببرید و ما دیدیم سوژهی زیبایی است، بنابراین در صداوسیما این موضوع را اعلام کردیم و پس از آن، سِیلی از طلا برای ساخت ضریح مطهر واریز شد».
وی گفت: «پس از این اقدام، نمونههای بسیار زیبای زیادی را شاهد بودیم، بهعنوان مثال خانمی از تهران ۹میلیون تومان وام از محل کارش گرفته بود که این را آورد و به ما اهدا کرد و گفت حتما باید طلا بخرید و همان طلا را در ضریح استفاده کنید، ما هم همان لحظه رفتیم از بازار، طلای شکسته خریدیم تا طلای خود او در ضریح به کار رود».
طرح جامعتر
روز گذشته نیز، خبرگزاری “فارس”، به نقل از رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات، از «احداث صحن حضرت زینب، در طرح جامع توسعه حرمین مطهر در کربلای معلی» خبر داد و گفت: «محل احداث این صحن، حد فاصل خیمه گاه و تل زینبیه قرار دارد که تملکهای مورد نظر در این خصوص صورت گرفته و عملیات تخریب نیز انجام شده است».
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات در پایان افزود: «امیدواریم با احداث صحن حضرت زینب در جوار قبر مطهر امام حسین، بتوانیم موجبات رفاه بیشتر زائران حضرت سیدالشهداء و ابراز ارادت محبان اهل بیت به خواهر گرامی ایشان را فراهم آوریم».
آتش بدون دود
اما در داخل کشور و در مناطقی که نیاز به کمک به وضوح دیده میشود، خبری از خیرین با نذورات هنگفت و بخشش کیلویی طلا و جواهرات نیست. همگام با خروج میلیاردی سرمایه، پس از تبلیغات تلویزیونی، جهت دریافت کمکهای مردمی جهت ساخت گنبد و در و ضریحِ حرمها، هر آن ممکن است که دیوارهای بیکیفیت مدارس ایران، بر سر دانشآموزان آوار شوند و یا حوادث آتشسوزی در مدارس، جان این کودکان را بستانند.
رئیس سازمان نوسازی مدارس، در مورد کیفیت پایین بناها روز سوم اردیبهشت ماه امسال اعلام کرده بود: «ایران کشور زلزله خیزی است و وجود ۵۰ هزار کلاس درس ناایمن و غیر استاندارد، یک هشدار جدی محسوب میشود».
وی همچنین گفته بود: «در حال حاضر ۱۵۰ هزار کلاس درس و فضای آموزشی در کشور وجود دارد که سیستمهای گرمایشیِ آنها فاصله زیادی با استانداردهای تعریف شده دارد».
در این زمینه، آمار نشان میدهد که طی ۱۵ سال اخیر، حدود ۸ آتش سوزی در مدارس کشور رخ داده که در مجموع به کشته شدن ۵۰ نفر از دانش آموزان این مدارس منجر شده است؛ یعنی میانگین هر سال ۳/۳ تن.
مدارس نیازمند دعا
به گفته مرتضی رئیسی٬ «برای استاندارد سازی ۱۵۰ هزار کلاس درس فاقد سیستم گرمایشی٬ ۱۰۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز است».
برای تامین امنیت جان دانش آموزان کشور، مسلما مبالغ هنگفتی باید صرف شود؛ اما علاوه بر عدم تأمین بودجه، شاهد بیتفاوتی مسئولین در این زمینه نیز هستیم. چنان که وزیر آموزش و پرورش، وقوع آتش سوزیِ کلاس درس روستای شینآباد در ابتدای سال تحصیلی جاری را امری طبیعی خواند و مسئولیت آن را نپذیرفت. اما اگر به مانند ستادی که جهت بازسازی عتبات عالیات کشورهای دیگر، تاسیس شده است، ستادی نیز جهت احداث و بازسازی مدارس داخل کشور تاسیس میشد و کمکهای مردمی را، جهت بازسازی وکمک به مدارس جمعآوری میکرد، مدرسهای که اگر از دیدگاه مذهبی هم به آن نگاه کنیم، احادیث و روایات بسیاری در باب اهمیت آن رفته است، شاید دیگر شاهد این تعداد تلفات و یا تهدیدهای هر روزهی کودکان و نوجوانان میهنمان، نمیبودیم.