
وزارت کشور فهرست نامزدهای تأیید صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری را روز سهشنبه گذشته منتشر کرد. اما در این فهرست نام اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و اسفندیار رحیم مشایی، رئیس سابق دفتر رئیسجمهور ایران در جمع تأیید صلاحیت شدگان نبود.
اما این رد صلاحیت، قبل از اینکه برای طرفداران وی آزار دهنده باشد برای او حکم رهایی از کابوسهای شبانه دارد. گویا رفسنجانی در آخرین دیدارش با اعضای ستاد تبلیغاتی خود گفته: از کابوسهای شبانه خلاص شدم. کابوسهایی که اینک در انتظار رئیس جمهور بعدی است.
این اما پایان ماجرا نخواهد بود. به طوری که پس لرزه های “رد صلاحیت اخیر” به بیرون از مرزها سرایت کرده و دولتها و سازمانهای بین المللی را نیز وادار به واکنش نموده است، دراین میان، واکنش سازمان عفو بین الملل، اظهار نظر وزیر امور خارجه ایالت متحده آمریکا، موضع گیری وزیر امور خارجه کانادا و اظهار نگرانی تحلیلگران و مطبوعات روسی قابل توجه است.
نقض حقوق بشر در گزارش سالانه عفو بین الملل
عفو بین الملل در گزارش سالانه خود وضعیت حقوق بشر در سال ۲۰۱۲ را مورد بررسی قرار داده و از جنبه های گوناگون به آن پرداخته است. این گزارش به نقض گسترده حقوق بشر در ایران در زمینه هایی چون مجازات های ظالمانه و غیر انسانی، اعدام ها، تبعیض های قومی و مذهبی، نقض حق آزادی بیان، بازداشت خودسرانه فعالان حقوق بشر و زنان و اتحادیه ها، دستگیری روزنامه نگاران، کنترل اینترنت و شنود تلفنی و موارد متعدد دیگر از این دست اشاره کرده است.
جان کری و معیارهای مبهم شورای نگهبان
به گزارش صدای آمریکا، جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز جمعه رد صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ماه آینده ایران را به باد انتقاد شدید گرفته است. جان کری گفته است «من نمی توانم تصور کنم که … کسی در جهان وجود داشته باشد که از عملکرد و روند کار اعضای شورای نگهبان شگفت زده نشده باشد، گروهی که برگزیده و پاسخگوی مردم نیستند و صلاحیت … صدها نامزد را براساس معیارهای مبهمی رد کرده اند».
وزیر امور خارجه ایالات متحده افزوده است «این شورا فهرست تقریباً ۷۰۰ نامزد را … به چهره های گزینشی خود محدود کرده است و این افراد، به جای این که نماینده اقشار و دیدگاه های مختلف مردم ایران باشند، صرفاً کسانی هستند که در مسیر منافع حکومت قدم برمی دارند».
آقای کری در پایان دیدار خود با رهبران اسراییلی و فلسطینی در اورشلیم و رام الله افزوده است «به دلیل فقدان شفافیت، این که نامزدها بتوانند نماینده اراده اقشار مختلف مردم ایران و یا نمایانگر اعمال تغییری باشند بسیار نامحتمل خواهد بود».
در همین رابطه پاتریک ونترل، سخنگوی معاون وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه گفت «به نظر می رسد شورای نگهبان ایران که اعضای آن برگزیده مردم و پاسخگو نیستند، صدها نامزد احتمالی را براساس معیارهایی مبهم رد صلاحیت کرده است».
روسیه به دنبال جلیلی
اکثر روزنامههای روسیه از رد صلاحیت رفسنجانی متحیر شدند. حتی صدای روسیه که “کاملا دولتی” است در تحلیلی مینویسد: «رد صلاحیت آیتالله علیاکبرهاشمیرفسنجانی یاربنیانگذار جمهورى اسلامی آیتالله خمینی، رئیسجمهور سابق و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام توسط شورای نگهبان باعث حیرت همگان شده است.»
به گزارش خبرگزاری آلمان، انتخابات ریاست جمهوری ایران یکی از مهمترین خبرهای رسانههای روسیه است که روزنامهها و رادیو و تلویزیون این کشور خبر مربوط به رد صلاحیت نامزدهای انتخاباتی را تحلیل میکنند. همچنین خبرگزاریها و تحلیلگران روس در بارهی نامزدهایی که سیاستی نزدیکتر به سیاست بینالملل روسیه داشته باشند، اظهار نظر کردهاند.
دویچه وله به نقل از کارشاس روس میافزاید، ایران و روسیه منافع مشترکی در منطقه دارند و روسیه از رئیس جمهور آینده ایران انتظار دارد در سوریه، افغانستان، خاورمیانه، قفقاز، آسیایمیانه و خزر سیاست های مشترک با روسیه داشته باشد.
تحلیلگر روس افزوده است: رفسنجانی بهخاطر مخالفتهایش با رهبر رد صلاحیت شد، نه بهخاطر سن، وی می افزاید کارشناسان روس سعید جلیلی را به دلیل سرسختی در مقابل غرب، مناسب ترین فرد براى سیاست های خود قلمداد می کنند.
کانادا و “گزینش های عقیدتیِ بی معنی”
جان برد، وزیر امور خارجه دولت فدرال کانادا با انتشار بیانیه ای رد صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اسلامی را محکوم و گزینش های عقیدتی را بی معنی و ناپسند خواند.
وزیر امور خارجه کانادا در این بیانیه نوشته است «رد و تایید صلاحیت ها نماد دیگری از ورشکستگی عمیق و بی اعتمادی حکومتی است که از ملت و حتی حامیان و هواداران خود هراس دارد».
آقای برد تاکید کرده است «مردم ایران شایسته آن هستند که دیدگاه های خود را آزادانه ابراز کنند، آن ها باید از حق انتخاب واقعی و معنادار برخوردار باشند. دیکتاتوری روحانی و نظامی آیت الله خامنه ای کماکان با سانسور مطبوعات و به سکوت واداشتن گفتگوهای آزاد و علنی و دموکراتیک به نقض آزادی های دموکراتیک مردم ایران ادامه می دهد».
وزیر امور خارجه کانادا در بخش دیگری از بیانیه خود خاطرنشان کرده است «سیستم سرکوب داخلی گسترده و بازداشت های با انگیزه های سیاسی، تهدید و اقدامات تلافی جویانه علیه ناراضیانی که دیدگاه های خود را ابراز می کنند به دست نیروهای بسیج و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی غیرقابل پذیرش است».
آقای برد در پایان بیانیه خود یادآوری کرده است «کانادا حکومت ایران را به چالش می کشد تا برای رویارویی با آرمان های مردم ایران شجاعت به خرج دهد. کانادا دوست مردم ایران خواهد بود و از حکومت آیت الله خامنه ای می خواهد تا آزادی های بیشتری به مردم اعطا کند، نقض ابتدایی ترین حقوق بشر مردم ایران را متوقف کند و به عملیات دستگاه های ارعاب و سرکوب پایان دهد».
تحریمهای جدید در استانه انتخابات
درست یک روز پس از اعلام اسامی کاندیداهای ریاست جمهوری، وزارت خزانه داری آمریکا ۲۰ شرکت و فرد را به فهرست تحریم ها علیه ایران افزوده است. آنها به حمایت ازبرنامه اتمی ایران و کمک به آن کشور در گریز از تحریم های بین المللی متهم هستند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، تحریم شدگان شرکت های ترابری و باربری آبان ایر، مستقر در ایران، دی اف اس ورلد واید و اورکس، و نیز مقاماتی از آنها را شامل می شوند که به گفته وزارت خزانه داری، با دور زدن ممنوعیت ها با شرکت هواپیمایی ایران که قبلا تحریم شده است معامله می کردند.
شرکت مالزیایی پترو گرین و حسین وزیری، یک مقام ارشد آن، به دلیل همکاری با شرکت های مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شرکت نفتیران اینترترید، در فهرست تحریم گنجانده شدند. هر دو شرکت هدف های اصلی تحریم های آمریکا بودند.
در این رابطه رضا مظفرنیا معاون وزیر دفاع و رئیس دانشگاه مالک اشتر نیز به همکاری با برنامه موشکی این کشور متهم شده و از تحریم شدگان است.
وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیه ای گفت «این شبکه ها مسئول حمل تدارکات و تامین خدمات اساسی برای برنامه های پنهانی اتمی و تسلیحاتی ایران هستند.