
خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا در گزارشى با عنوان “سرگردانی داروهای وارداتی در گمرک” به دلایل کمبود دارو در بازار پرداخته و به نقل از عبدالله فضلعلیزاده رییس انجمن سرطان ایران نوشته: “حجم بالایی از داروها در گمرکهای کشور رسوب کرده و کمبود دارویی که امروز در برخی از حوزههای پزشکی در کشور شاهد آن هستیم با تسهیل در ترخیص داروهای موجود در گمرکها برطرف خواهد شد. آنچه در بازار داروهای وارداتی موجب کمبود دارو شده است، آن است که یا داروها به موقع سفارشگزاری نشدهاند یا تامین ارز آنها به صورت مستمر و روتین انجام نشده است. یا در انتقال ارز آنها اختلال وجود دارد و یا اینکه به موضوع عدم امکان گشایش السی برمیگردد. “
بنابراین گزارش وی در مورد لزوم شتاب در عملکرد دولت برای ترخیص داروهای انبار شده در گمرک گفت: “هماکنون ترخیص میزان قابل توجهی دارو و تجهیزات پزشکی در گمرک منتظر اعمال نظر مسئولان در زمینه نرخ ارز دارو است و مسئولان باید در این رابطه تعجیل کنند تا بیش از این شاهد فشار ناشی از کمبود دارویی نباشیم. نباید درباره نرخ ارز دارو تردید و ابهامی وجود داشته باشد و امور واردات دارو به حالت تعلیق درآید.”
وی همچنین به افزایش قیمت برخی داروها اشاره کرده و گفت: “دولت باید از طریق درآمدهای ناشی از هدفمندسازی یارانهها، نسبت به پوشش بخش بیشتری از هزینههای درمانی و دارویی برنامهریزی عملیاتی داشته باشد چرا که اگر داروها با این روند افزایش قیمت داشته باشند، ممکن است در آینده نزدیک شاهد آن باشیم که برخی بیماران خصوصا در حوزه بیماریهایی نظیر سرطان که درمان آنها ذاتا پرهزینه است، به دلیل عدم استطاعت مالی، نسبت به ترک درمان اقدام کنند و این زیبنده جامعه ما نیست.”
این در حالیست که رئیس کل گمرک ایران با اعلام اینکه ارزشگذاری تمام کالاها در گمرکات کشور با ارز مبادلهای صورت میگیرد، گفت: “تکلیف ارز دارو برای واردکنندگان مشخص نیست.”
به گزارش خبرگزاری مهر، عباس معمارنژاد رئیس کل گمرک ایران در گفتگو با این خبرگزاری اصولگرا در مورد عدم ترخیص دارو در برخی از گمرکات کشور گفت: “تمام کالاهایی که وارد کشور می شوند، نیازمند مجوزها و ثبت سفارش هستند، یکی از مجوزهای قرنطینه، بهداشت و فنی یا ترکیبی از آنها برای ترخیص کالاها از گمرک مورد نیاز است. برای ترخیص روغن باید مجوز بهداشت و برای ترخیص شکر باید مجوز بهداشت و استاندارد به گمرک ارائه شود. اگر مجوزهای لازم به گمرک ارائه شود هیچ منعی برای صادرات و یا ترخیص آنها از گمرک وجود ندارد.”
وی تصریح کرد: “هر کالایی که از گمرک ترخیص نشده باشند، مشکل ثبت سفارش، تامین ارز، مجوزهای قرنطینه ای و غیره دارند و در صورت داشتن تمام این موارد هیچ مشکلی برای ترخیص نخواهند داشت. ارزش گذاری تمام کالاها در گمرکات کشور با ارز مبادله ای صورت می گیرد. گمرک برای ترخیص هیچ کالایی مشکل ندارد، مگر اینکه موارد یاد شده ارائه نشده باشد.”
وی در پاسخ به این سئوال که چرا بخشی از داروهای وارداتی در گمرک مانده و ترخیص نشده است، گفت: “زیرا فرد واردکننده نمی داند که دارو را با چه ارزی وارد کشور کند، یعنی مشخص نیست که این دارو با ارز مرجع یا مبادله ای باید قیمت گذاری شود. تکلیف ارز دارو برای واردکنندگان آن مشخص نیست. من هم اطلاعی از اینکه چه نوع ارزی به دارو پرداخت می شود، ندارم.”
خبرگزاری فارس در مطلبی دیگر با عنوان ” بیماران پیوند ریه گرفتار کمبود دارو” ضمن اشاره به گلایه رئیس واحد فراهم آوری اعضای پیوند دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نسبت به کمبود داروهای بیماران ریوی به نقل از وی نوشت: “این حق یک بیمار پیوند ریه است که از متولیان دارویی کشور توقع داشته باشد داروهای مورد نیاز او را تامین کنند.”
بنابراین گزارش، دکتر کتابون نجفی زاده افزود: “برای کنترل بیماران ریوی مبتلا به آسم و برونشیت، اسپری یک داروی شناخته شده در همه دنیاست که متاسفانه در حال حاضر عموم اسپری های خارجی در دسترس نیستند و کمیاب شده اند. این درحالی است که اسپری های ایرانی نیز به میزان مناسب قدرت ندارند و در نتیجه بیماران در معرض حمله های متوالی تنگی نفس قرار می گیرند.”
نجفی زاده با تاکید بر این موضع که عدم دسترسی به اسپری فقط یک معنا دارد و آن عذاب بیمار است، افزود: “به دنبال این قضیه و برای رفع این مشکل، کادر درمانی مجبور هستند که بطور مکرر از قرص کورتن برای کنترل بیماری استفاده کنند که بدون شک همه ما حتی افرادی که از پزشکی چندان اطلاعی نداریم نیز از عوارض مصرف مکرر قرصهای کورتن چیزی های بسیاری شنیده ایم.”
نجفی زاده درباره بیماران پیوند ریه نیز اضافه کرد: “با اعلام هر مورد پیوند ریه یک حرکت گروهی عظیم در بیمارستان برای پیوند شکل میگیرد تا عمل با موفقیت به ثمر نشیند. اما در ادامه تامین داروهای دوره پس از عمل بسیار حساس و سرنوشت ساز است. روزی نیست که واحد پیوند ماجرای تازهای نداشته باشد، اما تحمیل عذاب همراهان بیمارانی که برای دارو در سطح شهر سرگردان می شوند، چیز دیگری است.”
اما پیش از این دکتر طریقت منفرد، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت و گویی با باشگاه خبرنگاران از دلایل پشت پرده کمبود داروی بیهوشی که از سوی برخی جراحان مطرح می شود خبرداده و گفته بود: ” اگر شما با بیمارستانی تماس گرفتید و گزارش مبنی بر کمبود داروی بیهوشی داشتید حتما به وزارت بهداشت اطلاع دهید. دلایل پشت پرده ای هست که باید در زمانی مناسب مورد بررسی قرار بگیرد، برخیها که دنبال دارویی خاص و با قیمتهای گزاف هستند اگر دارویشان سخت در بازار دارو پیدا میشود فکر می کنند دنیا به آخر رسیده در صورتیکه اینگونه نیست. البته ما نمیخواهیم کسی را متهم کنیم، سیستم باید ضابطه داشته باشد و اگر ضابطه به وجود بیاید کسی نمیتواند از آن تخلف کند.”