
مشکلات دارو و تجهیزات پزشکی، هر روز جدیتر و ناگوارتر میشوند. تحریمها ادامه دارند و کمبود ارزهم. چنان شده که در حال حاضر «با توجه به دو برابر شدن هزینهها، نمیتوان طبق استانداردهای جهانی، تجهیزات پزشکی در اختیار بیماران قرار داد». هر چند بنا بر ادعای معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، «تحریمها سبب شکوفایی استعدادها در تجهیزات پزشکی و دارویی شد»، اما این شکوفاییها، نتیجهای نداده و علاوه بر اینکه هند به عنوان برندهی بزرگ تحریمهای ایران، صادرات تجهیزات پزشکی به ایران را در راه دارد، از دیگر سو، شاهد واردات تجهیزات پزشکی دست دوم از چین، نیز هستیم؛ در روزهای کاهش فروش نفت، اندک ارزهای حاصل نیز، این چنین به هدر میروند.
دیالیز زیر استاندارد
“رئیس ادارهی پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت”، در مورد قیمت و دلیل کمبود دستگاههای دیالیز در کشور، گفت: «تا سال گذشته، حدود ۲۳ تا ۲۵ میلیون تومان قیمت یک دستگاه دیالیز وارداتی بود. اما اکنون قیمت خرید هر یک از آنها دوبرابر شده است. این افزایش قیمت، به دلیل هزینههای دستگاه دیالیز که با رشد جهانی روبهرو بوده، و همچنین به دلیل مشکلات ارزی است».
“محمد عقیقی”، پس از بیان این مطلب که: «در حال حاضر به ازای هر ۵٫۵ بیمار، یک دستگاه دیالیز وجود دارد در حالی که استاندارد جهانی به ازای هر ۴ بیمار یک دستگاه است»، گفت: «موضوع اصلی، راهکارهای تهیه و تدارک دستگاههای وارداتی است. به طوری که اگر به غیر از ۱۵۰۰ دستگاهی که مورد نظر ما است، بتوانیم ۵۰۰ دستگاه دیالیز دیگر به مجموعه وارد کنیم وضعیت دیالیز کشور و نیاز به دستگاهها، بهبود یافته و به استاندارد جهانی نزدیک میشود».
توپ، تانک، دیالیز
“معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت” اما، از مشکلات ارز و واردات دارو و تجهیزات پزشکی، بیخبر مانده. وی ضمن بیان این مطلب که: «تحریمها نشان داد که شرکتهای ما میتوانند تجهیزات و داروهایشان را بدون اتکا به خارج تولید کنند»، گفت: «فناوری به این گونه است که وقتی ما دچار تحریم شدیم و معلوم شد که دیگر ارزی وجود ندارد، شرکتهای ما میتوانند تجهیزات و داروهایشان را تولید کنند. این (عدم تولید)، یکی از نواقص بزرگ تجهیزات پزشکی (در گذشته)، در کشور بود».
“مصطفی قانعی”، با برابر دانستن تجهیزات پزشکی و تجهیزات دفاعی، از نظر تولید، گفت: «تجهیزات پزشکی هیچ فرقی با تجهیزات دفاعی ندارد، و وقتی کشوری میتواند تجهیزات دفاعی تولید کند، حتماً این امکان برایش وجود دارد که در تجهیزات پزشکی نیز به خودکفایی برسد».
درمان چینی
در بحبوحهی معضلات دارو و درمان، مدتیست اخباری مبنی بر واردات تجهیزات پزشکی دست دوم و بیکیفیت از چین، منتشر شده است. نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در این زمینه به ایلنا گفته: «من این موضوع را نه رد میکنم و نه تائید، چون سندی در دست نیست». وی در ادامه، ضمن ارائهی اظهارات متناقض، وارد شدن تجهیزات پزشکی دست دوم را تائید کرد و گفت: «واردات تجهیزات پزشکی بیکیفیت چینی از طریق مسافر به کشور صورت میگیرد و قطعا وزارت بهداشت مجوزی برای ورود چنین کالای بیکیفیتی صادر نمیکند».
حسینعلی شهریاری ضمن بیان این مطلب که واردات تجهیزات پزشکی دست دوم، نتیجهی افزایش قیمت این کالاست، گفت: «واردات تجهیزات پزشکی بیکیفیت و دست دوم امکان دارد که اتفاق افتاده باشد، زیرا وقتی قیمت تجهیزات پزشکی افزایش پیدا میکند، به ویژه بخش خصوصی، در ورود تجهیزات پزشکی ناتوان میشوند و از همین رو مجبورند از تجهیزاتی استفاده کنند که چند سالی از عمر آنها گذشته است».
درد هندی
از دیگر سو، هند، قصد دارد تا با صادر کردن تجهیزات پزشکی به ایران، ضمن متنوع کردن سبد کالاهای صادراتی خود که تا پیش از این، در حد “ برنج باسماتی” و “کنجاله سویا” بوده، کسری موازنهی تجاری خود با ایران را جبران کند. گفتنیست بر مبنای توافق دو جانبهی ایران و هندوستان در سال گذشته، ایران پذیرفت برای فرار از تحریمهای آمریکا، نیمی از پول واردات نفت هند از ایران را، به صورت “روپیه” و نیم دیگر را به صورت صادرات کالا و خدمات هندی، دریافت کند.