
گرچه معاون سازمان سینمایی کشور، «قول بازگشایی سینما، تا دو ماه آینده» را داده است، اما اصناف سینمایی از راهکارهای ارائه شونده از سوی این سازمان، روی گردان شدهاند. در این بین “محسن علیاکبری”، یکی از اعضای شورای عالی سینما، که تهیه کنندهی سینما نیز هست، تصمیم دارد تا پروندهی مربوط به مشکلات “اساسنامهی خانهی سینما” را که قبلا سبب تعطیلی این نهاد شده بود، یکراست به جلسه “شورای عالی سینما” برده و آن را با کمک مستقیمِ احمدی نژاد حل و فصل کند. احمدی نژاد ولی این روزها درگیر ثبت نام مشاور خود، اسفندیار رحیم مشایی، برای انتخابات در پیش روست. خود مشایی هم البته یک هفته قبل، قول بازگشایی خانهی سینما را “تا پایان کارِ همین دولت فعلی” داده است. هرچند که گفتههای وی، مورد استقبال روسای ارشاد و سازمان سینمایی قرار نگرفت.
آن هفتِ ناکام
یک سال و اندی پس از تعطیل شدن خانهی سینما به وسیله وزارت ارشاد، “معاون فعالیتهای سازمان سینمایی” کشور، دربارهی روند و زمان بازگشایی خانهی سینما میگوید: «ما زمان بندی خاصی را برای انجام امور مربوط به بازگشایی خانهی سینما در نظر گرفتیم که کارها انجام شود. طبق این زمانبندی، حداکثر ظرف دو ماه آینده، خانهی سینما به طور قطعی و قانونی بازگشایی خواهد شد». وی در شرایطی این را میگوید که از چند ماه پیش، یک هیأت ۷ تنی، شامل ۳ سینماگر و ۳ نماینده سازمان سینمایی و یک تن از سمت رییس دولت، مأمور حل و فصل مشکلات اساسنامه خانه سینما شده بودند و در نهایت نیز به نتیجه نرسیدند.
“مهدی عظیمی میرآبادی”، اندکی بعد از به بنبست رسیدن هیأت هفت تنیِ قبلی، دربارهی هیأتی که دوباره تشکیل داده و عهدهدار پیشبرد امورِ بازگشایی شدهاند میگوید: «هیأت بازگشایی خانهی سینما، به نوعی هیأت موسس به شمار میرود و عهده دار بازگشایی خانهی سینما است و رئوسی را در برنامه خود خواهد داشت که از جمله میتوان به تجمیع اعضاء صنوف قانونی اشاره کرد. در فرصتی که وجود داشته، تعدادی از اصناف، قانونی شدند و مابقی نیز باید در فرصت باقیمانده قانونی شوند. همچنین دعوت از اعضاء، برای تشکیل مجمع عمومی باید انجام شود که در آن مجمع، هیأت مدیره جدید خانه سینما انتخاب میشوند».
هفتِ اُفست
“مسئول تشکیل هیأت پیگیری بازگشایی خانهی سینما”، در بارهی اعضای این هیأت گفت: «زمانی که هیأت مدیرهی جدید انتخاب شوند، هیأت بازگشایی کارشان به اتمام خواهد رسید. هیأت بازگشایی متشکل از هفت نفر خواهد بود. پنج نفر از اهالی سینما که افراد معتبر و متنفذ سینمای کشور هستند، در این جمع حضور دارند و مدیر اجرایی هیأت ساماندهی صنوف و یکی از مسئولین مرتبط در سازمان سینمایی که معاون اداره کل مجامع و تشکلهای سازمان سینمایی است، در این هیأت حضور دارند».
عظیم آبادی، افزود: «مبنای ما برای بازگشایی خانه سینما دو امر مهم است. اولین خط قرمز ما قانون است و رعایت آن الزامی است. نکته دوم این که براساس اساسنامهای که مورد توافق هیأت هفت نفره قرار گرفته، با انجام ویرایش قانونی که نمایندگان حقوقی، آقایان “خندان” و “ابتهاج” انجام دادند، خانهی سینما بازگشایی خواهد شد».
پنج بهعلاوه دوِ غیرقانونی
هیأتی که عظیمی از آن سخن می گوید؛ همان است که چند روز پیش با نام هیأت بازگشایی و با ۵ عضو، اعلام حضور کرد و البته واکنش جامعهی سینمایی کشور را به دنبال داشت.
صنوف سینمایی، به “هیأت بازگشایی”، که در اساسنامهی خانهی سینما، هیچ تعریف و جایگاهی برای آن وجود ندارد، و همچنین به روندی که سازمان سینمایی، برای بازگشایی خانهی سینما در پیش گرفته، معترضاند. ۲۴ صنف سینمایی، با صدور اطلاعیه، ضمن اعتراض به این رویه، غیر قانونی بودن هیأت بازگشایی را متذکر شده و بیان کردند: «هشدار میدهیم شیوهای که از سوی سازمان سینمایی در پیش گرفته شده است، با نادیده گرفتن مبانی حقوقی و قانونی، به خسارتهای بیشتر به جامعهی اصناف سینمای ایران منجر خواهد شد. هیأت موسوم به “بازگشایی”، به هیچ وجه شأن قانونی ندارد و هر اقدامی که توسط این هیأت انجام گیرد، مورد قبول اعضای خانه سینما نخواهد بود».
شورایعالی هفته
این ۲۴ صنف سینمایی، طی اطلاعیهی برشمرده با تاکید بر لزومِ در نظر گرفتن اساسنامهی خانهی سینما، و عدم وجود “هیأت بازگشایی” در اساسنامه، آوردهاند: «مصرانه از هیأت مدیره قانونی خانه سینما میخواهیم در اسرع وقت با فراخوان مجمع عمومی فوق العاده، طبق تشریفات پیش بینی شده در اساسنامهی خانهی سینما، اصلاحات پیشنهادی هیأت هفت نفره را در مجمع عمومی طرح و پیگیری کند».
آنها همچنین به مدیریت خانهی سینما پیشنهاد دادند که: «پیگیری این اقدام خلاف قانونِ سازمان سینمایی را، از طریق مراجع قانونی و قضایی در دستور کار خود قرار دهد».
در این بین، محسن علیاکبری، تهیهکننده و یکی از اعضای شورای عالی سینما، سعی کرده تا مسأله را از دست مدیران خانه سینما خارج ساخته و به مراجع سینمایی بالاتر ارجاع دهد. وی که خواستار حضور احمدی نژاد در جلسهی شورایعالی سینما، جهت طرح اساسنامهی خانه سینما بود، ضمن اعلام موافقت رئیس جمهور به تشکیل این جلسه گفت: « رئیس جمهور با تشکیل جلسهی شورایعالی سینما موافقت کردند و دفتر ایشان در حال برنامهریزی هستند تا جلسهای با حضور ایشان برگزار شود. در این جلسه دو مورد بسیار اهمیت دارد که مطرح خواهد شد. یک مورد دربارهی مالیات اهالی هنرمندان و دیگری طرح اساسنامهی خانهی سینما است».
احمدینژاد، در حالی قرار است مستقیما به قضیهی بازگشایی خانه سینما ورود کند که مشاور وی، اسفندیار رحیم مشایی نیز یک هفته قبل، خبر از «بازگشایی حتمی خانه سینما در همین دولت» داد؛ اما سخنانش با استقبال مقاماتی چون وزیر ارشاد و رییس سازمان سینمایی مواجه نشد. چنان که شمقدری، رییس سازمان سینمایی، در پاسخ به پرسشی با محوریت وعدهی مشایی مبنی بر بازگشایی خانهی سینما، گفت: «از وعدهی مشایی برای بازگشایی خانهی سینما خبر ندارم». وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز، در پاسخ به همین سوال، به بیان چند جملهی کوتاه بسنده کرد و گفت: «در این باره زیاد بحث شده است وکارها روال خود را پیگیری میکنند. بنا، براین است که کارها از سر گرفته شود».