
سال ۹۱ در شرایطی به پایین ترین میزان مخاطب در ۳ دهه گذشته رسیدیم که آقایان شرط گشوده شدن تنها صنف رسمی سینماگران را به افزودن عبارت “جمهوری اسلامی ایران” به نام این نهاد منوط کرده اند.
وضعیت سینما به عنوان یکی از شاخصه های مهم توسعه فرهنگ و هنر، به قدری اسفناک شده که با توجه به تعداد مخاطبان سینما در سال ۱۳۹۱، هر ایرانی به طور میانگین هر ۹ سال یک بار به سینما می رود. شورای صدور پروانه ساخت هم متشکل از هشت نام آشکار و بسیاری نام های نهان دیگر، پروسه دریافت مجوز را تا حدی به سمت سلیقه حاکم، نزدیک کرده که صدا را از خودی ها هم درآورده است. خبرگزاری ایسنا، طی گزارشی کوتاه، نام این هشت نفر را بدین ترتیب ذکر کرده :
عباس بابویهی: در کل دوران فعالیت نه چندان هنری خود، تنها یک فیلم را کارگردانی کرده، اما به جای آن کارنامه ای سراسر از سمت های مربوط و نامربوط به عالم هنر دارد. ۱۸ سال است که پشت دوربین نرفته، اما در دو سال گذشته با انتقادات عجیب خود به عملکرد خانه سینما به خوبی از خجالت خانه و صاحب خانه درآمده است.
جمال شورجه: از منتقدان سرسخت خانه سینما که چندین بار از این تشکل با عنوان “خانه منحله سینما” یادکرده بود، از جمله دوستانی است که این چراغ کم سو را به لبنان و فلسطین رواتر می دارد تا وطن خویش. کارنامه کاری اش هم نشان می دهد که ایشان در دنیا با شهدا بیشتر مانوس هستند و صد البته که سیاهه هزینه پروژه بین المللی آقای کارگردان هم باید به طرفه العینی تامین شود.
جهانگیر الماسی: از اصلی ترین یاران جواد شمقدری که نخستین فیلمش در مقام کارگردان، از پروژه های میلیاردی سازمان سینمایی است. در این جمع هشت نفره، ظاهرا از اقبال بلندی برخوردار بوده که محمود احمدی نژاد از پشت صحنه نخستین فیلمش دیدن کرده و بار دیگر، جایزه خوش خدمتی وی را اهدا کرده است.
حبیب ا… بهمنی: به همراه برادرش که اکنون مدیرعامل موسسه فرهنگی شهید آوینی است از موافقان سیاستهای جواد شمقدری در سازمان سینمایی محسوب میشوند. در مجموع کارگردانی ۷ فیلم را در کارنامه خود دارد و سمت اصلی وی هم سرپرستی اداره کل توسعه آثار سینمایی سازمان سینمایی است.
جلیل عرفان منش: گویی در تمامی دوره ها، عضوی از اعضای شورای پروانه ساخت بوده اما جدیترین فعالیت سینمایی اخیر وی بازنویسی فیلمنامه پروژه جنجالی و پرهزینه لاله است.
شفیع آقامحمدیان: علاوه بر سابقه ای کوتاه مدت در سینما، در حیطه اجرایی نیز مسئولیتهایی را در شبکه قرآن سیما و گروه مستند سیما داشته است. در حال حاضر، فیلم سینمایی جنجالی «لاله» به کارگردانی اسی نیکنژاد، با حمایت وی در حال ساخت است.
پرویز فارسیجانی: از مدیرانی است که گویا از سازمان صدا و سیما در سازمان سینمایی وزارت ارشاد مامور شده و در ساختار جدید سازمان سینمایی کشور، از سوی جلیل عرفانمنش به مدیریت ادارهکل مطالعات و توسعه دانش و مهارتهای سینمایی این معاونت منصوب شد. جستوجوی نام وی در فضای مجازی، منتج به اطلاعات زیادی نمیشود.
عبدا… قندهاری: جستوجوی نام قندهاری در فضای مجازی، اطلاعات زیادی را درباره فعالیتهای پیشین او بهدست نمیدهد و تنها دبیری شوراهای پروانه ساخت و نمایش و همچنین ریاست اداره تولید و نمایش سینمای حرفهای در ساختار قدیم معاونت سینمایی از مسئولیتهای قبلیاش ذکر شده است.
همین می شود که ۱۰۸۱ شهر ایران، فاقد سینماست و نیز پای هر ایرانی هر ۹ سال یک بار به سینما گشوده می شود. این میان، از فرط استیصال چاره ای نمی ماند، جز اینکه یک صدا به همراهی محمدمهدی عسگرپور و دیگر دلسوزان حقیقی هنر این مرز و بوم بشتابیم و این دست “مدیران غیرفرهنگی و نالایق را نفرین کنیم” که کارنامه سیاهشان را به آب کوثر و زمزم هم سفید نتوان کرد.