
هواپیماهای اسرائیلی از روز جمعه گذشته، ۱۳ اردیبهشت برخی مناطق سوریه را مورد حمله موشکی قرار دادند.
مقامات اسرائیل علت این حمله را کاروان حامل موشک برای حزب الله که از سوریه به لبنان میرفت، اعلام کردند.
معاون وزیر خارجه سوریه روز یکشنبه گفته است که حمله اسرائیل به این کشور به مثابه اعلام جنگ است. هیات دولت سوریه نیز اعلام کرده است، حمله اسرائیل وضعیت منطقه را خطرناکتر کرده است.
از سوی دیگر بامداد دیروز، ۱۵ اردیبهشت ماه انفجارهای شدیدی شهر دمشق پایتخت سوریه را به لرزه درآوردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک منبع اطلاعاتی غربی روز یکشنبه گفته است: «هدف حملههای شب گذشته، و نیز حملههای شب پیش از آن، انبارهای موشکهای ایرانی نوع «فاتح ۱۱۰» بوده که قرار بوده به دست حزبالله لبنان برسند.»
تلویزیون دولتی سوریه در گزارشی اسرائیل را مسئول این حملهها دانست. بنا بر این گزارش، علت انفجارها اصابت چندین موشک از سوی اسرائیل به یک «مرکز تحقیقات نظامی» واقع در حومهٔ دمشق عنوان شده است که چندین مجروح هم به جا گذاشته است.
سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه مستقر در لندن ضمن تأیید خبر انفجارهای مهیب در حومهٔ دمشق، گفته است که تأسیسات «جمرایا» در ۱۵ کیلومتری مرز لبنان قرار دارد.
مقامات ایران واکنش نشان دادند
در واکنش به حمله موشکی اسرائیل به سوریه، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز گذشته در گفتوگو با خبرگزاری فارس حمله به سوریه را که گفته میشود توسط اسرائیل صورت گرفته است، محکوم کرد و کشورهای منطقه را فراخواند که با حفظ «وحدت و انسجام و با درایت در مقابل این تجاوزات بایستند».
از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری مهر، روز گذشته وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، سرتیپ پاسدار احمد وحیدی، طی سخنرانی خود در جلسه شورای اداری شهرستان پلدشت، در مورد حمله اسرائیل به سوریه نیز اظهار نظر کرد و گفت که این حمله «با چراغ سبز آمریکا صورت گرفته است». وحیدی اقدام اسرائیل را از سر «استیصال و سردرگمی» این کشور در برابر تحولات منطقه دانست و افزود که این اقدام «میتواند امنیت کل منطقه را به مخاطره بیندازد».
به گزارش خبرگزاری ایرنا، روز یکشنبه امیر احمدرضا پوردستان، فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در پاسخ به این سوال که آیا نیروی زمینی ارتش به سوریه در برابر حملههای اسرائیل کمک خواهد کرد یا نه، ارتش سوریه را «مقتدر» خواند و گفت، ایران میتواند در صورت نیاز «در بخش آموزش» به ارتش سوریه کمک کند. وی اما گفت که ایران «شرکتی فعال» در جنگ داخلی سوریه نخواهد داشت.
حمایت جمهوری اسلامی از حکومت بشار اسد با آغاز درگیریها در سوریه تا کنون همواره ادامه داشته است. در واقع جمهوری اسلامی با این حمایت، خود را در حوزه بین الملل دچار بحرانی کرده است که پیرو بحث فعالیت هستهای، در محافل سیاسی و حقوق بشری مطرح می شود و به نوعی ابزار فشار جدیدی برای فشار بیشتر به مقامات جمهوری اسلامی است.
حال پرسش اینجاست که آیا حملات اخیر اسرائیل برای ضربه زدن به منافع جمهوری اسلامی بوده است؟
کارشناسان معتقدند سقوط بشار اسد دشواریهای شدیدی برای ایران در ارسال اسلحه سنگین به حزب الله خواهد داشت که تا کنون از طریق خاک سوریه انجام گرفته است.
دولت ایران با ارسال موشک از سوریه به لبنان، سعی دارد انبارهای اسلحه حزب الله را برای روز مبادا پر کند. اینکه اسرائیل به طور مستقیم وارد عمل شده، از دیدگاه نظامی کاملا به ضرر ایران است. در عین حال این اقدام اسرائیل عواقب دراز مدت استراژیکی هم برای دولت ایران میتواند داشته باشد.
دولت ایران و سوریه پیمان نظامی و دفاعی دارند. علی اکبر ولایتی، مشاور امور خارجی رهبر ایران قبلا اعلام کرده بود که حمله به سوریه حمله به ایران است. این خط قرمزی بود که مقامهای ایرانی ترسیم کردهاند و تا کنون، بنا بر گزارشها، دولت اسرائیل دوبار از این خط رد شده بدون آنکه ایران واکنشی نشان دهد.
می توان پیش بینی کرد در کنار هدف اصلی اسرائیل از حمله به سوریه ، دولت اسرائیل نشان می دهد که خط قرمز جمهوری اسلامی اعتبار ندارد و در آینده هم اگر دیگر همپیمانان جمهوری اسلامی در خطر باشند، با عدم حمایت جمهوری اسلامی مواجه خواهند شد.
حزب الله لبنان فرزند خلف جمهوری اسلامی
دره بقاع، «مرز» رسمی میان لبنان و سوریه معنای چندانی برای اهالی بسیاری از روستاها ندارد. کمتر از ۱۰۰ سال پیش خاورمیانه بنا بر توافقنامه انگلیسی- فرانسوی سایکس- پیکو، و بر اساس خطوطی که واقعیتها و روابط سکنه محلی در رسم آنها لحاظ نشده بود، تقسیمبندی شد. اما از مدتها پیش از آن اهالی این مناطق بدون توجه به این خطوط با هم تجارت و ازدواج میکردند، و آزادانه در درهها و کوهها تردد دارند.
از سوی دیگر جنگجویان حزبالله هم بیش از پیش در درگیریها شرکت میکنند، و هم نیروهای نامنظم و بیتجربه طرفدار دولت سوریه را هدایت میکنند. ارتش سوریه بزرگ و مجهز است، اما بدون شک زیر فشار زیادی قرار دارد، و در دو سال اخیر سخت در تلاش بوده با شورش در سراسر قلمرو وسیع سوریه مقابله کند. در نتیجه، اقدامات حزبالله در قصیر، حمص و حومههای دمشق در استراتژی نظامی حکومت از اهمیتی حیاتی برخوردار است. وضعیت در میدان درگیری بهوضوح در حال تغییر است. در گوشه شمال شرقی لبنان هر دو سوی مرز عملا در کنترل حزبالله و متحدان سوریاش است.
با طولانی شدن درگیریها، علاوه بر سوریه، در لبنان هم شکاف موجود میان سنیها و شیعیان بهشکل خطرناکی آشکارتر شده است. در مساجد اهل سنت در لبنان، برخی مردان جوان به افراطگرایی روی آوردهاند. این قضیه بهخصوص در شهرهایی نظیر طرابلس مشهودتر است. در این شهر اختلافات فرقهای سوریه در تنش موجود میان جوامع و محلات مختلف بازتاب دارد، و روحانیون با فراخواندن پیروانشان به جهاد بر این آتش میدمند.
سهشنبه گذشته ۱۰ اردیبهشت ماه رئیس حزبالله لبنان، حسن نصرالله، برای نخستین بار به صراحت از نقشی که نیروهای تحت رهبری وی به عنوان حامیان ارتش سوریه در جنگ داخلی سوریه ایفا میکنند سخن گفت.
به گفته نصرالله، بشار اسد «دوستانی واقعی در منطقه و جهان دارد که نمیگذارند این کشور به دست اسرائیل، آمریکا یا تفکیریها [گروهی از اسلامگرایان افراطی] بیفتد». اگرچه حسن نصرالله به طور مستقیم از «دوستان واقعی» رژیم سوریه نام نبرد، اما در موضوع جنگ داخلی سوریه، ایران و روسیه به عنوان پشتیبانان بشار اسد شناخته شدهاند.
گفتنی است جنبش حزب الله لبنان، در دهه ۱۹۸۰ با حمایت ایران، و با هدف بیرون راندن نیروهای اسرائیلی از لبنان تأسیس شد. دولتهای ایران و سوریه از نظر مالی و سیاسی از حزبالله حمایت میکنند.
از دید خیلی از کشورها حزب الله لبنان، سازمانی تروریستی است. حزبالله علاوه بر داشتن یک نیروی شبهنظامی قوی، از سازمان سیاسی قدرتمندی هم برخوردار است، و ایستگاههای رادیو و تلویزیون و خدمات اجتماعی مخصوص خود را دارد.