
به گزارش خبرگزاری مجلس عضو کمیسیون عمران با بیان اینکه نرخ خریدتضمینی گندم ناعادلانه است، قیمت گذاری برای خرید تضمینی گندم را منوط به در نظر گرفتن هزینه تمام شده این محصول دانست و گفت: “تعیین نرخ ناعادلانه برای خرید گندم، واردات ۷ میلیون تنی این محصول را برای سال گذشته رقم زد که امسال نیز باید در انتظار ورود گندم بیکیفیت باشیم. ”
بنابراین گزارش، عباس فلاحی باباجان با بیان اینکه گندم مورد نیاز کشور ۱۴ میلیون تن است، تصریح کرد: “متأسفانه بیتدبیری دولت در تعیین قیمت گندم برای سال گذشته پای واردات محصول بیکیفیت را به کشور باز کرد. البته که ادامه روند بیعدالتی در تعیین قیمت خرید تضمینی گندم کشاورزان را به امر تولید بیانگیزه کرده است. دولت برای جلوگیری از خالی ماندن سیلوهای خود باید قیمتی بالای ۸۰۰ تومان را برای خرید گندم در نظر میَگرفت که پوشش هزینههای تولیدی را انجام دهد.”
این نماینده مجلس نهم با اشاره به خالی ماندن سیلوهای دولت از گندم در سال گذشته در نتیجه تعیین قیمت کمتر از هزینههای تولیدی این محصول افزود: “دولت باید از تجربه خود درس عبرت میگرفت و برای چندمین بار اجازه ورود گندم خارجی به کشور را نمی داد. عدالتی در خرید محصولات کشاورزان از سوی دولت وجود ندارد چرا که بدون در نظر گرفتن بهای تمام شده تولید هر گونه قیمتگذاری برای خرید تضمینی محصولات انجام میشود. معین نشدن قیمت مناسب برای خرید تضمینی گندم نتیجه بیتوجهی به تولید داخلی و رشد اقتصادی کشور است.”
این عضو کمیسیون عمران مجلس یادآور شد: “نتیجه بیتوجهی به کشاورز داخلی غارت ثمره آن از سوی دلالان خارجی و وابستگی به واردات برای تأمین نیار مصرف کنندهگان است.
چندی پیش نیز برخی خبرگزاری های اصولگرا از حضور دلالان عرب برای خرید گندم ایرانی خبر داده و مسوول این امر را کوتاهی دولت در این خصوص عنوان کرده بودند.
بر این اساس خبرگزاری فارس در مطلبی با عنوان “دلالان عرب در کمین گندم ایرانی” نوشته بود: “پارسال گندم کاشتیم که توشهسالمان شود، اما خوراک دام شد و به جای آن گندم خارجی به سه برابر قیمت از خارج خریدند و امسال بازهم کاشتیم و این بار دلالانی از جنس عرب به هر ترفندی میخواهند دسترنجمان را ببرند، آیا گوش شنوایی نیست؟”
این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران در مطلب خود از نارضایتی کشاورزان استانهای بوشهر، خوزستان و فارس در خصوص قیمت مصوب دولت و همچنین مشکلات موجود در تحویل گندم تولیدی خبر داده بود.
این خبرگزاری منتقد دولت در ادامه مطلب خود نوشت: “بالاخره پرونده ۱۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تن تولید گندم که حتی فائو(سازمان خواروبار جهانی) میزان تولید را ۱۴ میلیون تن را عنوان کرد با ۲٫۵ میلیون تن خرید از سوی دولت و ۷ میلیون واردات بسته شد.”
خبرگزاری فارس در ادامه مطلب خود با طرح این سوال که چرا دولت گندم را به قیمت ۱۲۰۰ تومان وارد میکند، اما به نصف این قیمت هم از کشاورز خودش نمیخرد؟ افزود: “گندم قوت مردم است، محصول استراتژیکی که هر کشوری که ادعای پیشرفت و استقلال دارد، باید حداقل در این محصول کشاورزی خودکفا باشد، تامین گندم در هر کشوری یعنی امنیت غذایی و این حربهای است که کشورهای دیگر از آن به عنوان یک ابزار سیاسی برای رسیدن به مطامع خودشان استفاده میکنند.”
این خبرگزاری وابسته به نهاد امنیتی کشور همچنین شروع کار را در سال جدید اشتباه خوانده و نوشت: “اما شروع کار باز هم اشتباه بود، اعلام دیر هنگام قیمت ۵۵۰ تومان خرید تضمینی که افزایش معنیداری نسبت به سال گذشته نداشت، نتوانست کشاورزان را برای کشت بیشتر این محصول ترغیب کند. در سال زراعی جدید ۲ میلیون و ۵۵۱ هزار هکتار گندم آبی کشت شد که نسبت به سال قبل از آن ۱٫۷ درصد کاهش دارد، اگرچه در مجموع کشت آبی و دیم سطح زیر کشت گندم افزایش ۱٫۴ درصدی داشته است، اما این افزایش در بخش دیم اتفاق افتاده که کشت در آن محصول گزینی نیست، بلکه در اکثر موارد به غیر از گندم چیز دیگری نمیتوانی بکاری. بنابراین سیاست تعیین قیمت مناسب خرید تضمینی برای افزایش سطح زیر کشت از سوی دولت موفق نبوده است.”
به گفته کارشناسان پیش از این وزارت صنعت، مصرف گندم مورد نیاز کشور را ۱۰ میلیون تن اعلام کرده بود که رقم واقعی آن که از سوی فائو(سازمان خواروبار جهانی) ۱۴ میلیون تن بوده است که با توجه به واردات گسترده این کالای استراتژیک کیفیت واردات نیز از سوی دولت نادیده گرفته شده و گندمهای وارداتی از هند و پاکستان چندین بار توسط گروههای کارشناسی مورد بررسی قرار گرفت و حتی عنوان شد که گندم این کشورها آلوده به نوعی قارچ سیاهک است. البته پیش از این نیز در گزارش هاى مختلف تحریم و عدم تبادل پول نقد، دلیل واردات تهاتری گندم مورد نیاز کشور عنوان شد و در همان زمان منابع آگاه خبر دادند قیمت تمام شده گندم وارداتی کیلویی یک هزار تا یک هزار و دویست تومان بوده است.