
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، روز گذشته با بیان اینکه کمبود بودجه موجب شده که سازمان انتقال خون اقدام به خرید محصولات بیکیفیت کند، گفت: متأسفانه وزارت بهداشت، درمان و آموزشپزشکی در چند وقت اخیر ابزار نظارتی خود را به طور کامل رها کرده است.
خون های آلوده و امنیت روانی جامعه
در ماههای گذشته بحران شدیدی گریبان گیر بخش دارو، درمان و خدمات پزشکی است. این بار واردات خونهای بیکیفیت از کشور سنگاپور عامل بر هم خوردن آرامش روانی جامعه ایران شده است.
عابد فاتحی، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی، دوشنبه دوم اردیبهشت ماه به خبرنگار خانه ملت گفت که ایران از سنگاپور خون «غیر استاندارد» وارد کرده که این مسئله «مایه تاسف» بوده و نشانه عملکرد ضعیف مسئولان وزارت بهداشت است. وی افزود: «تأثیر بسیار نامطلوبی بر وضعیت روانی جامعه گذاشته و موجب نگرانی مردم میشود».
به گفته وی «کشورهای صادرکننده محصولات بهداشتی و درمانی از تحریمهای ناعادلانه غرب علیه ایران و سوء مدیریت مسئولان استفاده کرده و محصولات بیکیفیت به ایران فروختهاند.
در حالی که فرآوردههای خونی جزء محصولاتی است که کیفیت آن با جان و سلامت مردم مرتبط است اما گزارشها حاکی از فعالیت دلالان در بازار خرید و فروش فرآوردههای خونی است. با توجه به اینکه این افراد به هیچ وجه به کیفیت محصولات توجهی نمیکنند و تنها بهدنبال کسب سود بیشتر هستند، لذا بحث ورود خونهای بیکیفیت به کشور باید به صورت جدی مورد توجه مسولین قرار گیرد.
در حالی که انتشار گزارشهایی از حساسیت بیماران تالاسمی به کیسههای خون فیلتردار سنگاپوری، حساسیت جامعه را برانگیخته است، مدتی است واردات داروهای بیکیفیت از هند و چین هم نگرانیهایی را در بین مردم ایران ایجاد کرده است.
مصائب بیماران با داروها و تجهزات وارداتی
پایین بودن کیفیت داروهای وارداتی بهویژه داروهای چینی و هندی به مشکلات حوزه سلامت بیش از پیش دامن زده است، مراد هاشم زهی نماینده مجلس در این خصوص به خانه ملت گفت: در گذشته بیشتر داروهای وارداتی از کشورهای اروپایی و پیشرفته خریداری میشد اما هم اکنون به علت تحریمهای غیرانسانی وضع شده، داروهای مربوطه باید از کشورهای آسیایی وارد شود که این موضوع تبعاتی را برای حوزه سلامت به دنبال داشته است.
وی با اعلام اینکه بیاعتمادی بیماران به حوزه دارو موجب بروز نگرانی در جامعه میشود، تصریح کرد: بر این اساس دستگاههای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نباید از موضوع بیکیفیت بودن دارو به راحتی عبور کرده و نسبت به آن بیتفاوت باشند.
همچنین در اسفند ماه گذشته مدیر کل تجهیزات پزشکی هلال احمر از «ورود سرنگهای استریل نشده از چین» خبر داد. در پی اعلام این خبر، مهندس شاهمرادی، رییس اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو، با تکذیب این خبر گفت: «سرنگ ممکن است از هر جایی وارد شود و محدودیتی ندارد، اما ما به سرنگهایی مجوز میدهیم که در داخل کشور به تولید نمیرسند و شامل سرنگهای سرپیچدار و خاص هستند، اما به سرنگهای معمولی به این علت که تولید داخلی دارند مجوز نمیدهیم.
از سوی دیگر از پاییز سال گذشته تا کنون اخبار پراکندهای مبنی بر وجود داروهای تقلبی به ویژه پنی سیلینهای چینی منتشر و خبر فوت برخی بیماران بر اثر استفاده از این داروهای تقلبی در رسانهها منتشر شد. مقامات جمهوری اسلامی با تکذیب این اخبار وجود داروهای تقلبی در ایران را کتمان میکردند.
به گزارش ایسنا، روز گذشته، دوم اردیبهشت ماه دکتر ایرج خسرونیا رئیس جامعه متخصصین داخلی ایران گفت: «فردی ۴۰ ساله با بیماری چرک کردن گلو به پزشک مراجعه میکند و پزشک برای وی پنیسیلین تجویز میکند. این بیمار پنی سیلین تجویز شده توسط پزشک را تزریق کرده و بعد از تزریق به تب و لرز و پایین آمدن فشار خون دچار شده و راه تنفسی وی بسته میشود که با انجام عملیات احیا به هوش نیامده و متاسفانه بعد از ۱۵ دقیقه فوت میکند».
وی با اشاره به این پرونده اظهار کرد: نتایج رسیدگی به این پرونده نشان داد که این بیمار به دلیل استفاده از پنیسیلین وارداتی از چین، جان خود را از دست داده است.
خسرونیا افزود: «این فرد بیماری خاصی نداشته و تنها به دلیل چرک کردن گلو به پزشک مراجعه کرده بوده و مشکل اصلی این بوده که این پنیسیلینها به صورت قاچاق وارد شده و هیچ نشانهای برای مشخص شدن تقلبی بودن آنها وجود ندارد».
رئیس جامعه متخصصین داخلی ایران با اشاره به اینکه آمار مرگ و میر به دلیل استفاده از داروهای چینی بالاست، تصریح کرد: «متاسفانه در کشور ما نبود آمار در همه عرصهها از جمله مشکلات است. در خبرهایی گفته شده است که ۵ نفر به دلیل تزریق پنی سیلین چینی فوت کرده است».
پس از انتشار این خبر، روابط عمومی سازمان پزشکی اعلام کرد: «بررسی پرونده شکایات با امر درمان و از جمله مرگهای ناشی از تزریق پنیسیلین که حساسیتهای دارویی نسبت به آن از موارد شناخته شده در پزشکی به شمار میرود جزو مراجعات معمول سازمان پزشکی قانونی است و در کمیسیونهای تخصصی این سازمان مورد بررسی قرار میگیرد و بر پایه بررسیهای انجام شده، مستندی مبنی بر افزایش چنین مواردی در این سازمان وجود ندارد».
در روزهای اخیر برخی نمایندگان مجلس اعلام کردهاند، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس موضوع بیکیفیت بودن داروهای وارداتی را بررسی میکند.
آنچه مسلم است بحران اقتصادی در ایران و وجود تحریمهای اقتصادی علیه ایران با اثراتی که روی بخش درمان و بهداشت در ایران داشته است نه تنها سلامت جسمی جامعه بلکه سلامت روانی جامعه را هم نشانه گرفته است.
پیش بینی می شود با توجه به اعلام خبر “حذف ارز مرجع” از دارو نگرانی از افزایش تصاعدی قیمت دارو در ایران شدت پیدا کرده است. نرخ ارز مبادلهای در ایران، حدود دو برابر نرخ ارز مرجع است و به این ترتیب، واردات کالاهایی مانند دارو با ارز مبادلهای، بدون شک بر رشد قیمت اقلام دارویی و خدمات پزشکی اثر قابل توجهی خواهد داشت.