
از زمان آغاز تحریمها، دولت تلاش کرد تا با وارونه جلوه دادن حقایق، از بیتاثیری آن بر اقتصاد ایران بگوید. این روزها هم “وزیر امور اقتصاد و دارایی”، هزاران کیلومتر آنسوتر و در “اجلاس بهاره بانک جهانی و صندوق بین المللی پول” حضور یافته و در گفتگو با شبکهی تلویزیونی CNN، دم از این میزند که “تحریمهای یک جانبه علیه ایران، موجب چابکتر شدن اقتصاد ایران” شده؛ در ایران اما “مدیر عامل شرکت ملی نفت”، از آغازِ «مبادلهی کالا به کالای نفت با مواد غذایی و دارو» میگوید. ایران، پا در راهی گذاشته که مجبور است به خاطر کمبود ارز و مشکل فروش نفت، به تهاتر دست زند و نفت بدهد و نان بیاورد.
تبلیغ در واشنگتن
دیروز در “واشنگتن” و در حاشیهی اجلاس بهاره بانک جهانی و صندوق بین المللی پول، وزیر امور اقتصاد و دارایی ایران، با تاکید بر اینکه «تحریمهای وضع شده توسط غرب، برخلاف ادعاهای مطرح شده، برای اقتصاد کشورمان فلج کننده نبوده است»، گفت: «اتفاقا این تحریمها باعث چابک شدن اقتصاد ایران شده است».
“حسینی” همچنین افزود: «تحریمهای اعمال شده، اگر چه باعث ایجاد تورم وارداتی و افزایش قیمت کالاهای وارداتی شده؛ ولی از طرف دیگر، باعث رونق صادرات غیر نفتی کالاهای وارداتی و افزایش سهام شرکتهای صادراتی در بورس شده است».
تحقیر در ایران
در همان روز امّا مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، که “معاونت وزارت نفت” را نیز عهده دار است، ضمن بیان این مطلب که «حجم مطالبات نفتی ایران از کشورها و شرکتهای مختلف خارجی، حدود ۴ میلیارد دلار است»، عنوان کرد: «در شرایط فعلی علاوه بر فروش نفت با ارزهای رایج امکان تهاتر نفت خام با دارو و غذا و کالاها فراهم شده است».
“مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران” امّا، همچنان از افزایش تلاش برای به انجام رساندن صادرات نفت خبر میدهد.
به گزارش خبرنگار مهر، روز گذشته، “احمد قلعهبان” در جمع خبرنگاران با اعلام اینکه «ظرفیت تولید نفت ایران هم اکنون حدود ۴ میلیون بشکه در روز است»، بیان کرد: «در صورت جذب سرمایه گذاریهای مناسب، پیشبینی میشود تا پایان برنامه پنجم توسعه ظرفیت تولید نفت به ۵/۱ میلیون بشکه و ظرفیت تولید گاز به بیش از ۱/۴ میلیارد متر مکعب در روز افزایش یابد».
نه گوشت ماند و نه نان
گرانیها نیز در این بین همچنان ادامه دارند و بر مشکلات میافزایند. یک “مقام مسئول” در “وزارت صنعت، معدن و تجارت” در گفتگو با “مهر”، به صورت ضمنی، خبر از افزایش قیمت نان در روزهای آتی داد و گفت: «پس از حذف تدریجی اختصاص ارز مرجع به کالاهایی همچون برنج، گوشت، کره و روغن نباتی، قرار بر این است که گندم هم از اختصاص ارز مرجع ۱۲۲۶ تومانی محروم شده و ارز مبادلاتی دریافت کند».
در شرایطی که قرار است تهاتر نفت و نان صورت بگیرد، قیمت نان نیز که قوت غالب مردم ایران است، رو به افزایش گذاشته است. روند صعودی افزایش قیمت، پس از این رخ داد که دولت تصمیم گرفت تا ارزهای مرجعِ اختصاص یابنده به کالاهای اساسی را یکی پس از دیگری حذف کند. نتیجهی حذف ارز مرجع، تا کنون، افزایش ۶۰ درصدی قیمت گوشت و افزایش ۴۰ درصدی قیمت روغن، و غیره بوده است. حال نوبت به نان و آرد رسیده، که هیچ کالای جایگزینی برای آن، در سفرهها نمیتوان در نظر گرفت.