
معاون اول رئیسجمهوری ایران، هفته گذشته از استفاده گوشت هندی ناسالم در تولید سوسیس و کالباس ایرانی خبر داد.
محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهوری در یکی از همایشهای وزارت بهداشت که هفته گذشته در تهران برگزار شد، گفته است «آن فردی که از هندوستان لاشههای خراب گوشت را به کشور وارد میکند تا با آن سوسیس و کالباس درست کند هیچ جایی در کشور ندارد. آن مامور گمرکی که این کالا را ترخیص کرده است هم همین طور. وزارت بهداشت بر تولید سوسیس و کالباس باید نظارت کند و با افرادی که در این حوزه خلاف میکنند بیرحمانه برخورد کند تا ریشه آنها را بخشکاند.»
عدم نظارت صحیح در چرخه تولید
پس از این افشاگری از سوی رحیمی، دکتر علی اکبر دادمهر معاون مدیرکل اداره غذای سازمان غذا و دارو در این خصوص ه خبرنگار مهر گفته است: مجوز واردات گوشت یخی و گرم بر عهده دامپزشکی است و برای این قبیل گوشتها گواهی بهداشتی صادر میکند. وی همچنین با بیان این مطلب که وزارت بهداشت بر نحوه تهیه فرآوردههای غذایی که در کارخانجات تولید میشود، نظارت میکند، افزود: ناظرین ما بر اساس گواهی بهداشتی که دامپزشکی صادر کرده است، صحت و سقم این گواهیها را تایید میکنند و اجازه میدهند تا این گوشتها برای تهیه فرآوردههایی مثل سوسیس و کالباس مورد استفاده قرار گیرد.
اوایل سالجاری نیز مدیرعامل اتحادیه تولیدکنندگان مرغ تخمگذار اعلام کرد که مرغهای تخم گذار پس از حذف شدن از گردونه تخمگذاری به دلیل پائین بودن کیفیت به نصف قیمت مرغ گوشتی وارد گردونه تولید سوسیس و کالباس میشوند.
استفاده از گوشت ناسالم وارداتی در تولید سوسیس و کالباس ایرانی تا کنون بارها جنجال آفریده است. شهریورماه سال ۱۳۸۸ اداره استاندارد تهران ۲۰ نمونه سوسیس و کالباس تولید داخل کشور را مورد آزمایش قرار داد. این آزمایشها نشان داد که ۱۸ نوع از سوسیسها و کالباسها با استانداردهای بهداشتی انطباق ندارند.
در سوسیس و کالباسهای غیراستاندارد از چربیها، غضروفها، عروق، رگو اعصاب و ضایعات گوشتی استفاده شده بود که تولیدکنندگان مجاز به استفاده از آنها نیستند. در سال ۱۳۹۰ بار دیگر یکی از مدیران سازمان استاندارد از کشف موارد تازهای از تخلف در تولید سوسیس و کالباس خبر داد.
«واغنیاک قازاریان» عضو هیئت مدیره انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی به تازگی در گفتوگو با ایسنا گفته است: «تاکنون در کارخانههای تولید سوسیس و کالباس دستگاهی وجود داشت که گوشت چسبیده به استخوان را جدا میکرد. اما برخی تولیدکنندگان با استفاده از همین دستگاه استخوان را خرد و وارد چرخه تولید سوسیس و کالباس کردهاند.»
به گفته آقای قازاریان سازمان استاندارد با کشف این تخلفات، به جای مبارزه با خلافکاران، استفاده از دستگاه جداسازی گوشت از استخوان را ممنوع کرد. در حالی که استفادهٔ درست از این دستگاه میتوانست تولید فراوردههای گوشتی را ۲۵ تا ۳۰ درصد بالا ببرد
سازمان هایی که پاسخگو نیستند
واردات مواد غذایی ناسالم از مدتها پیش در رسانه های مختلف بیان و گزارش های متعددی در این باره منتشر شده است ولی همیشه این اخبار بدون پاسخ صحیح مسولین به فراموشی سپرده شده است.
این اخبار در حالی منتشر می شود که در پاییز سال ۹۰ شاهرخ رامین، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفته بود: با توجه به تجاربی که در سال های گذشته در این زمینه بدست آوردیم امروز می توانیم این اطمینان را بدهیم که سازمان های مربوطه نظارت کافی نسبت به واردات مواد غذایی دارند . بحث رسیدگی و نظارت بر محصولات غذایی بر عهده سازمان غذا و دارو است، لذا این سازمان با جدیت و دقت کافی مشغول رسیدگی به این موضوع است و سازمان های نظارت کننده وظیفه خودشان را به درستی انجام می دهند و مردم مطمئن باشند که مشکلی از نظر سلامت مواد غذایی وارداتی پیش نخواهد آمد.
سایت رسمی مجلس مقامها و مسئولان دولت محمود احمدینژاد را مقصر اصلی واردات گوشتهای «خراب» چینی و هندی معرفی کرد و خواستار برخورد «جدی» با عوامل این واردات شد.
سایت «خانه ملت» روز جمعه گذشته (۳۰ فروردین) به نقل از محمدجواد نظریمهر یکی از نمایندگان مجلس نوشته است: «تمام مسئولان دولتی در واردات گوشتهای خراب مقصر و متخلف هستند و بسیار جالب است که خود مسئولان دولتی ضعف نظارتی خود را اقرار و از این وضعیت انتقاد میکنند.» به گفته وی اظهارات رحیمی «نشان دهنده وضعیت تأسفبار تولید غذاهای آماده در کشور است» و وزارتخانههای تجارت، بهداشت و جهاد کشاورزی در این زمینه «بسیار ضعیف» عمل کردهاند.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تاکید کرده که این کمیسیون با جدیت موضوع واردات لاشههای خراب گوشت هندی را بررسی خواهد کرد.
واردات مواد غذایی به کشور در طی دوسال اخیر و پس از تحریم های اقتصادی امریکا و اتحادیه اروپا به شدت افزایش یافته است و رقم چشمگیری را نسبت به سال های گذشته به خود اختصاص داده است. عباس علیدادی، ناظر گمرکات استان هرمزگان با اعلام واردات بیش از ۱۴۵ هزار تن مواد غذایی در نیمه اول فروردین ماه امسال، گفت: در این مدت ۹۴۵تن گوشت، ۶۳هزار تن گندم، ۵هزار و ۱۷۷تن برنج، ۵۱هزار و ۹۰تن شکر، ۱۰هزار و ۲۱۶تن روغن و ۱۵هزار تن کنجاله سویا وارد گمرکات استان شده که باتوجه به اهمیت ترخیص سریع این کالاها در ایام نوروز، حوزه نظارت گمرکات استان و تسریع در ارسال این کالا به بازار مصرف نسبت به استقرار شیفتهای کاری منظم در ایام تعطیل اقدام کرد.
وی همچنین افزود: گمرکات استان هرمزگان به منظور تسریع در ترخیص کالاهای اساسی موردنیاز مردم به ویژه موادغذایی، فعالیت خود را در ماههای پایانی سال گذشته به نحو محسوسی افزایش داد و در سال جدید نیز همچنان این برنامه را دنبال میکند
باید اشاره کرد مواد غذایی ناسالم، ضررهای اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی را به دولت تحمیل میکند و موجب بروز بیماریهای کشنده و مهلک میشود و تاثیرات نامطلوبی بر سلامت انسان دارد. غذا مهمترین نیاز اولیه جوامع انسانی محسوب میشود و دسترسی به غذای سالم حق مسلم و اساسی تمام انسانها ست.
تضمین ایمنی غذا از ضروریترین اصول محافظت از سلامت جامعه است و بنابراین محافظت از سلامت و ایمنی غذا ضروری به نظر میرسد.
در پایان پرسش اینست که با این حجم واردات مواد غذایی، به طور مشخص کدام وزارتخانه یا سازمان باید پاسخگوی عدم نظارت صحیح بر واردات این اقلام و به مخاطره افتادن سلامت جامعه است.