
دو روز پس از وقوع زلزله ۶.۳ ریشتری در ۹۰ کیلومتری نیروگاه بوشهر، شورای همکاری خلیج فارس نشست اضطراری در ریاض پایتخت عربستان تشکیل داد.
شورای همکاری خلیج فارس در این نشست اضطراری درباره ایمنی هستهای خواستار اعزام هیاتی از آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازرسی نیروگاه بوشهر پس از زلزله اخیر شده است.
زمین لرزه اخیر در حوالی بوشهر هفته پیش نزدیک تاسیسات اتمی بوشهر رخ داد نه تنها شماری کشته و زخمی بجای گذارد، بلکه در کنار تلفات جانی و خسارات مالی این نگرانی را هم در بین کشورهای همسایه قوت بخشید که در صورت وقوع زمین لرزه های دیگر با احتمال خطر نشت اتمی از نیروگاه چه تدبیری باید کرد.
نیروگاه بوشهر که در منطقه زلزله خیز جنوب ایران بنا شده نگرانی های همسایگان ایران در خلیح فارس را برانگیخته زیرا بادهای معمول خلیج فارس میتواند نشتهای اتمی را تا دوحه پایتخت قطر، وامیر نشین های دیگر در امارات عربی متحده، از جمله دُبی و ابوظبی منتقل کند.
اما مقامات ایران و شرکت «اتم استروی اکسپورت» روسیه شرکت طراح و سازنده این نیروگاه می گویند که آسیبی به رآکتور بوشهر نرسیده و به هنگام وقوع حادثه نیروگاه خاموش و در دست تعمیر بوده است و هیچ آثار تشعشع هسته ای در منطقه وجود ندارد
.شش کشور عربی خلیج فارس متشکل از عربستان، امارات، عمان، قطر، بحرین و کویت قبلا به تهران گفته بودند که امنیت نیروگاه بوشهر را تضمین کند و به کنوانسیون «امنیت هسته ای» بپیوندد، اما به گفته رئیس این شورای همکاری خلیج فارس، ایران هیچ نشانه ای مبنی بر درک نگرانیهای بین المللی از خود نشان نداد.
پیمان امنیت هسته ای در سال ۱۹۹۶، ده سال پس از “فاجعه اتمی چرنوبیل” شکل گرفت. در سال ۱۹۸۶ رآکتور اتمی چرنوبیل در جمهوری اوکراین منفجر شد. بر اثر این انفجار و مواد رادیواکتیو نشت یافته از نیروگاه محیط وسیعی از زندگی مردم آن منطقه آلوده شد و حدود ۱۶۰ هزار اوکرایینی بیخانمان شدند. هنوز تاثیرات درازمدت فاجعه چرنوبیل بر محیط زیست و سلامتی انسانها روشن نیست.
هدف پیمان ایمنی هستهای تقویت تدابیر ایمنی هستهای است. تا کنون ۷۲ کشور آن را امضا کردهاند. ایران تنها کشوری است که دارای برنامه و نیروگاه اتمی است اما هنوز پیمان ایمنی هستهای را امضا نکرده است.
خبرگزاری مهر به نقل از رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نوشت: طراحی و ساختمان این نیروگاه به گونه ای است که آن را در برابر اغلب زلزله های عمده مقاوم می سازد و تا کنون نشانه ای از نشت اتمی در اثر زمین لرزه هفته پیش در نزدیکی نیروگاه بوشهر دیده نشده است
در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس ، مقامات رسمی نهادهای وضعیت اضطراری کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از ایران خواسته شده است که هر چه زودتر تضمین های امنیتی نیروگاه بوشهر را با ملحق شدن به معاهده «ایمنی هسته ای» ثابت کند.
به گزارش رادیو فردا، رئیس شورای همکاری خلیج فارس در نشست اضطراری این شورا در روز یکشنبه گفت که این شورا از آژانس بین المللی انرژی اتمی خواسته است تا هیاتی از کارشناسان فنی برای ارزیابی خسارات احتمالی به نیروگاه بوشهر اعزام کند.
عبداللطیف بن رشید الزیانی می گوید که زلزله بوشهر نگرانی ها در میان کشورهای عرب و جامعه جهانی را از خطر احتمالی نشست مواد رادیواکتیو در صورت آسیب دیدن رآکتور هسته ای بوشهر افزایش داده است، خطری که شورای همکاری خلیج فارس قبلا هم نسبت به آن هشدار داده بود.
همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل متحد نیز از ایران خواسته است به عنوان کشوری زلزلهخیز و در آستانه راهاندازی نیروگاه اتمی بوشهر به پیمان ایمنی هستهای بپیوندد. این پیمان بخصوص پس از فاجعه هستهای نیروگاه فوکوشیما در ژاپن در مرکز توجه کشورهای هستهای قرار گرفته است.
پیشتر دولت روسیه نیز از توسعه فعالیتهای هستهای توسط ایران انتقاد کرده بود. مقامات روسیه اعلام کردند، گشایش مراکز جدید هستهای در ایران نقض تعهدات بینالمللی است و در راستای ایجاد فضای تفاهم میان ایران و دیگر طرفهای مذاکرات اتمی عمل نمیکند.
رادیو فردا به نقل از رویترز می افزاید، وجود رآکتور هسته ای در منطقه زلزله خیز جنوب ایران در ساحل خلیج فارس بر نگرانی کشورهای منطقه دامن زده است، چرا که مسیر جریان باد در خلیج فارس بگونه ای است که اگر تشعشعاتی اتفاق بیفتد، دوحه پایتخت قطر و بنادر ایالات متحده عربی و شهر دوبی، بنادر نفتی عربستان و مناطق دیگری در معرض آلودگی هسته ای از طریق انتقال از طریق باد خواهند بود.