
هنوز چند روزی از شکست مذاکرات اتمی ایران با قدرت های غربی در آلماتی نگذشته که نمایندگان کنگره آمریکا با تنظیم لایحه جدید در صدد تصویب تحریمهای شدیدتری علیه ایران برآمدهاند. نمایندگان هر دو طیف سیاسی آمریکا ادعا کرده اند که طرح مورد نظر به منظور تضعیف اقتصاد دولت ایران تدوین شده است. این لایحه در صورت تصویب باعث میشود که تعداد بیشتری از شرکتهای ایرانی در لیست سیاه تحریمهای آمریکا قرار بگیرند و از دسترسی تهران به یورو نیز دشوارتر از همیشه خواهد شد.
لایحه تحریمها و مجازاتهای جدید که سناتور جمهوریخواه “مارک کرک” آن را آماده میکند، احتمالا در هفته آینده جهت بررسی به سنا آمریکا ارائه خواهد شد. درطرح جدید صنعت نفت و گاز، شخصیتهای سیاسی ومنافع اقتصادی ایران در کشورهای متحد آمریکا را شامل میشود و نیز امکان تصرف داراییهایی آنها را فراهم میآورد.
خبرگزاری آلمان به نقل از آسوشیتدپرس از تلاش اعضای مجلس نمایندگان آمریکا برای تصویب تحریمهای بیشتر ایران خبر داده و نوشته است، بینتیجه ماندن مذاکرات انگیزه جدیدی برای فعالیت بیشتر آنها در این زمینه شده است.
در همین حال محمود احمدی نژاد سه شنبه ۲۰ فروردین به مناسبت روز ملی فناوری هستهای دستور آغاز به کار معدن اورانیوم ساغند و مجتمع تولید کیک زرد “شهید رضایینژاد” اردکان را صادر کرد.
آغاز بهره برداری از این دو طرح تنها چند روز پس از برگزاری دور اخیر مذاکرات اتمی ایران با قدرت های جهانی اعلام می شود که در شهر آلماتی قزاقستان برگزار شد و به ادعای طرفهای مذاکره با شکست مواجه شد.
خبرگزاری آلمان افزود: اد رویس، رییس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان و یکی از اعضای تهیه کننده لایحه طی بیانه ای اعلام کرده است، «نگرانی من این است که تهران نیز همچون کره شمالی از گفتوگوها تنها به عنوان تاکتیکی تاخیری استفاده میکند،.»
او افزود: «این لایحهای مورد حمایت هر دو حزب مجلس نمایندگان قرار دارد و به منظور افزایش فشار اقتصادی بر رهبران ایران است تا برنامه تسلیحات اتمی خود را متوقف کنند».
گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان در آخرین دور مذاکرات خود با ایران که در آلماتی قزاقستان برگزار شد، نتوانستند تهران را برای محدود ساختن تولید و ذخیرهسازی اورانیوم غنیشده خود قانع کنند.
حتی سرگئی ریابکوف، نماینده روسیه در مذاکرات آلماتی گفته بود: توضیحات ایران درباره برنامه اتمی آن پرسشهای تازهای را پیش آورده است.
گفته شده است، لایحه جدید همچنین ناظر به تحریم تسلیحاتی ایران و گروههای تحتالحمایه آن در غزه و لبنان و سوریه و سودان و کره شمالی نیز خواهد شد.
پیشتر ( یک روز پس از اجلاس الماتی ) جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در کنفرانسی خبر ی در استانبول ترکیه به ایران بابت وقت کشی هشدار داد و گفت “شما نمی توانید وقت بگذرانید و بگوئید مذاکره می کنیم. من تکرار می کنم، تمایل ما به چاره جوئی از راه دیپلماسی است. اما این گزینه ای است که واقعا انتخاب آن به عهده ایران است.
اما روز گذشته اعلاءالدین بروجردی در گفتوگویی با شبکه “العالم” تایید کرد، دلیل شکست مذاکرات آلماتی را عدم تناسب میان “خواستهها” و “امتیازهای” کشوری غربی خواند.
بروجردی افزود: در صورت تشدید اقدامات غرب، دلیلی ندارد که ایران به عضویتش در پیمان “ان پی تی” ادامه دهد. بروجردی آمریکا را متهم کرد که نگاهی “تخصصی و حقوقی” در قبال مناقشه اتمی ندارد و با رویکردی “سیاسی” به موضوع مینگرد.
خبرگزاری آلمان افزوده است ، انتظار میرود طرح کنگره آمریکا در اواسط اردیبهشت سال جاری نهایی شود. گفته میشود مساله نقض حقوق زنان در ایران، زندانیان سیاسی و عدم وجود انتخابات آزاد در کشور نیز از جمله مواردی است که برای فشار بیشتر به ایران مطرح شده است.
این خبرگزاری افزوده است، طرح تازه کنگره آمریکا تاکید دارد که برای اینکه در ادامه مذاکرات احتمالی نام شرکتهای ایرانی از لیست تحریمها خارج شود، ایران باید گامهای عملی در راه تامین حقوق بشر و بهویژه حقوق زندانیان سیاسی و زنان بردارد.
طرح تازه تحریمهای سنگینی را علیه منافع و نهادهای اقتصادی ایران در لبنان، نوار غزه، سودان، سوریه و کره شمالی نیز وضع خواهد کرد. این طرح دسترسی ایران به منابع مالی خود در این کشورها و انتقال آن به سایر کشورها را نیز با محدودیتهای اساسی روبرو خواهد ساخت.
تحریمهای تازه در شرایطی مطرح میشود که علاالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز بعد از نشست آلماتی در گفتوگویی با شبکه “العالم” تایید کرد که خروج از ان پی تی به عنوان یک گزینه برای مقامات ایرانی مطرح است.