
تشویق مردم به ویژه دهکهای پائین جامعه برای حضور در پای صندوقهای رای یکی از دغدغههای سران نظام جمهوری اسلامی است که رهبر کنونی ایران و واحدهای تحت فرمانش سعی دارند با سرازیر کردن کمکهای نقدی و معیشتی به نیازمندان، این مهم را تحقق بخشند.
سالهاست که این روش در هنگام نزدیک شدن به زمان انتخابات برای آشتی دادن قشر کم درآمد جامعه با انتخابات مورد استفاده قرار میگیرد و این حربه در دوران انتخابات سال ۸۸ به یکی از موثرترین روشها در ستاد احمدینژاد تبدیل شد و وی توانست بخشی از آرا مردم را اینگونه به سمت خود بکشاند.
حاکمیت تحت امر خامنهای بارها این روش را آزمودهاند؛ زیرا داستان بقا حکومت بسیار مهمتر از بر بادرفتن ثروت ملی و توزیع فقر است، زیرا شهروند فقیر با رغبت یارانه و کمک نقدی میگیرد و رهبر، با لذت یارانه میدهد.
رهبر ایران بسیار علاقمند است نقش پدری دلسوز را برای اقشار کم درآمد بازی کند و همواره در سخنرانیهای خویش رعایت حال مردم، توجه به حل مشکلات اقتصادی، دستگیری از نیازمندان توصیه وی به مسئولان است، در حالیکه این نقش مستلزم داشتن درآمدهای فراوانی است که زیرمجموعههای وی مانند سپاه، کمیته امداد، بنیاد مستضعفان و …به خوبی آن را فراهم میکنند که علاوه بر اعتبارات سفرهای پرهزینه رهبر، انبوهی از مردم زیر چتر نهادهای حمایتی وی قرار دارند.
کاهش قدرت خرید شهروندان و نارضایتی طبقات فرودست از وضعیت معیشتی در وضعیت آشفته اقتصادی ایران، سران حکومت را بر آن داشته تا در اندیشه جلب رضایت این بخش از جامعه و پیشگیری از اعتراضهای عمومی شوند و همزمان با آن رای آنان را جلب کنند و به بیان دقیقتر میتوان گفت، رهبر حکومت ایران خوشبین است با پرداخت کمکهای مالی و نقدی به حدود ۱۷ میلیون نفر، حضور آنها در انتخابات ۲۴ خرداد را تضمین کند و بدین وسیله به اعتبار نظام در مجامع بینالمللی بیافزاید.
در این راستا، خبرگزاری مهر روز یک شنبه (۱۱ فروردین) در گزارشی خبر از کمکهای مالی خامنهای به ۲۸ هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد در خراسان شمالی داد که در قالب یک ماه مستمری به آنها پرداخت خواهد شد. کمک ۴۵۰ میلیون تومانی مقام معظم رهبری به منظور خرید نوروزی لباس و کفش برای ۶۰۰ دانشآموز مناطق محروم خنداب منظور شده است.
در گزارشی دیگر که خبرگزاری ایسنا روز دوشنبه (۱۲ فروردین) اعلام کرد، نیروی دریایی سپاه در روزهای نخست سال ۹۲، بیش از ۱۰ هزار بسته کالای “عیدانه” در مناطق محروم جنوب و جنوب شرق کشور توزیع کرده است که این بستهها در مناطقی از روستاهای چابهار، زاهدان، جنوب کرمان، بشاگرد، جاسک، میناب، رودان، بندرخمیر، بندرلنگه، بندرکنگ، پارسیان و بندرعباس توزیع شده است.
این در حالی است که مجلس شورای اسلامی پیشتر در آستانه انتخابات مجلس نهم پرداخت یارانههای نقدی را ممنوع کرد، این بار نیز هر گونه افزایش یارانههای نقدی تا پایان خرداد ماه را غیر قانونی خوانده است، اما هنگامی که پای رهبری در میان باشد این گونه کمکها تنها وجهه خیرخواهانه پیدا میکند و این که این کمکها فقط در نزدیکی انتخاباتها صورت میگیرد، اصلا دارای نگاهی سیاسی نیست.
تاثیر این گونه توزیع پول و کمکها را میتوان پیش از برگزاری انتخابات جنجال برانگیز ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ به خوبی مشاهده کرد که دولت احمدی نژاد مبلغ ۸۰ هزار تومان به عنوان سود سهام عدالت به ۹ میلیون نفر پرداخت کرد یا در سفر وی به خرمشهر ۴ روز مانده به انتخابات ریاستجمهوری، دستور پرداخت ۴ میلیارد تومان از بودجه منطقه آزاد اروند به مردم محروم این شهر را صادر کرد.
از توزیع سیب زمینی در شهرستانها و پول نقد درب منازل مردم یا بالا بردن یکباره حقوق بازنشستگان، خرید رأی از طریق توزیع سود سهام عدالت و پرداختهای نقدی به خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی و روستائیان و عشایر و نظایر آن که بگذریم با نزدیک شدن به زمان انتخابات، بزودی شاهد تهدید و تطمیع در امر انتخابات از طریق افراد وابسته به دولت و پرداخت وجوه نقد به اعضای شوراهای اسلامی و افراد ذی نفوذ و … همانند دوره های پیشین نیز خواهیم بود.
در حالی خامنهای و ارگانهای زیر مجموعهاش به توزیع نقدینگی در کشور مشغول هستند که خود وی درتاریخ ۲ شهریورماه ۹۰ در دیدار با کابینه احمدی نژاد به صراحت گفت: افزایش نقدینگی یکی از ریشههای مشکلات فعلی است، دولت باید راهی برای کنترل نقدینگی یافته و نقدینگی افزایش یافته را به سمت مراکز تولید هدایت کند، ولی امروز میبینیم رهبر حامی پرداخت عیدانهای شده که باعث افزایش نقدینگی، افزایش قیمت و کاهش خرید مردم میشود.
امروزه بحرانهای اقتصادی و سیاسی نفس مردم را بریده است و کاهش قدرت خرید مردم باعث بروز مشکلات بیشمار برای این قشر از جامعه شده است.
البته در این بین همواره یک سوال اساسی وجود داشته است، اینکه آیا وضعیت موجود صرفا نتایج تحریمهای غرب علیه ایران است یا باید ریشه مشکلات عدیده کشور را در را جای دیگری جستجو کرد.
البته سران و مقامات حکومت اسلامی ایران، ادعا میکردند که این تحریمها تاثیری بر اقتصاد ایران نگذاشته، در حالی که اکنون به تاثیر مخرب و ویرانگر این تحریمها اقرار میکنند. اما آنها، خوب میدانند که این تحریمها نه بر ماشین دولتی، بلکه بر زیست و زندگی مردم تاثیر مخربی گذاشته و فقر و نداری و بیکاری را وسیعتر کرده است.
جالب این است که رهبر کنونی ایران در سال گذشته در سخنانی ادعا کرد: افزایش قیمتها و بیکاری جزو دغدغههای مردم است، اما مشکلی اساسی که مسئولان کشور نتوانند آن را حل کنند وجود ندارد.
در این میان جناح بندیهای درون حاکمیتی در بیت رهبری و دولت و تصمیم گیران اقتصادی، تلاش میکنند که به شکستهای حاکمیت در عرصههای گوناگون سیاسی و اقتصادی سر پوش گذاشته و تنها افرادی از درون این نظام همانند معاون اول رییسجمهور محمدرضا رحیمی هستند که ادعا میکنند امروز در جمهوری اسلامی هیچ فردی سر بر بالین گرسنگی نمیگذارد و در جمهوری اسلامی یک گرسنه وجود ندارد.
این در حالی است که عادل آذر رییس مرکز آمار ایران در اینباره گفته است: امروزه به دلیل مشکل بیکاری، تورم و نیز عدم کنترل نقدینگی با وجود منابع عظیمی که در کشور وجود دارد، بیش از ۱۰ میلیون نفر از جمعیت ما زیر خط فقر مطلق و بیش از ۳۰ میلیون نفر آنها زیر خط فقر نسبی به سر میبرند.
البته در این میان دادن وامهای بدون بهره و بلاعوضی همانند پرداخت یک میلیارد و ۹۵۰ دلاری به سریلانکا برای توسعه صنعت نفت و پروژههای عمرانی، کمکهای چند صد میلیونی به لبنان، ساخت درمانگاه در بولیوی، صدها میلیون دلار برای حماس، کنیا، زیمباوه، میانمار…از سوی ایران هیچ مشکلی وجود ندارد.
حال که کمی بیشتر از دو ماه تا انتخابات دور یازدهم ریاست جمهوری باقی مانده است، میبینیم غیر از کمکهای مادی رهبری و دولتی، کاندیداهایی که سودای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری آینده را دارند نیز به این حربه دست زده اند واین افراد در حالیکه خود در گذشته منتقد این رفتار بودهاند، امروز خودشان به پخش پول و هدایا مشغول هستند؛ به عنوان مثال در پایان سخنرانی محسن رضایی یکی از کاندیداهای اعلام شده برای انتخابات آینده در بهمئی٬ یکی از شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد اسکناسهای پنج و ۱۰ هزار تومانی بین هواداران دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام توزیع شده است.
دیگر اینکه ابوترابی فرد یکی از اعضای هیات رئیسه مجلس که برای انتخابات آتی رسما اعلام کاندیداتوری کرده است، روز پنجشنبه گذشته در حاشیه کنفرانس مطبوعاتی به خبرنگاران حاضر در این مراسم نفری ۱۵۰ هزار تومان هدیه داده است.
در خاتمه باید تصریح کرد امروزه فساد بگونهای دستگاه حاکمه ایران را احاطه کرده است که جز با تقلب و خریدن رای نمیتوان انتخابات پرشوری را به وجود آورد و سران رژیم سعی دارند با استفاده از هر ترفندی مردم را به پای صندوقهای رای کشانند.